Tradicija

Uživajte u cjelovitoj božićnoj priči o Isusovom rođenju

Zakoračite u biblijsku božićnu priču i ponovno proživite događaje oko Isusova rođenja. Ova verzija je parafrazirana iz evanđelja po Mateju i Luki.

Pitanje za razmišljanje

Nakon što su pastiri posjetili Mariju, Josipa i Isusa, Marija je tiho razmišljala o njihovim riječima i vijestima koje su o svom posjetu donijeli od anđela Gospodnjeg. Marija je čuvala njihove riječi i često ih je razmišljala u svom srcu. Mora da je to bilo izvan njezine sposobnosti da shvati, da je spavanje u njezinom naručju – njezino nježno novorođeno dijete – bio Spasitelj svijeta.

Kad vam se Bog obraća i pokaže svoju volju, čuvate li njegove riječi tiho, poput Marije, i razmišljate li o njima često u svom srcu?

Anđeo Gabrijel proriče Isusovo rođenje

Marija, mlada tinejdžerica, živjela je u selu Nazaretu i zaručena za Josipa, židovskog stolara. Jednog dana Bog je poslao anđela Gabrijela da posjeti Mariju. Anđeo je rekao Mariji da će začeti sina snagom Duha Svetoga. Rodila bi to dijete i nazvala ga Isus.

Isprva se Marija bojala i uznemirila anđeoskim riječima. Budući da je bila djevica, Marija je upitala anđela: “Kako se to može dogoditi?”

Anđeo je objasnio da će dijete biti Božji vlastiti Sin i da Bogu ništa nije nemoguće. Ponizna i zadivljena, Marija je povjerovala anđelu Gospodnjem i radovala se Bogu, svome Spasitelju.

Zasigurno je Marija s čuđenjem razmišljala o riječima iz Izaije 7:14:

“Zato će vam sam Gospodin dati znak: Djevica će zatrudnjeti i rodit će sina i nazvat će ga Emanuel.” (NIV)

Isus

Anđeo posjećuje Josipa

Baš kao što je anđeo rekao, dok je Marija bila zaručena za Josipa, čudesno je zatrudnjela. Kad je rekla Josipu, on se najvjerojatnije osjećao osramoćeno. Znao je da dijete nije njegovo, a Marijina bi očita nevjernost nosila tešku društvenu stigmu. Prema židovskom zakonu, Josip ne samo da je imao pravo razvesti se od Marije, već ju je mogao i ubiti kamenovanjem.

Ali Josip je bio čovjek dobrog srca. Iako je njegova početna reakcija bila raskinuti zaruke, što je primjereno za pravednog čovjeka, prema Mariji se odnosio s iznimnom ljubaznošću. Nije joj želio izazvati daljnju sramotu i odlučio je djelovati tiho.

Tada je Bog poslao anđela Josipu u snu da potvrdi da je Marijina priča istinita. Doista je začela dijete snagom Duha Svetoga. Anđeo je uvjeravao Josipa, rekavši mu da uzme Mariju za ženu, dječaka odgaja kao vlastitog sina i nazove ga Isus jer će on biti Spasitelj svome narodu.

Kad se Josip probudio iz svog sna, dragovoljno je poslušao Boga i oženio Mariju unatoč javnom poniženju s kojim će se suočiti. Josipov plemeniti karakter bio je jedan od razloga zašto ga je Bog izabrao da bude Mesijin zemaljski otac.

Isusovo rođenje

U to je vrijeme Cezar August odredio da će se izvršiti popis stanovništva. Svaka osoba u rimskom svijetu morala se vratiti u svoj rodni grad kako bi se registrirala. Josip, koji je bio iz loze kralja Davida, morao je otići u Betlehem da se registrira kod Marije.

Grad Betlehem bio je malo selo oko pet milja jugozapadno od Jeruzalema. Dok je bio u Betlehemu, rođeno je dijete Isus. Zbog popisa stanovništva gostionica je bila pretrpana, a Marija je rodila u gruboj štali. Umotala je bebu u trake tkanine i stavila ga u jasle (otvoreni sanduk ili korito koje se koristilo za hranjenje stoke ili druge stoke).

Pastiri štuju Spasitelja

Te noći na obližnjem polju anđeo se Gospodnji ukazao pastirima koji su čuvali svoja stada ovaca. Sjaj Božje slave okružio je anđela dok je objavljivao da je Spasitelj svijeta rođen u Davidovu gradu.

Ljudi su bili preplašeni, ali anđeo ih je uvjerio: “Ne bojte se. Donosim vam radosnu vijest koja će izazvati veliku radost za sav narod. Danas vam se u Davidovom gradu rodio Spasitelj, on je Mesija Gospodina“ (Luka 2,10-11).

Odjednom se pojavila velika gomila nebeskih bića s anđelom i počela pjevati hvalu Bogu: “Slava Bogu na nebesima i na zemlji mir onima na kojima je naklonost njegova” (Luka 2,14).

Kad su anđeoska bića otišla, pastiri su jedni drugima rekli: “Idemo u Betlehem! Pogledajmo dijete Krista!”

Požurili su u selo i pronašli Mariju, Josipa i dijete. Pastiri su svima podijelili što je anđeo rekao o novorođenom Mesiji. Zatim su krenuli svojim putem hvaleći i slaveći Boga.

Ali Marija je šutjela, čuvajući njihove riječi u svom srcu.

Magovi donose darove

Isusovo rođenje dogodilo se kada je Herod bio kralj Judeje. U to vrijeme, mudraci (Magi) s istoka vidjeli su veliku zvijezdu. Slijedili su ga, znajući da zvijezda označava rođenje židovskog kralja.

Mudraci su došli do židovskih vladara u Jeruzalemu i pitali gdje će se Krist roditi. Vladari su objasnili: “U Betlehemu u Judeji”, pozivajući se na Mihej 5:2. Herod se potajno sastao s magovima i zamolio ih da se jave nakon što pronađu dijete. Herod je rekao magovima da želi obožavati bebu. Ali potajno je Herod planirao ubiti dijete.

Mudraci su nastavili slijediti zvijezdu u potrazi za novorođenim kraljem. Našli su Isusa s njegovom majkom u Betlehemu.

Mudraci su mu se naklonili i poklonili, prinoseći blago od zlata, tamjana i smirne. Kad su otišli, nisu se vratili Herodu. U snu su bili upozoreni na njegovu zavjeru da uništi dijete.

Kruna i čavli

Pouke i zanimljivosti iz priče

  • Kad su mudraci posjetili Isusa, dijete je vjerojatno imalo dvije godine.
  • Isus se zvao Emanuel (što znači “Bog s nama”), kao što je prorekao prorok Izaija. Bog u tijelu došao je živjeti s čovječanstvom. Kao što je Duh Sveti to omogućio u božićnoj priči, isti Duh čini Isusa Krista prisutnim danas u životu svakog vjernika. Vjerojatno čak ni Izaija nije razumio puno i dalekosežno značenje ovog imena.Božićni anđeo, Gabrijel, ukazao se ne samo Zahariji i Mariji nego i Danielu proroku više od 500 godina prije božićne priče.
  • Marija je bila malo vjerojatna kandidatkinja da bude počašćena ulogom majke Spasitelja. Bila je mlada, siromašna žena. U njeno vrijeme i u očima njezina naroda, te bi je osobine diskvalificirale kao nekoga koga bi Bog želio upotrijebiti za bilo koju važnu svrhu. Poput Marije, možda se osjećate manje nego kvalificiranim da služite Bogu. Ali Marija je vjerovala Bogu i ponizno ga poslušala. Ne postavljajte granice Bogu i onome što bi on možda želio učiniti s vašim životom. Iskoristit će i tebe, ako mu vjeruješ.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijetePovezanostRazvoj

Uloga oca u obitelji

Vrijedno čitanja...