DijeteOdgojPoremećajRazvoj

Zdrave granice za video igre

Kako spriječiti (ili prevladati) probleme s igranjem igara

Većina djece igra videoigre. Za mnoge je igranje igara jedna od raznih aktivnosti u kojima uživaju. Ali za druge to može biti problem. Možda će ostati budni i igrati se cijelu noć. Njihov školski rad može patiti. Mogu izgubiti interes za druge aktivnosti. Ali postoje koraci koje roditelj može poduzeti kako bi postavio ograničenja igranja igara. Postavljanje pravila može spriječiti problem. Oni također mogu popraviti naviku igranja koja je izmakla kontroli.

Djeci svih dobnih skupina potrebna su ograničenja u igranju igara. A ograničenja funkcioniraju samo ako ih se držite. Posljedice kršenja pravila, poput zabrane igranja na nekoliko dana, trebale bi biti trenutne.

Dobro je postaviti vremenska ograničenja za videoigre prema dobi. Za djecu stariju od 6 godina, akademija za pedijatriju kaže ne više od 60 minuta školskim danima i 2 sata neškolskim danima. Djeca mlađa od 6 godina trebala bi provesti bliže 30 minuta. Također je prikladno da roditelji znaju i odobravaju igre koje njihova djeca igraju. Izbjegavajte igre s eksplicitnim nasiljem ili seksom. Ako želite biti sigurni, provjerite web-povijest na računalu vašeg djeteta.

Još jedno dobro pravilo je dopustiti igranje tek nakon obavljene domaće zadaće i kućanskih poslova.

Dječak igra video igru

Neki dani svaki tjedan trebali bi biti bez videoigara. Važno je pomoći djetetu da pronađe druge aktivnosti koje im se stvarno sviđaju. Ako se vaše dijete zabavlja radeći nešto osim igranja igara, radit će to više. Također im može pomoći da im date male nagrade za obavljanje tih aktivnosti. A pronalaženje nekih stvari koje možete raditi zajedno pomoći će vam da poboljšate vaš odnos, pogotovo ako je bilo mnogo svađa oko njihove navike igranja.

Velika većina djece i adolescenata igra videoigre. Iako ih mnoga djeca igraju umjereno, bez štetnih posljedica, druga postaju opsjednuta igranjem. Roditelji mogu postati zabrinuti kada dijete zanemaruje domaću zadaću radi igranja igrica, ili ostaje budno cijelu noć igrajući igrice i previše je umorno da bi sljedećeg dana ustalo u školu. Neki roditelji primjećuju da se njihovo dijete rijetko osobno druži s drugima i svo slobodno vrijeme provodi na video igricama. Neka djeca počnu prikrivati koliko se igraju.

Postavljanje i provođenje ograničenja na igre

Za djecu i mlađe adolescente, pa čak i za starije adolescente mlađe od 18 godina, vi kao roditelj trebali biste imati najveći dio riječi u postavljanju odgovarajućih ograničenja igranju igara. Posjedovanje jasnih i dosljednih smjernica vezanih uz videoigre sprječava prekomjerno igranje. Međutim, dvije trećine djece i adolescenata navodi da njihovi roditelji “nemaju pravila” vezano uz vrijeme provedeno u korištenju medija. Budite sigurni da više niste dio te većine! Evo smjernica za ograničavanje igranja igara za vaše dijete:

  • Zapamtite da se igranje igrica smije dogoditi tek nakon što vaše dijete završi svoje ostale obaveze za taj dan. To bi trebalo uključivati domaću zadaću i kućanske poslove. Obavezno provjerite kvalitetu i kompletnost domaće zadaće i kućanskih poslova prije nego što svom djetetu dopustite da se počne igrati. Igranje videoigara treba biti privilegija koja se zaslužuje. Igranje igara nije neotuđivo pravo!
  • Postavite jasna ograničenja igranju vašeg djeteta. Akademija za pedijatriju predlaže da bi dodijeljeno vrijeme trebalo biti manje od 30 do 60 minuta dnevno školskim danima i 2 sata ili manje u nenastavnim danima. Grupa preporučuje još niže granice od manje od 1 sata ukupnog vremena pred ekranom dnevno za djecu mlađu od 6 godina, a potiču roditelje da odrede odgovarajuću količinu vremena za korištenje videoigara i drugih elektroničkih medija za djecu stariju od 6 godina. pružiti online planer koji će roditeljima pomoći pri odlučivanju o vremenu pred ekranom. Bez obzira na to koja ograničenja smatrate prikladnima, nekoliko dana u tjednu ne bi trebalo uključivati igranje igara. Ključno je osigurati da se vaše dijete razvija, održava i uživa u drugim aktivnostima koje nisu pred ekranom.
Djeca igraju igrice
  • Prilikom osmišljavanja svojih pravila, razmislite o razumnom vremenskom okviru za ponovnu procjenu. Možete slijediti svoj plan 1 ili 2 mjeseca, a zatim ga ponovno procijeniti. Uvođenje privremene promjene rezultirat će većom kupnjom od trajne promjene. Možda ćete odlučiti da je početni plan previše restriktivan. Nakon nekoliko mjeseci možete ga popustiti ako ga se dijete pridržava i nema nikakvih problema. Zapamtite da je lakše popustiti ograničenja nego ih pooštriti.
  • Odredite realnu posljedicu za kršenje pravila. Ishod kršenja pravila mora biti provediv i odmah primjenjiv. Ne želite reći svom 14-godišnjem djetetu da ne može dobiti vozačku dozvolu kada napuni 16 godina ako sljedeći tjedan prekrši pravila. Razumnija opcija je potpuna zabrana igranja igara (ili korištenja medija općenito) na nekoliko dana ili tjedana ako se ne pridržava pravila.
  • Pobrinite se da znate i odobrite koje igre vaše dijete igra. Kao roditelj maloljetnika, imate pravo – i odgovornost. Pitajte ga izravno ili pogledajte web preglednike ako niste sigurni. Saznajte o njegovim omiljenim igrama. Osim postavljanja pravila o vremenu igranja, trebali biste uključiti i pravila koja se odnose na vrste dopuštenih igara. Možete i trebate spriječiti kupnju i upotrebu igara s ekstremnim nasiljem ili eksplicitnim seksualnim sadržajem.
Djevojčica je pobjedila u igri
  • Nakon što ste uspostavili svoja pravila, morate ih dosljedno pratiti i primjenjivati. Ne možete dopustiti svom djetetu da prekrši pravila kada ste umorni ili rastreseni. Ne možete drugačije primijeniti pravila ako se vaše dijete jednog dana osjeća bolesno ili nema zadaću. Bez obzira na druge probleme koji se pojave, morate odmah slijediti posljedice ako vaše dijete prekrši pravila. Morate se osjećati ugodno s planom koji predlažete, i morate biti predani, voljni i sposobni ga slijediti. Ako su oba roditelja uključena, oba moraju biti uključena u praćenje vremena igranja i pravila koja ga okružuju.
  • Identificirajte druge rekreacijske aktivnosti. Zamjena igranja drugim aktivnostima ključna je za promjenu pretjeranog ponašanja u igri. Vaše dijete se igra velikim dijelom zato što mu je to zabavno i to je nešto u čemu je dobro. Igranje se može obaviti gotovo u bilo koje vrijeme, uz malo planiranja ili truda. Budući da se mnogi uređaji koriste za druge aktivnosti, igra je udaljena samo jedan klik – i jednu sekundu. Kada vaše dijete nema puno posla, igre su uvijek tu da popune vrijeme. Kako biste pomogli svom djetetu ispuniti slobodno vrijeme, aktivno promičite sudjelovanje u drugim rekreacijskim aktivnostima. Razmislite o aktivnostima koje vi i drugi članovi obitelji možete raditi sa svojim djetetom. Zamjena aktivnosti trebala bi biti u dane u tjednu i u doba dana kada vaše dijete najčešće igra video igrice.
  • Ponudite pozitivno pojačanje za aktivnosti koje nisu u igri. Nagradite svoje dijete kada je uključeno u aktivnosti koje se ne odnose na igre. Te nagrade mogu biti opipljive, uključujući stvarnu robu, usluge ili čak novac. Mogu biti i nematerijalne, poput verbalne pohvale ili jednostavno pažnje. Vrijeme igranja možete zamijeniti nagrađujućim rekreacijskim aktivnostima, a te aktivnosti mogu poslužiti i kao nagrada za neigranje. Ako je vaše dijete igralo igrice na razini koja uzrokuje štetu, najvjerojatnije je jedna od štetnih posljedica pogoršanje vašeg odnosa s njim. Pozitivno pojačanje za aktivnosti koje se ne igraju igara jedan je od načina da se poboljša taj odnos, a to može biti korisno i za dijete.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tradicija

Uživajte u cjelovitoj božićnoj priči o Isusovom rođenju

Vrijedno čitanja...