MamePovezanost

Uspavljivanje djeteta

Baby sleeping in bed

Kako najbolje i najlakše uspavati bebu i pritom izbjeći ljutnju, suze i gubljenje zadnjih atoma snage?

 

ako se ljudima često čini kako bebe po cijele dane spavaju, baš onda kada je vrijeme za uspavljivanje bebe osjete najveću potrebu zabavom i ludiranjem po kući. Kako najbolje i najlakše uspavati bebu i pritom izbjeći ljutnju, suze i gubljenje zadnjih atoma snage?

Dijete bi trebalo uspavljivati prije nego postane premoreno jer je tada već previše razdražljivo i uspavljivanje se odužuje i sve je teže.
Koliko god začuđujuće bilo, neke bebe jednostavno ne mogu zaspati kada je potpuni mir i tišina. Najpoznatiji alat za uspavljivanje svakako je bijeli šum, odnosno zvuk koji proizvode kućanski aparati. Iako vama vjerojatno smeta zvuk perilice rublja ili usisavača, bebe taj zvuk asocira na zvukove koji su do njega dopirali u trbuhu i upravo zbog toga ih vrlo brzo umiruje.

Ako više ne znate kako umiriti dijete upalite sušilo za kosu, napu ili usisavač i gledajte hoće li djelovati na dijete. Ne pale vam se kućanski aparati svaki put kada želite uspavati dijete? Snimite zvuk na vaš mobilni uređaj i pustite tijekom sljedećeg uspavljivanja. Sličan utjecaj na dijete ima i ispuštanje jednog “šššššš” tijekom uspavljivanja.

 

 

 

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja.

 

Djecu također umiruju ritmički zvukovi, pa pokušajte s takvom glazbom ili priviti dijete uz sebe i nadati se da će otkucaji vašeg srca u kombinaciji s dodirom “koža na kožu” umiriti bebu.

Ako ništa ne upali, priključite se mnogobrojnim roditeljima koji u trenucima nemoći sjedaju u automobil i voze dijete dok ne zaspi. Ovaj neobičan način uspavljivanja ne pali uvijek, ali je dobro imati alternativu kada doista više ne znate što učiniti da bi umirili i uspavali dijete.

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja. Ako dijete naviknete isključivo na ovaj način uspavljivanja, kada postane veće i teže, uspavljivanje bi za vas moglo biti vrlo naporno.

Vrlo je važno da dijete ima svoju stalnu rutinu, odnosno da su odlasci na spavanje uvijek u isto vrijeme. Ako kupanje umiruje bebu i olakšava uspavljivanje, kupajte bebu svaku večer.

U rutinu svakako treba biti uključeno i spavanje bebe u vlastitom krevetiću. Kada primijetite da dijete postaje umorno, odmah ga stavite u krevetić. Boravak u krevetiću ne mora nužno biti povezan samo sa spavanjem. Neka dijete i budno provodi vrijeme u krevetiću, pa će tako za njega biti manji šok kada se probudi samo tijekom noći. Shvatit će da je u poznatoj okolini.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)