MameOdgojPovezanost

Roditeljstvo bez stresa u 21. stoljeću

family, food, child, eating and parenthood concept - mother with puree and spoon feeding little baby at home

Što je definicija roditeljstva?

Pravi roditelj je onaj koji pomaže svojoj djeci da iskorijene nedostatke svoje ličnosti i usvoje dobre kvalitete. Međutim, današnji roditelji smatraju da su kupovina skupe odjeće i jela i plaćanje visokih naknada za sate treniranja njihova jedina dužnost. Oni ne razumiju da te stvari čine djecu željnima samo svjetovnih užitaka. Ova zadovoljstva njeguju nedostatke u njima. Dakle, roditelji moraju uvidjeti daju li svojoj djeci istinsko obrazovanje. Dužnost je roditelja da pomognu svojoj djeci da usvoje dobre kvalitete i tako vode sretan život.

Samo sretni roditelji mogu stvoriti sretnu generaciju

Samo sretni roditelji mogu stvoriti sretnu generaciju. Da bi usadili dobru podlogu , trebala bi postojati dobra komunikacija između roditelja i djece. Samo roditelji koji su oslobođeni stresa mogu svoju djecu naučiti živjeti bez stresa.

S djetetom mogu lako komunicirati. Djeca ne osjećaju razgovor s roditeljima koji su uvijek pod stresom. Ne osjećaju se kao da prenose svoje ideje, misli i probleme takvim roditeljima. Stoga je potrebno da roditelji ostanu bez stresa.

sretna obitelj s djetetom u zimskoj odjeći na otvorenom

Razlozi stresa kod roditelja:

 • Uvijek živi u prošlosti
 • Negativni razgovor i pristup
 • Ne prihvaćajući naše pogreške pred djecom
 • Neprekidno pokušavajući pronaći pogreške s djecom
 • Očuvanje osobne slike tijekom razgovora s djecom
 • Govori autoritativno
 • Zaboravljajući da i djeca imaju Božansko načelo u sebi
 • Svaka osoba ima različitu prirodu
 • Ne objašnjavam kako treba
 • Nema komunikacije s djecom
 • Visoka očekivanja

1. Uvijek živjeti u prošlosti

Roditelji čiji umovi stalno borave u prošlosti ne mogu komunicirati sa svojom djecom. Djeca lako zaboravljaju svoju prošlost i uvijek žive u sadašnjosti; stoga su uvijek sretni. Uvijek se prisjećamo događaja i zbivanja iz prošlosti i nastavljamo nositi teret loših iskustava s kojima se suočavali u prošlosti. Dakle, kad djeca pokušavaju razgovarati s nama, nismo u stanju da ih slušamo i razumijemo. Stoga se uvijek moramo truditi živjeti u sadašnjosti.

2. Negativni razgovor i pristup

Negativne izjave poput “ne znate ništa”, “beskorisni ste” strašno su povrijedili djecu. Fizičke ozljede ozdrave, ali ozljeda nastala u nečijem umu nije lako zaliječiti. Stoga bismo trebali biti uvijek pozitivni u svom pristupu i govoru dok razgovaramo s djecom. Naš bi razgovor trebao biti takav da bi trebao poticati djecu.

3. Ne prihvaćajući svoje pogreške pred djecom

Prihvaćanje naših pogrešaka smanjuje stres na našem umu. Djeca razvijaju poštovanje prema nama. Budući da se djeca trude oličiti se svojim roditeljima, tako i oni uče pošteno prihvaćati svoje pogreške. Kad sakrijemo svoje pogreške, postajemo napeti. Djeca shvaćaju sve naše pogreške. Dakle, kad ne prihvaćamo svoje pogreške, oni misle: “Moja majka i otac ne prihvaćaju njihove pogreške, zašto bih ja to činio?” To razvija suptilni jaz između djece i roditelja.

4. Neprekidno pokušavajući pronaći pogreške s djecom

Ako sa svojom djecom stalno pokušavamo pronaći pogreške, uvijek ćemo ostati u napetosti. Umjesto toga, trebali bismo pokušati primijetiti njihove dobre osobine i prepoznati ih. Kao rezultat toga, djeca također shvaćaju i prihvaćaju svoje nedostatke ličnosti kako vrijeme prolazi i pokušavaju ih iskorijeniti. Ako promatramo vrline svoje djece, umjesto da pronađemo mane s njima, uvijek ćemo ostati u stanju blaženstva.

5. Čuvanje osobne slike tijekom razgovora s djecom

Mnogi roditelji pažljivo čuvaju svoju sliku s obzirom na svoj položaj u društvu čak i dok razgovaraju sa svojom djecom. Roditelji nikada neće biti u mogućnosti da učinkovito komuniciraju sa svojom djecom ako imaju ponos u glavi zbog položaja koji oni zauzimaju u društvu. U takvoj situaciji roditelji su pod stresom, a djeca ih ne poštuju. Roditelji bi se trebali ponašati prirodno s djecom, zaboravljajući na karijeru i svoj položaj u društvu. Tek tada će oni moći ostati sretni i efikasno odgajati svoju djecu.

Sretna obitelj u šetnji

6. Autoritativno govori

Djeca ne vole kada njihovi roditelji autoritativno razgovaraju s njima. Umjesto da razgovaramo s autoritetom, trebali bismo ljubavno razgovarati s njima. Ne osjećamo se kao da prihvaćamo nešto što nam je autoritativno rečeno. Stoga bismo trebali imati na umu da, autoritativno razgovaranje rezultira stresom, dok ljubavno razgovaranje rezultira blaženstvom.

7. Zaboravljajući da i djeca imaju Božansko načelo u sebi

Tijekom komunikacije s djecom moramo se uvijek toga sjećati, svako dijete ima Božansko načelo u sebi. Poštujte Božansko načelo u njima dok im govorite. Dakle, dok razgovarate s djecom, ne mislite da razgovarate s nekom osobom; umjesto toga, mislite da govorite po Božanskom principu. Ovo će vam pomoći u uklanjanju stresa i pomoći će vam da doživite blaženstvo.

9. Ne pravilno objašnjavanje

Sve se djeci mora objasniti kako treba. Dok razgovaramo s djecom moramo se spustiti na njihovu razinu; samo tada će nas dijete poštivati ​​i slušati nas. Dakle, ako je dijete u 1. standardu, tada bi roditelj trebao komunicirati s njim na toj razini. Međutim, zbog ega roditelji se nerado spuštaju na razinu djece dok im govore, pa ih djeca ne poštuju i ne slušaju. To razvija stres u njihovom umu. Roditelji moraju razumjeti da mogu smanjiti stres ako komuniciraju s djecom spuštajući se na njihovu razinu

10. Nema komunikacije s djecom

Nitko nije dostupan za slušanje problema s kojima se djeca suočavaju. Roditelji su zauzeti svojim poslom, dok su učitelji zabrinuti samo zbog dovršetka nastavnog plana i programa. Kao rezultat, djeca su mentalno zbunjena. Izgube poštovanje i vjeru u svoje roditelje. Roditelji su pod stresom jer ih djeca ne slušaju. Ležerni razgovor ih spaja. Dakle, vrlo je važno da roditelji odvoje vrijeme za sjedenje i ležerno razgovaranje sa svojom djecom, barem 15 minuta dnevno. To će pomoći u smanjenju stresa i rezultirat će srećom.

11. Visoka očekivanja

Djeca ne vole kada s njima razgovaramo s očekivanjima u našem umu. Budući da je njihovog ega vrlo manje, oni odmah primjećuju vibracije očekivanja. Trebali bismo razgovarati s njima bez ikakvih očekivanja. Ljubav postoji tamo gdje nema očekivanja. Stoga, umjesto da očekujem da će se „moj sin brinuti za mene u starosti, zadržati i poboljšati moj ugled u društvu“, prikladno je razmisliti, „Bog je tu da brine za mene uvijek“.

Related posts
MamePovezanost

Roditeljstvo i vaša veza

Dobiti prvo dijete i postati roditelj veliki je životni događaj za većinu ljudi, a može…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)