DijeteRazvoj

Kako alkohol utjeće na mozak tinejdžera?

Što bi svaki roditelj trebao znati o adolescentima i alkoholu

Studije su pokazale da alkohol ima duboke i opasne učinke na mozak adolescenata. Tijekom tinejdžerskih godina i rane odrasle dobi, mozak se još uvijek razvija, što ga čini osjetljivijim na alkohol od mozga odrasle osobe.

Štoviše, istraživanja pokazuju da što ranije osoba počne piti, veća je vjerojatnost da će kasnije u životu razviti ozbiljne probleme s ovisnošću o alkoholu ili drogama.

Zbog ozbiljnih kratkoročnih i dugoročnih učinaka upotrebe i zlouporabe alkohola, bitno je da tinejdžeri, roditelji, učitelji i zdravstveni radnici steknu dublje razumijevanje tinejdžerskog pijenja i razvoja mozga, a svi moramo raditi zajedno kako bismo otklonili uobičajene zablude o tinejdžerima i alkoholu.

Zašto je tinejdžersko opijanje opasno?

Alkohol je najčešće korištena i zlouporabljavana droga među prekomjerno maloljetničko pijenje odgovorno za više od 4300 smrtnih slučajeva među pojedincima svake godine.

Prema CDC-ovoj “Studiji rizičnog ponašanja mladih” iz 2015., kada su srednjoškolci upitani o njihovim aktivnostima tijekom prethodnih 30 dana, 33% je reklo da su popili određenu količinu alkohola, 18% je prijavilo prekomjerno opijanje, a 8% je reklo da su vozili nakon pijenja alkohola.

Štoviše, više od 90% alkohola koji mladi ljudi konzumiraju je u obliku prekomjernog pijenja.

CDC definira prekomjerno opijanje kao obrazac pijenja koji koncentraciju alkohola u krvi osobe dovodi do 0,08% ili više. Prekomerno opijanje znači konzumiranje pet ili više pića u otprilike dva sata za nekoga tko je mladi muškarac ili četiri ili više pića za nekoga tko je mlada žena.

Opasnosti povezane s prekomjernim opijanjem uključuju povećani rizik od vožnje u pijanom stanju, nasilnog ponašanja, žrtve seksualnog napada, prenosivih bolesti i dugotrajne ovisnosti o alkoholu.

Zabrinutosti dodatno povećavaju studije koje pružaju znanstvene dokaze da alkohol značajno oštećuje učenje i pamćenje kod tinejdžera.

Odrasli koji piju također imaju problema. Međutim, učenje i pamćenje znatno su više ugroženi alkoholom kod adolescenata nego kod odraslih.

Prikaz mozga

To je zato što mozak prolazi kroz važan razvoj prema zrelosti, uključujući poboljšanja u funkcijama donošenja odluka i povezanim vezama s centrom za pamćenje, što traje tijekom tinejdžerskih godina i do ranih 20-ih osoba – točno razdoblje u kojem se konzumira alkohol i droga.

Studije su razotkrile široko rasprostranjeno mišljenje da se adolescenti mogu zaštititi i naučiti kako se nositi s alkoholom ako piju pod nadzorom odraslih.

Na primjer, maloljetničko pijenje alkohola u Europi, gdje je konzumacija vina i drugih alkoholnih pića dopušteno u mlađoj dobi nego u SAD-u i pretpostavlja se da je više ukorijenjeno u kulturi, jednako je opasno kao i u SAD-u, zapravo, stope prejedanja Problemi s pijenjem i zlouporabom alkohola kod mladih viši su od stopa u SAD-u.

Znanost iza učinaka alkohola na mozak adolescenata

Važno je razumjeti da je adolescencija značajno dobno razdoblje, vrijeme kada pojedinac raste i sazrijeva brzim i dramatičnim stopama u odnosu na druge dobi. U prvom desetljeću života mnoge se promjene događaju u neuralnim sustavima mozga, područjima koja kontroliraju vid, sluh i motoričke funkcije.

Međutim, zadnja regija mozga koja se aktivira je frontalni režanj, koji kontrolira sposobnosti višeg reda, kao što su apstraktno mišljenje, kontrola impulsa i donošenje odluka. Ovaj dio mozga prolazi kroz dramatično fino ugađanje tijekom adolescencije. Budući da se njihovi umovi i tijela tek razvijaju, tinejdžeri drugačije reagiraju na učinke alkohola od odraslih.

Kroz ovaj rad, koji financira Nacionalni institut za zlouporabu alkohola i alkoholizam, došli smo do uvjerenja da je jedan od ključeva za razumijevanje učinaka alkohola na mozak tinejdžera γ-amino buterna kiselina ili “GABA”. GABA se nalazi u cijelom mozgu, osobito u frontalnom režnju, regiji mozga koja kasno sazrijeva odgovornoj za planiranje, organizaciju, kratkoročno pamćenje, kognitivnu kontrolu i donošenje odluka.

Tijekom adolescencije, mozak prolazi kroz veliku remodelaciju, uključujući sazrijevanje GABA sustava. Istraživanja pokazuju da zdravi adolescenti u dobi od 12 do 14 godina imaju niže razine GABA u frontalnim režnjevima od mladih odraslih u dobi od 18 do 22 godine.

Do kasne adolescencije, GABA receptori frontalnog režnja sazrijevaju kako bi dosegnuli razinu za odrasle, što je povezano s poboljšanom kognitivnom kontrolom, boljim donošenjem odluka i manje impulzivnosti – čimbenici koji utječu na to hoće li i koliko mlada osoba piti.

Koristeći MRS (spektroskopiju magnetske rezonancije, vrstu magnetske rezonancije), neinvazivnu tehniku ​​snimanja mozga, istraživači u mom laboratoriju mjere razine GABA u mozgu, zajedno s razvojem strukture i funkcije mozga, kako bi identificirali važne prekretnice u razvoju mozga tijekom adolescencije.

Ovim mjerenjima nadamo se da ćemo identificirati ranjive moždane sklopove koji mogu ukazivati ​​na čimbenike rizika koji bi mogli dovesti do upotrebe alkohola, kao i zlouporabe alkohola i drugih supstanci. Također se nadamo da ćemo identificirati čimbenike rizika za depresiju, anksioznost i druge psihijatrijske probleme koji se često razvijaju tijekom adolescencije.

Osim promatranja učinaka konzumiranja alkohola na razvoj mozga adolescenata, također promatramo utjecaj prekomjerne konzumacije alkohola. Naše razumijevanje mozga u razvoju govori nam da će tinejdžeri vjerojatno tražiti rizična iskustva kao što je prekomjerno opijanje jer su nastrojeni na “traženje novosti”.

Vjeruje se da traženje novih iskustava potiče njihovo “napuštanje gnijezda” kako bi napravili prijelaz u neovisnost. Taj isti nagon često se preklapa s rizičnim ponašanjem, kao što je korištenje i zlouporaba alkohola i drugih droga.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijetePoremećaj

Simptomi depresije i znakovi upozorenja

Vrijedno čitanja...