DijeteInfekcije

Upala uha

A doctor makes a vaccination to a child

Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha.

Do dobi od 7 godina taj broj skače na 90%. Više antibiotika prepisuje se za liječenje tih infekcija nego za bilo koju drugu bolest. Upale uha obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza djetetova bubnjića.

Uzroci:

Srednje uho je šupljina u kosti veličine zrna graška koja se nalazi iza bubnjića. U njoj se nalaze tri slušne koščice koje prenose vibracije s bubnjića u unutarnje uho, gdje se pretvaraju u živčane impulse koje “čujemo“. Srednje uho je povezano sa stražnjim dijelom nosa i grlom uskim prolazom koji se zove Eustahijeva cijev.

Većina upala uha počinje s upalom gornjih dišnih putova kao što je prehlada, koja može dovesti do oticanja i upale sluznice u Eustahijevim cijevima. Eustahijeve cijevi su kod djeteta obično uže i ravnije nego kod odraslih osoba.  Nakupljanje tekućine privremeno će smanjiti djetetov sluh u manjoj mjeri.

To je zbog toga što bubnjić i koščice u srednjem uhu teže prenose zvučne vibracije u tekućini. Ipak tekućina sama po sebi ne mora biti razlog za zabrinutost. Obično ta tekućina sama nestane u roku od nekoliko tjedana. Ali katkada može ostati u srednjem uhu mjesecima i umanjiti djetetov sluh u tolikoj mjeri da utječe na njegov razvoj govora.

Tekućina u srednjem uhu također je idealan okoliš za bakterije i viruse koji izazivaju upalu. Inficiranje tekućine i nakupljanje gnoja u srednjem uhu može biti vrlo bolno za dijete. U rijetkim slučajevima pritisak može čak dovesti do pucanja bubnjića.

 

Bliža slika djetetovog uha

 

Kada treba potražiti liječnički savjet?

Ako se starije dijete žali na bol ili pritisak u uhu koje traje dulje od jednog dana ili je popraćen povišenom temperaturom, otiđite k liječniku. Također, posjetite pedijatra što prije ako uočite istjecanje krvi i gnoja iz uha. To može biti znak da je djetetov bubnjić pukao.

Upale uha se često pojavljuju kod djece koja su premala da bi mogla reći što ih muči. Kod djece u dobi između 4 i 24 mjeseca, pripazite na nesanicu, razdražljivost i slab tek nakon upale gornjih dišnih putova, kao što je prehlada. Dijete može ali i ne mora imati povišenu temperaturu. Mala djeca mogu također povlačiti uši i ne odgovarati normalno na zvukove. Ako ti znakovi i simptomi potraju dulje od jednog dana, posjetite liječnika.

Imajte na umu da upala uha nije hitni slučaj, ali za dijete može biti vrlo neugodna.

Ako je kod Vašeg djeteta dijagnosticirana upala uha, posjetite liječnika ako se znakovi i simptomi ne smiruju s vremenom, uz liječenje ili se čini da se pogoršavaju. U nekim slučajevima liječnik će naručiti dijete na kontrolu.

Komplikacije:

Mnoge neliječene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu oštetiti bubnjić, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i dovesti do trajnoga gubitka sluha. Kod male djece čak i kratkotrajni gubitak sluha može dovesti do kašnjenja razvoja govora.

U rijetkim slučajevima povećani tlak u upaljenom uhu može dovesti do pucanja djetetova bubnjića. Vjerojatno ćete primijetiti istjecanje gnoja i krvi koje može izgledati zabrinjavajuće, ali pucanje bubnjića zapravo olakšava djetetove bolove, i u većini slučajeva, bubnjić će sam zarasti. Ako ne zaraste, djetetu će biti potrebna operacija radi rekonstrukcije bubnjića. Ožiljno tkivo koje se stvara neće utjecati na djetetov sluh. Otiđite liječniku čim prije ako sumnjate na puknuti bubnjić.

Doktorica pregledava djetetovo uho

Liječenje:

Upale uha se mogu liječiti na nekoliko načina. Koji je najbolji za Vaše dijete ovisi o mnogim čimbenicima – uključujući liječničku dijagnozu i dodatne medicinske čimbenike, koliko često ili kako dugo dijete ima infekciju uha, dob djeteta i utječe li infekcija na djetetov sluh.

Mogućnosti uključuju: čekanje kako bi se vidjelo hoće li infekcija proći sama od sebe; liječenje antibioticima; preventivno korištenje antibiotika kod jako učestalih infekcija i cjevčice za drenažu u djetetovim ušima.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)