DijeteRazvoj

Razvoj sluha

Young having his ears checked

Hrvatska je među prvim državama u kojoj se svoj novorođenoj djeci provjerava sluh!

Važnost sluha i zašto nastaje oštećenje

Uredan sluh jedan je od važnijih preduvjeta za uredan razvoj govora jer se govor uči jedino slušanjem. Značajno i trajno oštećenje sluha u djece koje nastaje prije razvoja govora ima stoga dalekosežne posljedice na cjelokupan razvoj djeteta, a osobito na razvoj govora i jezika. Oštećenje sluha ubraja se u najčešća prirodna oštećenja, a u preko 70% slučajeva prisutno je već pri otpustu iz rodilišta.

Uzroci oštećenja su različiti, a često i nepoznati. Najčešće su to genetski čimbenici, zatim neke bolesti tijekom trudnoće, vrlo težak porođaj, komplikacije u tijeku i nakon porođaja i drugo. Iako oštećenja postoje već od novorođenačke dobi, ono se u pravilu otkrije kasnije. Najčešće u dobi dvije do tri godine jer se govor ne razvija pravilno.

Stoga je danas u svijetu prihvaćeno da je najbolje provjeriti sluh u rodilištu.

Često nije jasno kako nitko, pa čak ni roditelji, ne prepoznaju oštećenja do kasne dobi djeteta. I tako je svugdje gdje zdravstvena služba ne preuzme aktivnu ulogu u prepoznavanju oštećenja. Priroda nas uči da za pojedinu vrstu važni sustavi sazrijevaju prije nego oni koji nisu tako važni za preživljavanje. Lane se podiže na noge već u prvim satima života, jer je piramidni sustav važan. , pa stoga i gotovo zreo prije poroda.

Danas znamo da slušni sustav sazre vrlo brzo u prvim mjesecima života, što upućuje na njegovu važnost u ljudske vrste. Stoga je danas u svijetu prihvaćeno da je najbolje provjeriti sluh u rodilištu.

Oštećenje sluha kod djeteta.

Kasnija oštećenja sluha i važnost praćenja

Čak i ako je pri otpustu sluh djeteta bio ureda, savjetujemo i dalje praćenje razvoja djetetova slušanja i govora. Naime oštećenje sluha može se javiti i kasnije, a u malobrojnim slučajevima nastane i području središnjih slušnih putova, koji nakon porođaja nisu bili ispitani.

Takva su oštećenja češća u rizičnoj skupini, osobito u djece koja zbog stanovitih komplikacija moraju biti smješteni na odjel intezivne skrbi. Neka su pak smetnje sluha česte u sve djece, ne samo u one rizične skupine. Nasreću te su smetnje najčešće prolazne i ne ostavljaju posljedice. Ipak važno je znati nešto o njima.

Važno je svako oštećenje što prije prepoznati, kako bi pravodobno poduzeli sve što je potrebno. Upravo nam roditelji u tome mogu najviše pomoći, jer je njima najviše stalo do djeteta i jer ga najviše poznaju.

 

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)