MamePorod

Rizici prijevremenog poroda

Newborn baby boy portrait on white carpet closeup. Motherhood and new life concept

Pregled

Većina trudnoća nastaje bez komplikacija. Međutim, neke žene koje su trudne iskusit će komplikacije koje mogu uključivati ​​njihovo zdravlje, zdravlje djeteta ili oboje.

Ponekad bolesti ili stanja koje je majka imala prije trudnoće mogu dovesti do komplikacija tijekom trudnoće. Neke komplikacije se javljaju tijekom poroda. Čak i sa komplikacijama, rano otkrivanje i prenatalna skrb mogu smanjiti bilo kakav dodatni rizik za vas i vaše dijete.

Neke od najčešćih komplikacija trudnoće uključuju:

 • visoki krvni tlak
 • gestacijski dijabetes
 • preeklampsija
 • preuranjeni rad
 • gubitak trudnoće ili pobačaj

Tko je u opasnosti od komplikacija?

Ako već imate kronično stanje ili bolest, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako smanjiti bilo kakve komplikacije prije nego što zatrudnite. Ako ste već trudni, liječnik će možda morati pratiti vašu trudnoću.

Neki primjeri uobičajenih bolesti i stanja koja mogu uzrokovati komplikacije tijekom trudnoće uključuju:

 • dijabetes
 • rak
 • visoki krvni tlak
 • infekcije spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV
 • problema s bubrezima e
 • pilepsija
 • anemija

Većina komplikacija u trudnoći mogu se lako liječiti.

Drugi čimbenici koji mogu povećati rizik od komplikacija su:

 • ako ste trudni u dobi od 35 ili više godina
 • u trudnoći u mladoj dobi
 • imaju poremećaj prehrane poput anoreksije
 • pušenje cigareta
 • upotrebom ilegalnih droga
 • piti alkohol ako
 • imate povijest gubitka trudnoće ili prijevremenog poroda noseći višekratnike, kao što su blizanci ili trojke

Novorođenče pokriven vertiksom u inkubatoru

Koje su najčešće komplikacije trudnoće i porođaja?

Normalni simptomi trudnoće i simptomi komplikacija ponekad se teško razlikuju. Iako su mnogi problemi blagi i ne napreduju, uvijek se obratite svom liječniku ako imate bilo kakvih problema tijekom trudnoće. Većina komplikacija u trudnoći mogu se lako liječiti.

Prema istraživanju do 20 posto trudnoća među zdravim ženama završit će u pobačaju.

To su najčešće komplikacije koje žene doživljavaju tijekom trudnoće:

Visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak nastaje kada su arterije koje nose krv iz srca u organe i posteljicu sužene. Visoki krvni tlak povezan je s većim rizikom od mnogih drugih komplikacija, kao što je preeklampsija. To vas stavlja na veći rizik od dobivanja djeteta i prije roka. To se naziva prijevremeni porod. Također povećava rizik od malog djeteta. Važno je kontrolirati svoj krvni tlak lijekovima tijekom trudnoće.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes se događa kada vaše tijelo ne može učinkovito obraditi šećer. To dovodi do viših razina šećera u krvi nego što je normalno. Neke će žene morati modificirati svoje planove obroka kako bi pomogli u kontroli razine šećera u krvi. Drugi će možda morati uzimati inzulin da bi kontrolirali razinu šećera u krvi. Gestacijski dijabetes obično nestane nakon trudnoće.

Žena u trudnoći drži medicinske pilule ili dodatke i mjerač glukoze s mjerenjem razine šećera, konceptom zdravstvene zaštite i dijabetesa tijekom trudnoće

Preeklampsija

Preeklampsija se također naziva toksemijom. Pojavljuje se nakon prvih 20 tjedana trudnoće i uzrokuje visoki krvni tlak i moguće probleme s bubrezima. Preporučeni tretman za preeklampsiju je termin rađanja bebe i posteljice kako bi se spriječilo napredovanje bolesti. Vaš liječnik će raspraviti o rizicima i koristima u vezi s vremenom porođaja. Vaš liječnik može izazvati porođaj ako ste u trudnoći od 37 do 40 tjedana. Ako je prerano za rađanje bebe, vaš će liječnik morati pomno pratiti vas i vaše dijete. Oni mogu propisati lijekove koji će vam pomoći smanjiti krvni tlak i pomoći djetetu da sazri ako odluči da je vrijeme za porođaj. Možete biti hospitalizirani radi praćenja i skrbi.

 Prijevremeni porod se javlja kada porođaj prije 37. tjedna trudnoće.

To je prije nego što se organi vaše bebe, kao što su pluća i mozak, prestanu razvijati. Određeni lijekovi mogu zaustaviti rad. Liječnici obično preporučuju odmaranje u krevetu kako ne bi beba bila prerano rođena.

Anemija znači da imate manje crvenih krvnih stanica u vašem tijelu.

Pobačaj

Pobačaj je gubitak trudnoće tijekom prvih 20 tjedana. Prema istraživanju do 20 posto trudnoća među zdravim ženama završit će u pobačaju. Ponekad se to dogodi prije nego žena postane svjesna trudnoće. U većini slučajeva, pobačaj se ne može spriječiti. Gubitak trudnoće nakon 20. tjedna trudnoće naziva se mrtvorođenče. Često se ne zna razlog za to.

Problemi za koje je ustanovljeno da uzrokuju mrtvorođenje uključuju:

 • problema s posteljicom
 • kroničnih zdravstvenih problema kod majke
 • infekcije

Anemija

Anemija znači da imate manje crvenih krvnih stanica u vašem tijelu. Ako imate anemiju, možda ćete se osjećati umornijima i slabijima nego inače, a možda imate i blijedu kožu. Anemija ima mnogo uzroka i vaš liječnik će morati liječiti temeljni uzrok anemije. Uzimanje dodataka željeza i folne kiseline tijekom trudnoće može pomoći jer većina slučajeva anemije nastaje zbog nedostatka.

protok crvenih krvnih stanica u krvnu žilu, 3D ilustracija

Infekcije

Razne bakterijske, virusne i parazitske infekcije mogu zakomplicirati trudnoću. Infekcije mogu biti štetne i za majku i za bebu, pa je važno odmah potražiti liječenje.

Neke infekcije možete spriječiti pranjem ruku često. Drugim osobama, kao što su virus hepatitisa B i gripa, možete spriječiti cijepljenje.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)