DijetePovezanostRazvoj

Uloga oca u obitelji

Danas i u prošlosti

Uloga oca u obitelji nevjerojatno je važna za psihičku i fizičku dobrobit njihovog djeteta ili djece. Kada dijete ima zdrav odnos s očevom figurom, sklono je odrastanju i imati višu razinu psihičkog zdravlja, kao i kvalitetnije odnose.

Očevske figure mogu igrati mnoge uloge unutar obiteljskog sustava. Imajte na umu da se izraz otac ne odnosi samo na biološke odnose, niti se odnosi samo na odnos muža i žene. Istospolni parovi, transrodni muškarci koji su roditelji i samohrani očevi mogu pružiti jednako smislene odnose roditelja i djece kao i obitelji s mužem i ženom. Ne postoji jedna vrsta obitelji u kojoj dijete uživa najzdraviji odnos oca i djeteta. Očevi likovi:

 • Uopće nisu povezana s djecom
 • biti očuh
 • posvojiti dijete

Bez obzira na to kako obitelj izgleda, najvažniji faktor je kvaliteta odnosa roditelj-dijete.

Otac krli svoju kći

Koje su uloge očeva u obiteljima danas?

Od današnjih očeva može se očekivati da budu roditelji i pomažu u kućanskim poslovima jednako kao i svojim partnerima. U studiji o oženjenim muškarcima i ženama koji su tek dobili svoje prvo dijete, rezultati su pokazali da su dobar partnerski odnos, kao i napor da se smanji stres njihove supruge, doveli do ukupnog smanjenja pogoršanja za oba partnera, čak i kada je njihova beba bila nervozna. Unutar obitelji očevi mogu preuzeti više uloga koje mogu uključivati:

 • Financijski suradnici
 • Partneri koji pružaju podršku
 • Roditelji koji vole
 • Zdravi suroditelji, čak i nakon prekida ili razvoda

Zašto je važno imati oca

Očeva figura može značajno utjecati na život i dobrobit njihovog djeteta. U obiteljima u kojima je prisutan očinski lik, otac služi kao jedan od prvih muških uzora i muških odnosa s kojima će se dijete susresti. Djeca su iznimno osjetljiva i pažljiva bića i internaliziraju iskustva u odnosima. Ove rane interakcije s njihovim ocem služe kao nacrt za to kako izgleda odnos s muškarcem i utječu i na odnos oca i sina i na odnos oca i kćeri. To znači da nezdravi odnosi s likom oca mogu značajno utjecati ne samo na djetetovu psihološku dobrobit, već i na njihove nesvjesne relacijske izbore kako postaju odrasli.

 • Ako dijete ima zdrav odnos s ocem, obično ima višu razinu samopoštovanja, samopouzdanja i općenito stabilnije odnose s muškarcima.
 • Ako dijete ima nezdrav odnos sa svojim ocem, može doživjeti više psihičkih problema i boriti se za uspostavljanje zdravih odnosa s muškarcima kako postanu odrasli.

Imajte na umu da je vrlo teško promijeniti internalizirani relacijski nacrt koji se formira kada su djeca prilično mala. Iako je to moguće, često je potrebna visoka razina uvida, kao i značajna psihoterapeutska intervencija kako bi se pomaknuli ti duboko ukorijenjeni i često nesvjesni mentalni putovi.

Obitelj u šetnji

Promjena uloge modernog oca

Ideja o “upletenom ocu” nastala je tek u posljednjih nekoliko desetljeća. Povijesno gledano, identitet muškaraca bio je jako vezan uz njihovu karijeru, a to donekle vrijedi i danas, s oko 76% muškaraca koji su izjavili da osjećaju financijski pritisak da zbrinu svoje obitelji. Više nego ikad, muškarci preuzimaju aktivniju ulogu u roditeljstvu, ali više od polovice Amerikanaca još uvijek smatra da su majke bolji njegovatelji od očeva.

 • Od 2016. 7% tata navodi da su očevi ostali kod kuće, a od tih 7% njih 24% navodi da im je primarni razlog da se brinu o svom djetetu ili djeci.
 • 49% muškaraca osjeća pritisak da budu uključeni otac.
 • 49% odraslih izjavilo je da osjećaju da se muškarci suočavaju s većim pritiskom vraćanja na posao nakon što su dobili dijete.
 • 63% muškaraca smatra da ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom.

Još uvijek postoji mišljenje da više od polovice ljudi smatra da su žene bolje skrbnice kada je u pitanju odgoj djece, a samo 1% navodi da su muškarci bolji skrbnici od žena. Iako su muškarci više uključeni kada je u pitanju roditeljstvo, zasigurno još uvijek postoje neke duboko ukorijenjene predrasude koje smatraju istinitima u pogledu muškaraca i žena kada je u pitanju roditeljstvo u kućanstvu s mužem, ženom i djetetom.

10 odgovornosti oca

U smislu zdravog roditeljstva, odgovornosti oca mogu uključivati:

 • Modeliranje zdravog relacijskog ponašanja s drugim skrbnikom (ako je primjenjivo) i drugim odraslim osobama
 • Biti ljubazan, njegujući i iskreno se povezati sa svojim djetetom bez ometanja
 • Izražavanje ljubavi na zdrav način
 • Dobro se brinete o sebi i fizički i psihički i modelirajte primjereno ponašanje kada je pomoć potrebna
 • Imati razumijevanja i opraštati
 • Ne namećući niti projicirati svoje pojmove na svoje dijete
 • Dajte svom djetetu prostor da bude ono što jeste
 • Nudeći prihvaćanje i suosjećanje
 • Poučavanje i modeliranje zdravih komunikacijskih vještina, kao i odgovarajućih vještina rješavanja sukoba
 • Postavljanje odgovarajućih granica i odgovarajuće discipline (bez nasilja, bez batina, bez vikanja, bez uskraćivanja ljubavi i bez dugotrajne kazne)
Otac nosi svoju kći

Koja je uloga oca i majke u obitelji?

Imajte na umu da obitelj s majkom i ocem nije jedina vrsta obitelji u kojoj se očinska figura može uključiti na zdrav način. Očevi i majke danas imaju tendenciju da dijele odgovornost za odgoj djece. Što se tiče specifičnih uloga, one će se uvelike razlikovati ovisno o potrebama svake obitelji. Međutim, u zdravim obiteljima idealno bi bilo da su oba roditelja fleksibilna i sposobna preuzeti iste uloge, podržavajući jedni druge kao roditelji i partneri.

Koja je odgovornost oca i majke?

Ovisno o obiteljskoj jedinici, majke i očevi mogu se mijenjati u pogledu odgovornosti ili smisliti vlastiti uravnotežen način podjele odgovornosti. Kada je u pitanju roditeljstvo, idealno bi bilo da i majka i otac imaju zdrave odnose sa svojim djetetom ili djecom i podjednako su uključeni u odgoj djece.

Važnost Oca

Očev lik igra značajnu ulogu u utjecanju na mentalno i fizičko zdravlje njihovog djeteta ili djece. Bez obzira na to kako je očinski lik povezan s djetetom, najvažniji aspekt odnosa roditelj-dijete je njegova kvaliteta, a ne jesu li dijete i otac krvni srodnici.

Related posts
MamePovezanost

Uloga tate u razvoju djeteta

Prirodna uloga oca Prirodna uloga oca je najrazumljivija ako krenemo od potreba djeteta po periodima…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijeteRazvoj

10 razloga zašto su kućni ljumimci dobri za djecu

Vrijedno čitanja...