PorodTrudnoća

Subhorionski hematom u trudnoći

Subhorionski hematom ili subhorionsko krvarenje događa se kada krv iscuri i skupi se između stijenke maternice i koriona oko vaše bebe. Subhorionski hematomi uzrokuju vaginalno krvarenje, ali obično nisu razlog za brigu. Ako osjetite vaginalno krvarenje ili mrlje, svakako posjetite svog liječnika radi dijagnoze. Napravit će ultrazvuk kako bi potvrdili je li vaše krvarenje uzrokovano subhorionskim hematomom ili nečim drugim.

Što je subhorionski hematom?

Svako krvarenje tijekom trudnoće opravdava zabrinutost, ali u slučaju subhorionskog hematoma, krvarenje obično nije razlog za zabrinutost. Subhorionski hematom, također poznat kao subkorionsko krvarenje ili subhorionsko krvarenje, događa se kada krv iscuri i skupi se između stijenke maternice i koriona, membrane oko vaše bebe koja raste. Korion također čini dio posteljice, a u blizini posteljice često se pojavljuju subhorionska krvarenja.

Subkorionski hematom jedan je od najčešćih uzroka krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće (obično tijekom 10 do 20 tjedana) i čini oko 11 posto slučajeva. Iako je vaginalno krvarenje znak broj jedan ovog stanja, neke žene ne dožive krvarenje i ne znaju da ga imaju dok ga ultrazvuk ne otkrije.

Subkorionski hematom jedan je od najčešćih uzroka krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće

Subhorionski hematomi obično nestaju sami od sebe, ali ponekad je krvarenje znak pobačaja pa je najbolje posjetiti liječnika što je prije moguće kako bi potvrdio dijagnozu.

Test za trudnoću

Što uzrokuje subhorionski hematom u trudnoći?

Istraživači nisu posve sigurni što uzrokuje subhorionsko krvarenje u trudnoći, ali istraživanja pokazuju da in vitro oplodnja (IVF) može povećati rizik. U jednoj studiji od 194 trudnoće, učestalost subhorionskog hematoma bila je značajno veća kod žena koje su bile podvrgnute IVF-u od onih koje nisu. Štoviše, abnormalnosti maternice, ponavljajući pobačaji i infekcije zdjelice čimbenici su rizika za subhorionski hematom.

Koji su simptomi subhorionskog hematoma u trudnoći?

Većina žena sa subhorionskim krvarenjem doživjet će vaginalno krvarenje, ali neke uopće ne dožive krvarenje. Drugi uobičajeni simptom je bol u trbuhu, grčevi ili kontrakcije.

Iako su neke mrlje tijekom trudnoće normalne, obratite se svom liječniku ako vidite vaginalno krvarenje kako biste bili sigurni da nije ništa ozbiljno. Na primjer, uobičajeno je da žene tijekom rane trudnoće dožive krvarenje iz oplođenog jajašca koje se implantira u maternicu. Također obavijestite svog liječnika je li krvarenje povremeno ili stalno, te ako imate bilo koje druge simptome s njim. Najvjerojatnije će se naručiti na ultrazvuk da vidi je li fetus dobro.

Subhorionski hematom može biti malo teško dijagnosticirati jer su membrane tanke i mogu se zamijeniti s blizanačkom gestacijskom vrećicom ili čak amnionskom tekućinom ili placentnim tkivom, pa će većina liječnika provjeriti otkucaje srca vaše bebe nekoliko tjedana kasnije kako bi bili sigurni da je sve u redu .

Nije dokazano da ležeći krevet poboljšava ishod trudnoće i ne preporučuje se za subhorionski hematom. Zapravo, može uzrokovati druge komplikacije kao što su krvni ugrušci i depresija.

Kako se liječi subhorionski hematom u trudnoći?

Subkorionski hematomi obično se povlače sami od sebe, ali liječenje subkorionskog hematoma ovisi o vašim simptomima, koliko ste daleko od trudnoće, te veličini i mjestu subkorionskog hematoma. Ako je vaša krvna grupa negativna, možda ćete trebati injekciju, kako biste spriječili komplikacije u budućim trudnoćama.

Trenutno nema odobrenih lijekova za liječenje subhorionskog hematoma. Vaš liječnik može naručiti više rutinskih ultrazvuka kako bi provjerio dobrobit vaše bebe

Nije dokazano da ležeći krevet poboljšava ishod trudnoće i ne preporučuje se za subhorionski hematom. Zapravo, može uzrokovati druge komplikacije kao što su krvni ugrušci i depresija. Emocionalno zdravlje je također važno, a ako vam rutina vježbanja izaziva tjeskobu, onda možete polako dok krvarenje ne prestane.

Ultrazvučna slika i test za trudnoću

Hoće li subhorionski hematom utjecati na moju trudnoću ili bebu?

Trudnoća s subhorionskim hematomom obično nije razlog za brigu. Međutim, neke žene sa subhorionskim krvarenjem u prvom tromjesečju imaju povećan rizik od abrupcije posteljice kasnije u trudnoći, što se događa kada se posteljica djelomično ili potpuno odvoji od stijenke maternice. A ako dođe do abrupcije posteljice, to može uzrokovati obilno krvarenje.

Veliki subhorionski hematomi također se povezuju s pobačajem i mrtvorođenošću, no istraživanja su proturječna. Mala istraživanja su također povezala subhorionski hematom s prijevremenim porodom, preeklampsijom, korioamnionitisom (infekcija) i intrauterinim ograničenjem rasta (mala porođajna težina). A neke studije pokazuju da su subhorionski hematomi postali češći u blizanačkim trudnoćama.

Ako osjetite vaginalno krvarenje, posjetite liječnika kako biste dobili ispravnu dijagnozu i isključili druge probleme

Postoji li način da se spriječi subhorionski hematom u trudnoći?

Ne možete učiniti ništa da spriječite subhorionsko krvarenje. Međutim, želite biti sigurni da činite sve što možete kako biste potaknuli zdravu trudnoću, poput dobro uravnotežene prehrane i uzimanja prenatalnih vitamina.

Ako osjetite vaginalno krvarenje, posjetite liječnika kako biste dobili ispravnu dijagnozu i isključili druge probleme. Većina žena sa subhorionskim hematomom nastavlja zdrave trudnoće i porođaje.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijetePovezanost

8 savjeta kako dijeliti dom sa svojom odraslom djecom

Vrijedno čitanja...