DojenjePoremećajPorodTrudnoća

Migrene u trudnoći

Hormonske promjene u trudnoći

Kako bi trudnoća mogla utjecati na vašu migrenu i kako ćete se nositi s tim, uobičajeno je pitanje za žene koje imaju migrenu i pokušavaju zatrudnjeti ili su trudne. Ključni problemi uključuju koji su lijekovi sigurni za korištenje i hoće li se vaši napadi promijeniti, uključujući hoćete li prvi put imati auru.

Hormonske promjene čest su okidač za žene s migrenom.

Tijekom trudnoće razina estrogena naglo raste, dok se razina progesterona smanjuje i ponovno raste pred kraj trudnoće.

Tijekom dojenja, stabilne razine estrogena i dalje štite od glavobolje nakon trudnoće.

Općenito se migrena poboljšava tijekom trudnoće, posebno tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Ovo poboljšanje može biti posljedica povećane razine estrogena i povećane razine prirodnih hormona koji ubijaju bol (endorfina).

Ovi hormoni su nekoliko puta viši tijekom trudnoće, i iako bi olakšanje od napada migrene koje oni pružaju može trajati cijelu trudnoću, razine se smiruju nakon poroda, normalno dopuštajući povratak napadaja migrene.

Međutim, neće svi vidjeti poboljšanje migrene, osobito u ranim tjednima trudnoće. Kod nekih žena njihova migrena ostaje nepromijenjena. Neke žene doživljavaju pogoršanje migrene tijekom trudnoće iako je to rijetko.

Tijekom dojenja, stabilne razine estrogena i dalje štite od glavobolje nakon trudnoće.

Bez obzira na to da li ste pogođeni, može vam pomoći identificirati sve okidače napada migrene, kao što su nedostatak sna, stres, propušteni obroci i dehidracija.

Trudnica u prirodni

Planiranje trudnoće

Ako redovito uzimate lijekove za migrenu i planirate trudnoću, trebali biste se obratiti svom liječniku za savjet o liječenju vaše migrene prije i tijekom trudnoće, nakon poroda i tijekom dojenja.

Migrena bez aure u trudnoći

Istraživanja pokazuju da se migrena bez aure poboljšava nakon prva tri mjeseca trudnoće kod oko 7 od 10 žena. To je vjerojatno zbog utjecaja stabilne razine estrogena.

Međutim, loše kontrolirana glavobolja može dovesti do stresa, nedostatka sna, depresije i lošeg nutritivnog unosa što zauzvrat može imati štetne učinke za majku i bebu.

Migrena s aurom u trudnoći

Ako osjetite migrenu s aurom, veća je vjerojatnost da ćete nastaviti imati napade tijekom trudnoće. Ako doživite migrenu prvi put dok ste trudni, to je vjerojatno s aurom.

Ako mislite da imate migrenu prvi put dok ste trudni, važno je posjetiti svog liječnika opće prakse kako bi se uzroci vaše glavobolje mogli provjeriti i po potrebi liječiti.

Lijekovi tijekom trudnoće

Ako uzimate bilo kakve preventivne tretmane, trebate razgovarati o prestanku istih sa svojim liječnikom. Međutim, ako se napadi migrene pojave i predstavljaju rizik za vas i vašu bebu, vaš liječnik može ponuditi neke sigurnije tretmane.

Većina dokaza o sigurnosti lijekova u trudnoći prikupljena je iz iskustva jer se ti lijekovi ne mogu testirati na trudnicama ili dojiljama. To znači da će se savjeti o lijekovima za liječenje migrene u trudnoći obično davati s oprezom.

Međutim, loše kontrolirana glavobolja može dovesti do stresa, nedostatka sna, depresije i lošeg nutritivnog unosa što zauzvrat može imati štetne učinke za majku i bebu.

Stoga, ako tretmani bez lijekova nisu učinkoviti, odabir liječenja može se donijeti, uzimajući u obzir sve prednosti i moguće rizike, u razgovoru sa svojim liječnikom. Kvržice (najbolja upotreba lijekova u trudnoći) pružaju niz informacija o različitim lijekovima i trudnoći.

Trudnica boluje od migrene

Liječenje akutnog napada

Ako je liječenje lijekovima neophodno, ovisno o individualnoj povijesti bolesti i drugim stanjima:

  • Paracetamol se smatra sigurnim tijekom trudnoće i dojenja. Ovo treba uzeti u topljivom obliku kod najranijih znakova napada.
  • Ibuprofen se može razmotriti u prvom i drugom tromjesečju, ali se izbjegava u trećem zbog povećanog rizika od komplikacija. Ako su NSAR korišteni nakon drugog tromjesečja, može se preporučiti pregled s opstetričarom.
  • Triptan2,3 – Sumatriptan je preferirani triptan u trudnoći i dojenju jer ima više iskustva s njegovom primjenom. Nekoliko velikih registra trudnoća koji pokrivaju više od 3000 trudnoća, analizirali su upotrebu drugih triptana (uključujući rizatriptan, zolmitriptan i eletriptan) i nisu pronašli veće kongenitalne nedostatke. Prijavljen je rizik od velikih malformacija kao sličan riziku u općoj populaciji. Međutim, može biti potreban savjet stručnjaka, osobito ako postoje drugi zdravstveni problemi.
  • Izbjegavajte aspirin ili opijate za migrenu u trudnica ili dojilja2.
  • Liječenje protiv bolesti može biti potrebno za migrenu, a u trudnoći su korišteni sljedeći: ciklizin, ondansetron i proklorperazin. Domperidon i metoklopramid je vjerojatno najbolje izbjegavati u prva tri mjeseca, ali to je odluka koju trebate donijeti u razgovoru sa svojim liječnikom.
  • Klinike za glavobolju mogu ponuditi veći blok okcipitalnog živca, što je mala injekcija lokalnog anestetika i steroida koji se ubrizgava u stražnji dio glave, ispod kože u mišić oko velikog živca koji je uključen u poremećaje glavobolje. Ovo je brzi postupak koji može pružiti olakšanje tjednima ili mjesecima. Sigurno je u trudnoći.

Preventivno liječenje

Za preventivno liječenje, vi i vaš liječnik razmotrit ćete što bi moglo biti najbolja opcija u svakoj situaciji. Preporuča se da se vi ili vaš liječnik posavjetujete sa specijalistom kako biste razmotrili najsigurniji preventivni tretman za vas. Niske doze propranolola i amitriptilina su sigurno korištene za neke ljude, ali sve se odlučuje na individualnoj osnovi vagajući rizike neliječenja.

Ako je dostupna, jednopulsna transkranijalna magnetska stimulacija (sTMS uređaj) smatra se sigurnom tijekom trudnoće i dojenja (za akutno i preventivno liječenje).

Prva tri mjeseca trudnoće (prvi trimestar)

Tijekom prva tri mjeseca simptomi trudnoće mogu pogoršati vašu migrenu. Jutarnja mučnina može značiti da vam se manje jede i pije što može uzrokovati nizak šećer u krvi i dehidraciju. Ako ne budete oprezni, to može pogoršati vaše migrene. Trebali biste pokušati jesti male česte obroke i često piti male količine vode kako biste to spriječili. Također ćete pomoći u smanjenju svake trudničke bolesti.

Prikaz trudnice s migrenom

Nakon poroda

Kod nekih žena migrena se vraća s povratkom menstruacije. Neke majke smatraju da imaju jak napad u roku od nekoliko dana nakon poroda. To može biti zbog naglog pada razine estrogena nakon poroda. Iscrpljenost, dehidracija, nepravilan san i nizak šećer u krvi nakon poroda mogu igrati ulogu.

Jutarnja mučnina može značiti da vam se manje jede i pije što može uzrokovati nizak šećer u krvi i dehidraciju. Ako ne budete oprezni, to može pogoršati vaše migrene.

Dojenje

Ako dojite svoju bebu, ipak je najbolje izbjegavati lijekove koliko god je to moguće jer će dijete sve što uzmete uzimati kroz mlijeko. Isti lijekovi koji se koriste u trudnoći obično se mogu uzimati i tijekom dojenja.

Ako trebate uzimati aspirin ili druge lijekove koji nisu preporučeni, kao što je lijek protiv bolesti metoklopramid, dok dojite, najbolje je ne dojiti 24 sata nakon zadnje doze. U idealnom slučaju, držite malo izdojenog mlijeka u zamrzivaču za takve prilike; inače ćete morati dati adaptirano mlijeko. Iako se možda osjećate previše loše da biste to učinili, najbolje je izcijediti mlijeko u uobičajeno vrijeme hranjenja, ali to ćete morati baciti. To može pomoći u ublažavanju nelagode jer se grudi prepune mlijekom i pomoći će u sprječavanju pada proizvodnje mlijeka.

Primjena sumatriptana tijekom dojenja smatra se sigurnom jer su vrlo male količine lijeka dostupne u majčinom mlijeku. Sakupljeno je manje dokaza o drugim triptanima i kao takvo majčino mlijeko je najbolje odbaciti ako dojite 24 sata nakon upotrebe ovih triptana kao dodatnu sigurnosnu mjeru.

Komplementarna i alternativna medicina

Tretmani bez lijekova zasigurno mogu biti korisni, a neki su ustanovili da su masaža, akupunktura, opuštanje i biofeedback korisni. Neke žene također smatraju da primjena topline ili hladnoće na glavi može biti korisna.

Mnoge žene također radije uzimaju komplementarne i alternativne lijekove kao što su homeopatski i biljni lijekovi, a ne tradicionalne lijekove dok su trudne, smatrajući ih blažima.

Međutim, neki komplementarni tretmani mogu imati neželjeni učinak na vašu trudnoću baš kao i konvencionalni lijekovi. Na primjer, neke žene smatraju da je aromaterapijska masaža vrlo korisna i možda nisu svjesne da neka eterična ulja (na primjer ružmarin) treba izbjegavati.

Refleksološki tretman nije uvijek preporučljiv tijekom trudnoće, a sve komplementarne lijekove treba uzimati pod nadzorom kvalificiranog liječnika. Feverfew se ne smije koristiti tijekom trudnoće.

Mnoge žene također radije uzimaju komplementarne i alternativne lijekove kao što su homeopatski i biljni lijekovi, a ne tradicionalne lijekove dok su trudne, smatrajući ih blažima.

Najbolji savjet je da uzimate što manje lijekova koliko vam je realno moguće, a po potrebi u najnižoj učinkovitoj dozi. Korištenje bilo kojeg lijeka ili biljnog lijeka za liječenje vaših migrena tijekom trudnoće i tijekom dojenja je ravnoteža između rizika i koristi, uz liječnički savjet. Bilo koji lijek koji uzimate trebao bi biti zabilježen u vašim bilješkama o trudnoći.

Koliko god možete, težite ravnoteži u aktivnostima i dovoljno se odmorite kako biste izbjegli napade migrene gdje je to moguće. Nije svatko u stanju stati i otići u krevet, ali planiranje unaprijed, postavljanje redovite rutine i delegiranje poslova ili kućanskih zadataka kad god je to moguće često mogu pomoći.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PorodTrudnoća

Subhorionski hematom u trudnoći

Vrijedno čitanja...