DijeteInfekcije

Treći krajnik kod djeteta

Majka je došla u pranji sa svojim djetetom kod liječnika na pregled grlja

Krajnici i adenoidi su skupljanje limfoidnog tkiva koje može imati ulogu u pomaganju tijelu u borbi protiv infekcije. Oni zarobljavaju bakterije i viruse koji ulaze kroz grlo i proizvode antitijela.

Uzroci

Neka djeca predškolske i adolescentne dobi imaju relativno velike tonzile i adenoide koji nisu posljedica bilo kakvih problema. Međutim, tonzile i adenoidi mogu se povećati jer se zaraze virusom ili bakterijama koje uzrokuju infekcije grla (upaljeno grlo). Uz to, alergije (poput sezonskih ili cjelogodišnjih alergija), iritanti i, možda, gastroezofagealni refluks također mogu uzrokovati povećanje tonzila i adenoida. Stalno izlaganje djeci koja imaju bakterijske ili virusne infekcije, poput djece u dječjim centrima, povećava rizik od infekcije.

Kad se povećaju, tonzile ponekad ometaju disanje ili gutanje, a adenoidi mogu začepiti nos ili eustahijeve cijevi koje povezuju stražnji dio grla s ušima. Obično se krajnici i adenoidi vrate u normalnu veličinu kad infekcija završi. Ponekad ostanu uvećani, osobito u djece koja su imala česte ili kronične infekcije. Iako izuzetno rijedak, rak kod djece ponekad uzrokuje povećane tonzile ili adenoide.

Tonzile i adenoidi mogu se povećati jer se zaraze virusom ili bakterijama koje uzrokuju infekcije grla

Simtomi

Većina povećanih tonzila i adenoida ne uzrokuju simptome. Međutim, povećani krajnici ili adenoidi mogu glasu dati začepljen nos (djeca zvuče kao da su prehlađena). Djeca s uvećanim tonzilima ili adenoidima mogu imati abnormalno oblikovano nepce i položaj zuba. Djeca također mogu disati na usta. Povećani krajnici također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa, neugodan zadah i kašalj.

Komplikacije

Povećane tonzile i adenoidi smatraju se problemom kada uzrokuju ozbiljnije probleme kao što su sljedeći:

Kronične upale uha i gubitak sluha:

Neka djeca s povećanim tonzilima i adenoidima hrču i na kratko prestaju disati tijekom spavanja. Kao rezultat, razina kisika u krvi može biti niska, a djeca se mogu često buditi i biti pospana tijekom dana. Rijetko, opstruktivna apneja za vrijeme spavanja uzrokovana povećanim tonzilima i adenoidima ima ozbiljne komplikacije, poput visokog krvnog tlaka u plućima (plućna hipertenzija) i promjena u srcu uslijed plućne hipertenzije (cor pulmonale).

Liječnik pregledava dječje grlo

Dijagnoza

Vrlo veliki krajnici mogu biti normalni, a kronično zaraženi krajnici mogu biti normalne veličine. Kako bi utvrdili jesu li infekcije uzrok povećanih tonzila, liječnici pitaju koliko su epizoda strep grla djeca imala u posljednje 1 do 3 godine. Obično, da bi vidjeli stražnji dio nosa i grla, liječnici kroz nos umetnu fleksibilnu cijev za gledanje (nazvanu nazofaringoskop). Liječnici također traže crvenilo krajnika, povećanje limfnih čvorova na čeljusti i vratu te učinak tonzila na disanje.

Na opstruktivnu apneju u snu sumnja se kada roditelji prijave da dijete prestaje disati tijekom spavanja. U takvim slučajevima liječnici mogu djetetu preporučiti da se podvrgne studiji spavanja (polisomnografija). Za ovaj test dijete se nadgleda tijekom spavanja preko noći u laboratoriju za spavanje i vrše se rendgenske snimke prsnog koša i određena mjerenja, uključujući razinu kisika u krvi.

Liječenje drugih uzroka (alergija i infekcija) Ponekad, adenoidektomija, tonzilektomija ili oboje

Ako smatraju da su uzrok alergije, liječnici mogu dati sprej za nos s kortikosteroidima ili druge lijekove, poput antihistaminika, kroz usta. Ako se čini da je uzrok bakterijska infekcija, liječnici mogu dati antibiotike. Ako ti lijekovi nisu učinkoviti ili ako liječnici misle da neće biti korisni, liječnici mogu preporučiti kirurško uklanjanje adenoida (nazvano adenoidektomija) i eventualno uklanjanje tonzila (nazvano tonzilektomija) tijekom iste operacije.

Tonsilektomija i adenoidektomija vrlo su česte operacije za djecu u Sjedinjenim Državama. Djeca koja imaju koristi od ovih operacija uključuju djecu koja imaju sljedeće: Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja

Liječnik pregledava djevojčicu

Ekstremna nelagoda tijekom razgovora i disanja

Višestruke infekcije grla (neki liječnici definiraju kao više od šest infekcija u jednoj godini, više od četiri infekcije godišnje tijekom 2 godine ili više od dvije infekcije godišnje tijekom 3 godine)

Liječnici mogu preporučiti samo adenoidektomiju za djecu koja imaju sljedeće:

Česte upale uha i trajno skupljanje tekućine u srednjim ušima Ponavljajuće se krvarenje iz nosa ili začepljenje nosa što uzrokuje promjene glasa ili poremećen san

Djeca koja krvare nakon operacije trebala bi ići u bolnicu ili liječničku ordinaciju.

Česte infekcije sinusa

Uklanjanje povećanih tonzila i adenoida korisno je kada povećanje uzrokuje krajnju nelagodu, probleme s disanjem ili ponovljene infekcije. Čini se da tonzilektomija i adenoidektomija ne smanjuju učestalost ili težinu prehlade ili kašlja.

Tonsilektomija i adenoidektomija često se rade ambulantno. Te bi se zahvate trebalo obaviti najmanje 2 tjedna nakon uklanjanja zaraze. Stopa kirurških komplikacija je niska, ali postoperativna bol i otežano gutanje uzrokovani tonzilektomijom mogu trajati i do 2 tjedna. Djeca se obično oporavljaju od adenoidektomije za 2 do 3 dana. Krvarenje koje je rezultat tonzilektomije rjeđa je komplikacija, ali se može pojaviti u dva vršna razdoblja, unutar 24 sata nakon operacije ili otprilike 7 dana nakon operacije. Krvarenje nakon operacije može biti ozbiljno ili čak opasno po život kod djece. Djeca koja krvare nakon operacije trebala bi ići u bolnicu ili liječničku ordinaciju.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijeteInfekcije

Simptomi i komplikacije gripe

Vrijedno čitanja...