MamePorod

Rani porođaj

Newborn baby boy covered in vertix in incubator

Pregled

Prerano rođenje je rođenje koje se odvija više od tri tjedna prije procijenjenog roka djeteta. Drugim riječima, prijevremeno rođenje je ono koje se događa prije početka 37. tjedna trudnoće.

Nedonoščad, osobito oni koji su rođeni vrlo rano, često imaju komplicirane medicinske probleme. Tipično, komplikacije prematuriteta variraju. Ali što se ranije beba rodi, to je veći rizik od komplikacija. Ovisno o tome koliko je dijete rođeno, on ili ona mogu biti:

Kasni prijevremeni porod

 • rođen između 34. i 36. tjedna trudnoće Umjereno prijevremeno rođena između 32. i 34. tjedna trudnoće

Vrlo prijevremena

 • rođena u manje od 32 tjedna trudnoće

Izuzetno preuranjeno

 • rođeno na ili prije 25 tjedana trudnoće. Većina prijevremenih porođaja javlja se u kasnom prijevremenom stadiju.

Simptomi

Vaša beba može imati vrlo blage simptome prijevremenog poroda ili može imati očite komplikacije. Neki znakovi prematurnosti uključuju sljedeće:

 • Male veličine, s nesrazmjerno velikom glavom, oštriji izgled, manje zaobljene značajke od osobina cijelog djeteta zbog nedostatka masnih naslaga pokriva veći dio tijela
 • Niska tjelesna temperatura, pogotovo odmah nakon rođenja u porodilištu, zbog nedostatka pohranjene tjelesne masti
 • Oštećeno disanje ili respiratorni poremećaj
 • Nedostatak refleksa za sisanje i gutanje, što dovodi do poteškoća s hranjenjem

Trudnica puši i tako šteti svom djetetu

Sljedeće tablice prikazuju srednju težinu rođenja, duljinu i opseg glave prijevremeno rođene djece u različitim gestacijskim godinama za svaki spol.

Težina, duljina i opseg glave prema gestacijskoj dobi za dječake

Gestacijska dob Težina Duljina Obujam glave

40 tjedana 7 lbs., 15 oz. (3,6 kg) 20 inča (51 cm) 13,8 inča (35 cm)

35 tjedana 5 lbs., 8 oz. (2,5 kg) (32 cm) 18,1 in. (46 cm) 12,6 in.

32 tjedna 3 lbs., 15,5 oz. (1,8 kg) 29,5 cm (16,5 in (42 cm) 11,6 in)

28 tjedana 2 lbs., 6,8 oz. (1,1 kg) 14,4 inča (36,5 cm) 10,2 in. (26 cm)

24 tjedna 1 lb, 6.9 oz. (31 cm) 12,2 inča (22 cm)

Težina, duljina i opseg glave prema gestacijskoj dobi za djevojčice

Gestacijska dob Težina Duljina Obujam glave

40 tjedana 7 lbs., 7.9 oz. (3,4 kg) (35 cm) 20 inča (51 cm)

35 tjedana 5 lbs, 4.7 oz. (2,4 kg) (45,5) 17,7 inča (31,5 cm)

32 tjedna 3 lbs., 12 oz. (1,7 kg) (29 cm) 16,5 in.

28 tjedana 2 lbs., 3.3 oz. (1,0 kg) 14,1 in. (36 cm) 9,8 in. (25 cm)

24 tjedna 1 lb., 5.2 oz. (0,60 kg) 12,6 inča (21 cm)

Posebna njega

Ako rodite prijevremeno dijete, vašoj bebi će vjerojatno trebati duži boravak u bolnici u posebnoj vrtićkoj jedinici. Ovisno o tome koliko skrbi zahtijeva vaše dijete, on ili ona mogu biti primljeni u srednju njegu ili neonatalnu jedinicu intenzivne njege. Liječnici i specijalizirani tim s obukom za zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba bit će dostupni kako bi pomogli u skrbi za vaše dijete. Ne ustručavajte se postavljati pitanja. Vašoj bebi će možda trebati dodatna pomoć u ishrani i prilagođavanju odmah nakon poroda. Vaš zdravstveni tim vam može pomoći da shvatite što je potrebno i kakav će biti plan njege vaše bebe.

Liječnici i specijalizirani tim s obukom za zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba bit će dostupni kako bi pomogli u skrbi za vaše dijete.

Faktori rizika

Često, specifičan uzrok preranog rođenja nije jasan. Međutim, postoje poznati faktori rizika prijevremene pojave, uključujući:

Interval od manje od šest mjeseci između trudnoća

 • Problemi s maternicom, cerviksom ili posteljicom
 • Pušenje cigareta ili uporaba nedopuštenih droga
 • Neke infekcije, osobito amnionske tekućine i donjeg genitalnog trakta
 • Neki kronični uvjeti, kao što su visoki krvni tlak i dijabetes
 • Mršavljenje ili prekomjerna težina prije trudnoće
 • Stresni životni događaji, kao što je smrt voljene osobe ili obiteljsko nasilje
 • Više pobačaja ili pobačaj
 • Tjelesna ozljeda ili trauma
 • Zbog nepoznatih razloga, crne žene češće će doživjeti prerano rođenje nego žene drugih rasa. Ali prijevremeno rođenje može se dogoditi svakome. Zapravo, mnoge žene koje imaju prijevremeno rođenje nemaju poznate faktore rizika.

Komplikacije

Iako sve nedonoščad ne osjećaju komplikacije, rođenje prerano može uzrokovati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme.

Općenito, što se prije beba rodi, to je veći rizik od komplikacija. Rodna težina također igra važnu ulogu. Neki problemi mogu biti vidljivi pri rođenju, dok se drugi mogu razviti tek kasnije.

Kratkotrajne komplikacije u prvim tjednima komplikacije prijevremenog poroda mogu uključivati

 • Problemi s disanjem. Nedonošče može imati problema s disanjem zbog nezrelog dišnog sustava.
 • Ako bebina pluća nemaju surfaktant – tvar koja dopušta širenje pluća – on ili ona mogu razviti sindrom respiratornog distresa jer se pluća ne mogu normalno širiti i kontrahirati.
 • Nedonoščad može razviti i poremećaj pluća poznat kao bronhopulmonalna displazija. Osim toga, neke prijevremene bebe mogu doživjeti produljene stanke u disanju, poznate kao apneja.
 • Problemi sa srcem. Najčešći srčani problemi prijevremeno rođene bebe su patentni ductus arteriosus (PDA) i nizak krvni tlak (hipotenzija). PDA je trajni otvor između aorte i plućne arterije. Iako se ovaj defekt srca često zatvara sam od sebe, ne liječi se može dovesti do žuborenja srca, zatajenja srca i drugih komplikacija.
 • Nizak krvni tlak može zahtijevati prilagodbu intravenskih tekućina, lijekova i ponekad transfuzija krvi.
 • Problemi s mozgom. Što se prije beba rodi, veći je rizik od krvarenja u mozgu, poznat kao intraventrikularno krvarenje. Većina krvarenja su blage i raste s malim kratkoročnim učinkom. Ali neke bebe mogu imati veće moždano krvarenje koje uzrokuje trajnu ozljedu mozga.
 • Problemi s kontrolom temperature. Nedonoščad može brzo izgubiti tjelesnu toplinu. Oni nemaju pohranjenu tjelesnu masnoću dojenčeta, a ne mogu proizvesti dovoljno topline da bi se suprotstavili onome što je izgubljeno kroz površinu njihovih tijela. Ako temperatura tijela padne prenisko, može doći do abnormalno niske tjelesne temperature (hipotermije).
 • Hipotermija kod prerano rođene bebe može dovesti do problema s disanjem i niske razine šećera u krvi. Osim toga, prerano dojenče može iskoristiti svu energiju dobivenu od hrane samo da bi ostala topla. Zbog toga manji nedonoščad zahtijeva dodatnu toplinu od toplijeg ili inkubatora sve dok se ne povećaju i ne mogu održavati tjelesnu temperaturu bez pomoći.
 • Gastrointestinalni problemi. Nedonoščad ima veću vjerojatnost da ima nezrele gastrointestinalne sustave, što rezultira komplikacijama kao što je nekrotizirajući enterokolitis (NEC). Ovo potencijalno ozbiljno stanje, u kojem su ozlijeđene stanice koje okružuju zid crijeva, može se pojaviti kod nedonoščadi nakon što počnu hraniti. Nedonoščad koja prima samo majčino mlijeko ima mnogo manji rizik od razvoja NEC-a.
 • Krvni problemi. Nedonoščad je u opasnosti od problema s krvlju kao što su anemija i žutica novorođenčeta. Anemija je uobičajeno stanje u kojem tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica. Dok svi novorođenčad doživljavaju spor pad broja crvenih krvnih stanica tijekom prvih mjeseci života, smanjenje može biti veće kod prerano rođene djece.
 • Novorođenčasta žutica je žuta boja u koži i očima djeteta koja se javlja zato što bebina krv sadrži višak bilirubina, tvari žute boje, iz jetre ili crvenih krvnih stanica. Iako postoje mnogi uzroci žutice, to je češće kod nedonoščadi.
 • Problemi s metabolizmom. Nedonoščad često ima problema s metabolizmom. Neke prerano rođene bebe mogu razviti abnormalno nisku razinu šećera u krvi (hipoglikemiju). To se može dogoditi zato što prerano rođena djeca obično imaju manje zalihe pohranjene glukoze nego djeca koja su na kratko vrijeme.
 • Nedonoščad također ima više poteškoća u pretvaranju svoje pohranjene glukoze u aktivnije oblike glukoze.
 • Problemi s imunološkim sustavom. Nedovoljno razvijen imunološki sustav, čest kod nedonoščadi, može dovesti do povećanog rizika od infekcije. Infekcija kod preranog djeteta može se brzo proširiti u krvotok, uzrokujući sepsu, infekciju koja se širi u krvotok.

Problemi s mozgom. Što se prije beba rodi, veći je rizik od krvarenja u mozgu, poznat kao intraventrikularno krvarenje

Dugotrajne komplikacije

Dugoročno, prerano rođenje može dovesti do sljedećih komplikacija:

 • Cerebralna paraliza. Cerebralna paraliza je poremećaj pokreta, tonusa mišića ili držanja tijela koji može biti uzrokovan infekcijom, neadekvatnim protokom krvi ili ozljedom mozga u razvoju novorođenčeta ili rano tijekom trudnoće ili dok je beba još mlada i nezrela.
 • Oslabljeno učenje. Nedonoščad ima veću vjerojatnost da zaostane za svojim kolegama na raznim razvojnim prekretnicama. Nakon školske dobi, dijete koje je prerano rođeno može biti sklonije učenju.
 • Problemi s vidom. Nedonoščad može razviti retinopatiju nedonoščadi, bolesti koja se javlja kada se krvne žile nabreknu i preraste u svjetlosno osjetljivom sloju živaca na stražnjem dijelu oka (mrežnici). Ponekad abnormalne žile mrežnice postupno ožiljkaju mrežnicu, izvlačeći je iz položaja. Kada se mrežnica izvadi iz stražnjeg dijela oka, naziva se odvajanje retine, stanje koje, ako se ne otkrije, može oštetiti vid i uzrokovati sljepoću.
 • Problemi sa sluhom. Nedonoščad je pod povećanim rizikom od gubitka sluha. Sva djeca će imati provjeru sluha prije odlaska kući.
 • Problemi sa zubima. Nedonoščad koja su kritično bolesna imaju povećani rizik od razvoja zubnih problema, kao što su odgođena erupcija zuba, promjena boje zuba i nepravilno postavljeni zubi.
 • Bihevioralni i psihološki problemi. Djeca koja su doživjela prijevremeno rođenje vjerojatnije su od dojenčadi s određenim ponašanjem ili psihološkim problemima, kao i razvojna kašnjenja.
 • Kronični zdravstveni problemi. Nedonoščad ima veću vjerojatnost da ima kronične zdravstvene probleme – od kojih neke mogu zahtijevati bolničko liječenje – nego djeca koja su na neodređeno vrijeme.
 • Infekcije, astma i problemi s hranjenjem češće će se razviti ili ustrajati. Nedonoščad je također izložena povećanom riziku od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Novorođenče pokriven vertiksom unutar inkubatora

Prevencija

Iako je točan uzrok prijevremenog poroda često nepoznat, postoje neke stvari koje se mogu učiniti kako bi se ženama – osobito onima koji imaju povećani rizik – pomoglo smanjiti rizik od prijevremenog poroda, uključujući:

Progesteronski dodaci

Žene koje imaju povijest prijevremenog poroda, kratak cerviks ili oba čimbenika mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda uz dodatak progesterona.

Cervikalna cerclage

To je kirurški zahvat proveden tijekom trudnoće kod žena s kratkim cerviksom, ili u povijesti skraćivanja cerviksa koje je rezultiralo prijevremenim porodom. Tijekom ovog postupka cerviks je zašiven jakim šavovima koji mogu pružiti dodatnu podršku maternici. Šavovi se uklanjaju kada dođe vrijeme da se dijete isporuči.

Pitajte svog liječnika ako trebate izbjegavati snažne aktivnosti tijekom ostatka trudnoće.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)