DijeteDojenjeMameRazvoj

Gdje griješimo kod uvođenje dohrane kod beba

baby food in bowl

Izostavljanje važnih hranjivih tvari

Za razvoj djeteta ključne su prve dvije godine. Za zdrav razvoj mozga i drugih tjelesnih sustava iznimno su važni minerali i vitamini, ali posebno željezo, cink, vitamin D, omega-3 masne kiseline,  masnoće. Roditelji trebaju biti dobro informirani o pojedinim grupama hrane i ravnomjerno servirati bebi namjernice koje su izvor najšireg spektra hranjivih tvari. Posebno treba obratiti pažnju na namirnice koje su bogate željezom.

 

U dohrani ima previše slatkog

Velika greška u dohrani je početi s voćnim kašicama. Beba ima jako osjetljiv okus pa vrlo brzo zavoli slatke namirnice te izbjegavaju povrtne. Greška koju treba izbjegavati je davati bebi zaslađenju kašicu poput keksića, čokolina ili sokova, dosta slatkoće će dobiti u voćnim kašicama. Nema nekog strogog pravila s čime početi neutralnim ili slatkim, važno je da se bebi sve paralelno nudi.

 

Upoznavanje bebe s blagim okusima

Neki roditelji u potpunosti izbjegavaju neke jače i kiselije namjernice kao što su kelj, špinat mladi luk, brokulu, paprika, češnjak.

No strčnjaci tvrde da bebu treba izložiti što širem spektru namjernica i okusa. Kanije nećete imati problema s tim da su izbirljiva i neće pružati otpor na nove okuse. Stoga se ne ustručavajte ekspermentirati s biljkama, začinima, aromama, sezonskim namjernicama. Nudite i probajte ali ne zaboravite poštivati kalendar dohrane.

 

 

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)