MamePovezanost

Sunce i djeca

Two year old toddler boy in sun hat beach

Došlo je vrijeme dugo očekivanog godišnjeg odmora i brčkanja u moru. Međutim, uz uživanje na plaži, dolazi i sunce, te opasnost od opekotina, kako za nas odrasle tako i za bebe i djecu.

Razlog zašto su bebe i djeca tako osjetljiva na sunce je taj da im je koža do deset puta tanja od kože odrasle osobe. Isto tako njihova koža nema sposobnost stvaranja vlastite zaštite. Ona se počinje razvijati s navršenom prvom godinom života, a tek sa šest godina može se reći da koža djeteta ima tu sposobnost.

Sunce i djeca

Upravo zato treba izbjegavati izravno izlaganje suncu beba mlađih od 6 mjeseci. Njima je dovoljno svega par minuta na suncu da im koža izgori. Iako se crvenilo relativno brzo povuče, trajne posljedice postaju vidljive i godinama kasnije u obliku pjega, pigmentacija ili raka zbog gomilanog oštećenja.

Dvogodišnji dječak u šetnji na plaži

No to ne znači da se ne može uživati u kupanju i igrama na plaži. Samo se treba pridržavati nekih pravila vezanih uz boravak na suncu. Odnosno, ne izlaziti na sunce između 10 i 16 sati, a na plaži bebama i djeci treba osigurati boravak u hladu. A kada dijete navršeni 6 mjeseci mogu se početi korisititi  kreme za sunčanje sa faktorom SPF 50. Ako je moguće, najbolje je korisititi organske kreme jer ne sadrže kancerogene sastojke. S time da je bitno naglasiti da se krema mora nanjeti najmanje pola sata prije izlaska i svaki dva do tri sata za vrijeme boravka na plaži. Također treba voditi računa i o odjeći. Ona treba biti lagana i svjetlih boja, a za kape je poželjno da imaju i zaštitu za vrat.

Djeca se igraju na otvorenom bazenu. Djevojčica i dječak igraju se loptom. Koncept za ljetni odmor, opuštanje i zabavu na suncu.

Uz brigu o zaštiti od sunca ne treba zaboraviti ni na unos tekućine. Tijekom ljetnih vrućina tijelo dodatno gubi vlagu kroz znojenje, pa je djeci potrebno osigurati dovoljno tekućine. Osim vode dobro je prehranu obogatiti i hranom bogatom vitaminima, kao što je voće.

 

 

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)