DijeteRazvoj

Bebe i puzanje

The little baby or year-old child learning to walk on the grass in sunny summer day. The concept children's months, happy child playing

Počeci puzanja

Većina beba uči puzati između 7 i 10 mjeseca.  Ne brinite se za način na koji vaše dijete primjenjuje ove metode- bitno je da se kreće bez obzira kako. Neke bebe uopće ne pužu već koriste metodu koje su izravno povezane s podizanjem i samim hodanjem. Ako vaše dijete podjednako koristi i ruke i noge, i uspješno vlada s njima nema razloga za zabrinutost.

Kako se razvija puzanje?

Vaša beba će vjerojatni početi puzati čim bude u stanju samostalno sjediti bez ičije potpore. Ruke, noge i leđni mišići su u tom periodu dovoljno snažni da ju štite od mogućeg pada u trenutku ustajanja. Tijekom nekoliko mjeseci, vaše dijete će naučiti kako se kretati iz slijedeće pozicije u onu na “sve 4”, puzanje, te će shvatiti da se može njihati naprijed i nazad kada su mu ruke u ispravnom položaju, a trbušćić paralelno s podlogom.

Negdje u dobi od 9 i 10 mjeseci će shvatiti da mu odgurivanje koljenima daje poticaj za kretanje. Kada bude raslo i sazrijevalo, naučit će kako se vratiti iz puzanja u sjedeći položaj. Također će usavršiti metodu istodobno pomicanje suprotne ruke i noge u trenutku dok se kreće naprijed nazad. Ova opcija je puno bolja od istodobnog korištenja ruke i noge s iste strane tijela. Poslije ove metode vaše dijete će znati kako treba puzati na pravilan način.

Što je slijedeće?

Nakon što vaše dijete usavrši puzanje, jedina stvar koja je preostaje između njega i kompletne pokretljivosti jest ta da nauči hodati. Ono će početi, ono će početi s tim ciljem ubrzo se i podizati, hvatajući se za sve što mu se nađe na putu. Jednom kada dobije ravnotežu u nogama, bit će spreman da samostalno stoji i počne se pomalo kretati.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)