DijeteRazvoj

10 razloga zašto su kućni ljumimci dobri za djecu

Dakle, vaša djeca žele kućne ljubimce? Mole za mačića za maženje ili zeca kojeg mogu nahraniti, ali niste sigurni jer je to velika obaveza. Pa, prije nego što donesete odluku o dovođenju kućnih ljubimaca u obitelj, otkrijte prvih deset razloga zašto je kućni ljubimac zapravo dobar za zdravlje i razvoj vaše djece.

Dijete i pas u igri

1. Smanjuje alergije

Istraživanja pokazuju da će djeca koja odrastaju u domovima s kućnim ljubimcima vjerojatno imati jači imunološki sustav i manje je vjerojatno da će razviti dječje alergije i astmu. Istraživanje koje je provela zdravstvena psihologinja dr. June McNicholas sa Sveučilišta Warwick i farmaceutska kompanija Novartis Animal Health testirala je slinu 138 djece u dobi između četiri i 11 godina na IgA antitijela – antitijela pronađena u imunološkom sustavu koja pomažu u borbi protiv infekcija. Rezultati su pokazali da su se djeca koja posjeduju kućne ljubimce uspjela obraniti od infekcija poput prehlade i gripe bolje od djece bez kućnih ljubimaca, pa su tako imala manje slobodnih dana u školi.

2. Uči odgovornosti

Zadaci poput šetnje psa ili čišćenja kućice za kuniće uče djecu da budu odgovorni, kao i da im daju osjećaj postignuća. Briga o kućnom ljubimcu također pomaže djeci da razviju empatiju prema drugima.

3. Pomažu u učenju

Kućni ljubimci mogu pomoći djeci u učenju. Odgajatelji su dugo koristili životinje (uglavnom pse) kao oblik terapije u školama, koristeći ih kako bi pomogli djeci s poteškoćama u razvoju da uče. Konkretno, životinje mogu pomoći djeci u čitanju. Istraživanja su pokazala da učenici koji možda nerado čitaju naglas u školi osjećaju samopouzdanje čitajući životinjama jer ih vide kao prijatelja bez osude.

Obitelj u šetnji s psom

4. Pruža udobnost i druženje

Kućni ljubimci djeci pružaju udobnost i društvo. Bez obzira u kakvom su raspoloženju, djeca pronalaze podršku i sigurnost od svog životinjskog pratitelja, što često znači da su manje tjeskobna ili povučena.

5. Kućni ljubimci poboljšavaju komunikaciju u obitelji

Imati kućnog ljubimca pomaže u izgradnji obiteljskih veza jer su životinje često u fokusu obiteljskih aktivnosti. Od zajedničkog šetanja psa do njegovanja ili hranjenja kućnog ljubimca, ovi jednostavni, ali ugodni zadaci omogućuju svima da uspore, uživaju u međusobnom društvu i međusobno komuniciraju.

6. Potiče zdrav način života

Od šetnje psa do igre s obiteljskim kunićem u vrtu, posjedovanje kućnog ljubimca pomaže u poticanju zdravog načina života za njihove mlade vlasnike, potičući ih da budu vani i trče okolo.

Dječak i pas s kapama

7. Snižava krvni tlak

Glađenje životinja može sniziti krvni tlak i zauzvrat smanjiti tjeskobu, stoga posjedovanje kućnog ljubimca može pomoći u pripremi djece kada je u pitanju rješavanje zadaće i ispita.

8. Smanjuje usamljenost

Imati kućnog ljubimca može pomoći u otklanjanju osjećaja usamljenosti i izolacije, te spriječiti depresiju. Ove zdravstvene prednosti se protežu čak i na posjedovanje papagaja. Istraživači koji su proučavali dvije skupine umirovljenika, koji su dobili ili saksiju ili papagaja na brigu, otkrili su da su nakon dvije godine vlasnici papagaja bili društveno angažiraniji.

9. Poučava krug života

Iako većina roditelja želi zaštititi svoju djecu od okrutnosti svijeta, posjedovanje kućnog ljubimca omogućuje djeci da razumiju i nauče o ciklusu života. Suočavanje sa smrću kućnog ljubimca zapravo im može pomoći da se nose s drugim izazovnim životnim događajima.

Trudnica hrani psa

10. Zabavno je

Najvažnije je imati kućnog ljubimca zabavno. Bilo da se radi o psu, mački, ptici ili tvoru, posjedovanje životinje donosi užitak svakom kućanstvu.

Ako obitelj već ima psa prije rođenja djeteta, važno je pravilno upoznati psa s novim članom obitelji. Po dolasku djeteta iz bolnice psu se treba približiti djetetova dekica kako bi ju ponjušio. U početku je vrlo vjerojatno da će pas biti ljubomoran radi manjka pažnje i vremena koje mu se posvećuje. Dajte svom psu vremena za prilagodbu na novu obiteljsku strukturu. Zapamtite kako se odnos između djeteta i psa svakodnevno nadograđuje i na njemu treba raditi.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tradicija

Tradicije Božića

Vrijedno čitanja...