Tradicija

Tradicije Božića

Božić je ispunjen tradicijama, starim i novim. Neki potječu iz Njemačke iz 16. stoljeća ili čak iz doba antike Grčke, dok su se drugi uhvatili u moderno doba.

Božićna drvca

Božićno drvce je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića. To je obično zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, a tijekom dana oko Božića ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama, malim raznobojnim svjetiljakama, dok su se prije češće ukrašavala svijećama. Na vrh drvca često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja Betlehemsku zvijezdu iz priče o rođenju Isusa Krista.

Božić Charlieja Browna

Desetljećima kasnije, možda će biti teško zamisliti da su rukovoditelji CBS-a prvi odbili ovaj omiljeni TV specijal inspiriran stripom Peanuts Charlesa Schulza. Ali kada je konačno emitirana 9. prosinca 1965., gotovo polovica svih američkih TV prijemnika bila je podešena na emitiranje, a emisija je osvojila Emmy, Peabody, trajnu sljedbenicu, pa čak i trend Božića “Charlie Brown” drveće. “Nikad nisam mislio da je to tako loše malo stablo”, kaže Linus u specijalu. “Nije uopće loše, stvarno. Možda samo treba malo ljubavi.”

Božićna kugla

Božićni kiseli krastavci

Ako se među vašim ukrasima snjegovića, anđela i sobova nalazi kiseli krastavčić, vjerojatno sudjelujete u američkoj tradiciji skrivanja zelenog ukrasa na drvetu, tako da prvo dijete koje ga pronađe osvoji dar ili otvori prvo sadašnje božićno jutro. Podrijetlo ove prakse je pomalo mutno (ili bi to trebalo biti slano?), ali je vjerojatno izraslo iz marketinškog trika Woolworthsa iz kasnih 1800-ih, kada je trgovac na malo primao uvezene njemačke ukrase u obliku kiselog krastavca i trebao mu je prodajno mjesto.

Vilenjak na polici

Volite ga ili ga prezirite, od 2005. mame i tate su radosno ili nevoljko skrivali vilenjaka igračku svake noći od Dana zahvalnosti do Božića. Više od 13 milijuna vilenjaka “usvojeno” je od 2005. kada su Carol Aebersold i njezina kći Chanda Bell objavile knjigu Vilenjak na polici: Božićna tradicija koja dolazi s igračkom. Društveni mediji čak su inspirirali neke roditelje da postave razrađene scenarije za svoje vilenjake – kao u: On je TP’d the tree! Napunila je sudoper marshmallows!

Badnjak

Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. “Badnjak” je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

Po gregorijanskom kalendaru Badnjak pada 24. prosinca te ga toga dana slave u katoličanstvu i protestantizmu. Po julijanskom kalendaru Badnjak pada također 24. prosinca, međutim to je 6. siječnja po gregorijanskom kalendaru te ga toga dana slave u nekim pravoslavnim crkvama.

Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i pripremale nemrsnu hranu za večeru, jer se na Badnjak posti. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine. Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također su pripremali drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.

Adventski kalendar

Rane verzije ove tradicije, koju je u Njemačkoj 1903. započeo izdavač Gerhard Land, nudile su djeci način da odbroje do Božića otvaranjem jedne “vrata” ili “prozora” dnevno kako bi otkrili biblijski odlomak, pjesmu ili mali dar. Otkako su do 1920. godine stekli masovnu popularnost, kalendari su evoluirali u sekularne kalendare koji uključuju dnevne darove od mini boca vina do laka za nokte do čokolade do akcijskih figurica.

Božićni kalendar

Kuća od medenjaka

Iako je kraljica Elizabeta I. zaslužna za rano ukrašavanje licitarskih kolačića, opet, Nijemci su ti koji polažu pravo na početak tradicije kućica od medenjaka. A kada su njemačka braća Grimm napisala “Hansel i Gretel” rodila se nova blagdanska tradicija. Danas su jestivi ukrasi dostupni u nizu unaprijed zapakiranih kompleta.

Orašar

Za mnoge, blagdansko vrijeme nije potpuna bez izleta da pogledaju ovaj balet. Uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i izvornu koreografiju Mariusa Petipe, romantična priča o Božićnoj večeri mlade Klare premijerno je izvedena 18. prosinca 1892. u Sankt Peterburgu u Rusiji. Izvedena je prvi put izvan Rusije 1934. u Engleskoj, a do Sjedinjenih Država stigla je 1944. kada ju je izveo Balet San Francisca. To je postao događaj koji se mora vidjeti u Americi 1960-ih, dok su se predstave širile širom nacije.

Orašar

Ružne božićne veste

Možete okriviti naše susjede na sjeveru za ovu glupu, ironičnu tradiciju koja je stvarno dobila maha 1980-ih. Prema Ugly Christmas Sweater Party Booku, veste su postali trend zabave u Vancouveru u Kanadi 2001. godine. I čini se da će trend ostati ovdje. Prema Fox Businessu, industrija ružnih džempera je višemilijunski posao, s web stranicama kao što su Tipsy Elves, trgovcima na malo, uključujući Macy’s, Kohl’s i Target, pa čak i lancima hrane koji skaču na ružnu bandu.

Kolačići i mlijeko za Djeda Božičnjaka

Dok su poslastice za Djeda Božićnjaka i njegove sobove datira još iz drevne nordijske mitologije, Amerikanci su se počeli zaslađivati tradicijom tijekom Velike depresije 1930-ih, kao znak zahvalnosti u vrijeme borbe.

Bomboni zvani Candy Canes 

Bilo da se proždiru kao poslastica ili obješene na stablo kao ukras, bomboni su broj 1 po prodaji bez čokoladnih bombona tijekom prosinca i datiraju iz Njemačke 1670. godine. Crveni i bijeli štapići paprene metvice stigli su u SAD 1847. godine, kada ih je njemačko-švedski imigrant u Woosteru, Ohio, stavio na drvo. Do 1950-ih izumljen je automatizirani stroj za izradu slatkiša, čime je učvrstila njihovu masovnu privlačnost.

Vijenci za vrata

Vijenci postoje još od antičkih grčkih i rimskih vremena, ali zimzeleni božićni vijenac, često ukrašen grančicama božikovine, s vremenom je dobio kršćansko značenje, s kružnim oblikom koji predstavlja vječni život, a lišće i bobice božikovine simboliziraju Kristov trnova kruna i krv, prema New York Timesu. Današnji vijenci, koji dolaze u svim varijantama, od cvijeća i voća do staklenih kuglica i vrpci do umjetnih i tematskih, najčešće se doživljavaju kao svjetovna zimska tradicija.

Božićni vjenac

Božićne čestitke

rva službena božićna čestitka debitirala je 1843. godine u Engleskoj s jednostavnom porukom “Sretan Božić i sretna vam Nova godina.” Ideja o čestitki za zimske praznike postupno je uhvaćena i u Britaniji i u SAD-u, a Hall Brothers sa sjedištem u Kansas Cityju (sada Hallmark) stvorio je presavijenu čestitku prodanu s omotnicom 1915. Danas, prema Udruzi Greeting Card, godišnje se proda više od 1,6 milijardi blagdanskih čestitki.

Božićna svjetla

Thomas Edison je možda poznat po žarulji, ali njegov partner i prijatelj, Edward Hibberd Johnson, imao je svijetlu ideju nanizati žarulje oko božićnog drvca u New Yorku 1882. masovno se proizvodi i sada se svake godine u SAD-u proda oko 150 milijuna kompleta svjetala.

Robna kuća Djeda Božićnjaka

Postrojavanje u trgovačkom centru kako bi snimili fotografiju djece u krilu Djeda Mraza može se činiti kao moderna božićna tradicija, ali datira iz 1890. godine, kada je James Edgar iz Brocktona u Massachusettsu dao napraviti odijelo Djeda Mraza za njega i odjenuti ga kao veseljak u svojoj trgovini suhom robom. Trik je uhvaćen i godinu dana kasnije Djeda Mraza su se mogli pronaći u mnogim trgovinama. Dok mnogi ističu Edgara kao originalnu trgovinu Djeda Mraza, Macy’s u New Yorku tvrdi da ugošćuje Djeda Mraza od 1862. godine.

Posjet Svetog Nikole

Najpoznatije kao Noć prije Božića, čitanje ovog klasika pjesnika Clementa Moorea američka je blagdanska tradicija. Vjeruje se da je napisan na Badnjak 1822. godine, a navodno je New Yorker inspiriran svojom vožnjom saonicama kući. Prema američkoj The Library of Congress, Clement, profesor na Općem teološkom sjemeništu na Manhattanu, bio je “osramoćen zbog djela koje je objavljeno u javnosti bez njegova znanja u prosincu 1823. Moore ga je objavio pod svojim imenom tek 1844. godine. “

Božićne zvijezde

Američki božićni cvijet, ove biljke porijeklom iz Srednje Amerike donio je u Sjedinjene Države (i dobio im ime) prvi američki veleposlanik te zemlje u Meksiku, botaničar Joel Roberts Poinsett, 1820-ih. Bio je to kalifornijski hortikulturist po imenu Paul Ecke koji je 100 godina kasnije donio tradicionalno crvene i zelene biljke u mase. Biljke je donirao TV emisijama, a prema Los Angeles Timesu, božićna zvijezda je do 1986. postala najprodavanija biljka u saksiji u zemlji.

Božićne zvijezde u crvenoj boji

Related posts
DijeteOdgoj

Kojim vrijednostima Božić uči djecu?

Djeca vole Božić i vesele se uzbuđenju koje on nosi. Zapravo, božićna čarolija budi dječje…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tradicija

Podrijetlo Noći vještica i Dana Svih svetih

Vrijedno čitanja...