DojenjeMame

Kada krenuti s dohranom

family, food, healthy eating, cooking and people concept - happy mother chopping carrot and little baby girl with vegetables and pot at home kitchen

Kruta hrana je veliki korak za dijete. Saznajte kada i kako napraviti prijelaz iz majčinog mlijeka ili formule u čvrstu hranu.

 

Davanje bebi prvi okus na krutu hranu je velika prekretnica.

Evo što trebate znati prije nego što vaša beba uzme prvi zalogaj.

Je li beba spremna za čvrstu hranu? Majčino mlijeko ili formula je jedina hrana koju vaše novorođenče treba,  preporučuje se isključivo dojenje prvih šest mjeseci nakon rođenja. No, u dobi od 4 mjeseca do 6 mjeseci, većina beba je spremna početi jesti krutu hranu kao dopunu dojenju ili hranjenju hranom.

Tijekom tog vremena bebe obično prestanu koristiti svoje jezike kako bi gurnule hranu iz usta i počele razvijati koordinaciju kako bi pomjerale čvrstu hranu s prednje strane usta na leđa radi gutanja. Osim starosti, potražite i druge znakove da je vaša beba spremna za čvrstu hranu. Na primjer: Može li vaše dijete držati glavu u stalnom, uspravnom položaju? Može li vaše dijete sjediti uz podršku? Je li vaše dijete usta s rukama ili igračkama? Je li vaše dijete zainteresirano za ono što jedete? Ako odgovorite s “da” na ova pitanja i liječnik vaše bebe pristane, možete početi dopunjavati tekućoj prehrani vaše bebe.

Počnite jednostavno. Ponudite namirnice s jednim sastojkom koje ne sadrže šećer ili sol i pričekajte tri do pet dana između svake nove hrane. Na taj način, ako vaša beba ima reakciju – kao što je proljev, osip ili povraćanje – znat ćete uzrok. Nakon uvođenja hrane s jednim sastojkom, možete ih ponuditi u kombinaciji.

Važni hranjivi sastojci

Željezo i cink važne su hranjive tvari u drugoj polovici prve godine vašeg djeteta. Ove hranjive tvari nalaze se u čistom mesu i žitaricama s jednim zrnom i željezom. Može biti prikladno i grah, leća ili druga kulturno prihvatljiva hrana.

Osnove za žitarice za bebe. Pomiješajte 1 žlicu žitarica s jednim zrnom i željezom s 4 žlice (60 mililitara) majčinog mlijeka ili formule. Nemojte ga posluživati ​​iz boce. Umjesto toga, pomognite svojoj bebi da sjedi uspravno i ponudi žitarice jednom ili dvaput dnevno. Poslužite jednu ili dvije čajne žličice nakon bočice ili dojenja. Jednom kada beba dobije gutanje žitnog žita, pomiješajte ga s manje tekućine i postupno povećajte količinu koju nudite.

Ponudite razne žitarice s jednim zrnom kao što su riža, zobena kaša ili ječam. Izbjegavajte nuditi samo rižine žitarice zbog moguće izloženosti arsenu.

Sretna majka sjecka mrkvom i povrće s malom djevojčicom

Dodajte povrće i voće

Nastavite s postupnim uvođenjem namirnica s jednim sastojkom koje ne sadrže šećer ili sol. Počnite s pireom od povrća, a zatim ponudite voće. Pričekajte tri do pet dana između svake nove hrane. Ponudite sitno isjeckanu hranu za prste.

U dobi od 8 mjeseci do 10 mjeseci, većina beba može nositi male porcije sitno isjeckane hrane za prste, kao što su mekano voće, povrće, tjestenina, sir, dobro kuhano meso, krekeri za bebe i suhe žitarice. Kako se vaša beba približava dobi od 1, ponudite bebi tri obroka dnevno – kao i grickalice – s pireom ili usitnjenim verzijama onoga što jedete.

Što ako moje dijete odbije prvo hranjenje?

To nije neobično. Bebe često odbacuju svoje prve porcije pirene hrane jer su okus i tekstura novi. Ako vaše dijete odbije hranjenje, nemojte ga siliti. Pokušajte ponovno za tjedan dana. Ako se problem nastavi, razgovarajte s liječnikom vaše bebe kako biste bili sigurni da otpor nije znak problema.

Što je s alergijama na hranu?

Kako bi spriječili alergije na hranu, roditeljima je jednom rečeno da izbjegavaju hranjenje male djece vrlo alergenom hranom kao što su jaja, riba, kikiriki i orašasti plodovi. Danas, međutim, nema uvjerljivih dokaza da će izbjegavanje ove hrane tijekom ranog djetinjstva pomoći u sprečavanju alergija na hranu. Novo istraživanje također sugerira da desenzibilizacija rizične djece na kikiriki između 4 i 11 mjeseci može biti učinkovita u sprječavanju alergija na kikiriki.

U nedavnom istraživanju, visokorizična djeca – kao što su oni s atopijskim dermatitisom ili alergijom na jaja ili oboje – odabrana su da jedu ili izbjegavaju proizvode od kikirikija od 4 do 11 mjeseci do 5 godina starosti. Istraživači su otkrili da su rizična djeca koja redovito konzumiraju proteine ​​kikirikija, kao što su kikiriki maslac ili grickalice s okusom kikirikija, 70 do 86 posto manje vjerojatno da će razviti alergiju na kikiriki. Ovi nalazi mogu utjecati na smjernice za alergiju na hranu u budućnosti. Ipak, pogotovo ako neki bliski rođaci imaju alergiju na hranu, dajte svom djetetu prvi okus visoko alergijske hrane kod kuće – umjesto u restoranu – s dostupnim oralnim antihistaminom.

Je li sok dobar?

Sok nije nužan dio prehrane djeteta i nije toliko vrijedan kao cijeli plod. Previše soka može pridonijeti problemima s težinom i proljevom, kao i spriječiti apetit vaše bebe za hranljivijom krutom hranom. Piti sok tijekom cijelog dana ili tijekom uspavljivanja može dovesti do propadanja zuba. Ako nudite sok, pričekajte da vam beba bude najmanje 6 mjeseci ili starija. Provjerite je li sok 100 posto voćnog soka.

Ograničite količinu koju vaše dijete pije (118 do 177 mililitara) dnevno – oko jedne porcije voća – i poslužite je u šalici. Sokovi koji sadrže vitamin C mogu poboljšati apsorpciju željeza kod bebe.

Jedite pojedine obroke. Ako dijete hranite izravno iz posude, slina na žlici može brzo uništiti ostatke.

Određene namirnice nisu prikladne za bebe. Razmotrite ove smjernice:

Ne nudite kravlje mlijeko ili med prije 1. godine. Kravlje mlijeko ne zadovoljava prehrambene potrebe djeteta – nije dobar izvor željeza – i može povećati rizik od nedostatka željeza. Med može sadržavati spore koje mogu uzrokovati ozbiljnu bolest poznatu kao botulizam. Nemojte nuditi hranu koja može uzrokovati gušenje vaše bebe. Kako vaša beba napreduje u konzumiranju čvrste hrane, nemojte nuditi hrenovke, komade mesa ili sira, grožđe, sirovo povrće ili komadiće voća, osim ako se ne rasiječe na male komadiće.

Također, nemojte nuditi tvrdu hranu, poput sjemenki, orašastih plodova, kokica i tvrdih bombona koji se ne mogu mijenjati kako bi ih učinili sigurnim opcijama. Ostale visokorizične namirnice uključuju maslac od kikirikija.

Priprema hrane za bebe kod kuće

Drugi razlog za izbjegavanje davanja čvrste hrane bebi prije dobi od 4 mjeseca je rizik povezan s određenom hranom pripremljenom za kućnu upotrebu. Dijete mlađe od 4 mjeseca ne bi smjelo dobiti domaći špinat, repu, mrkvu, grah. Ove namirnice mogu sadržavati dovoljno nitrata da uzrokuju methemoglobinemiju krvnog poremećaja.

Pripremljenu mrkvu i brokulu sjecka za obrok kćerci

Pripremite obroke

Kada hranite dijete, posvetite mu punu pozornost.

Razgovarajte sa svojom bebom i pomozite mu u procesu. Osim toga, za uživanje u vrijeme obroka pokušajte zajedno s djetetom sjesti.

Čim beba može lako sjediti bez potpore, koristite visoku stolicu sa širokom, stabilnom bazom. Zakopčajte sigurnosne trake. Potaknite istraživanje. Vaša se beba vjerojatno igra sa svojom hranom. Iako je neuredna, praktična zabava pomaže razvoju govora. Samo se pobrinite da su namirnice prstima mekane, da ih je lako progutati i razbiti na male komadiće.

Sve dok je rast vaše bebe na meti, on ili ona vjerojatno dobivaju dovoljno za jelo.

Uvesti pribor. Ponudite bebi žlicu za držanje dok je hranite drugom žlicom. Kako se spretnost vaše bebe poboljšava, potaknite dijete da koristi žlicu.

Ponudite šalicu. Hranjenje majčinog mlijeka ili formule iz šalice u vrijeme obroka može pomoći da se olakša put za odvajanje od boce. Oko 9 mjeseci, vaše dijete može piti iz vlastite šalice.

Jedite pojedine obroke. Ako dijete hranite izravno iz posude, slina na žlici može brzo uništiti ostatke. Umjesto toga, stavite obroke u jelo. Otvorene staklenke hrane za bebe mogu se sigurno hladiti dva do tri dana. Izbjegavajte borbe za vlast. Ako se vaša beba okrene od nove hrane, ne gurajte. Jednostavno pokušajte ponovo.

Ponavljano izlaganje može pomoći osigurati raznolikost u prehrani vaše bebe. Znati kada će se odustati. Kada vaše dijete ima dovoljno hrane, može plakati ili se okrenuti. Nemojte prisiljavati dodatne ugrize. Sve dok je rast vaše bebe na meti, on ili ona vjerojatno dobivaju dovoljno za jelo.

Također, nemojte pokušavati natjerati bebu da jede što je više moguće prije spavanja kako bi on ili ona spavao preko noći. Nema dokaza da ovo djeluje. Uživajte u djetinjastom pladnju, gnjecavim rukama i ljepljivom licu. Gradite temelj za zdravu prehranu.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)