DijeteInfekcije

Vodene kozice

Little two year old girl at home sick with chickenpox, white antiseptic cream applied by her mother to the rash

Osip se prvo javlja na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz 5 dana. Mjehurići se mogu pojaviti na luznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbija može se pojaviti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost.

Očekivani razvoj bolesti:

Osip izbija tijekom 4 do 5 dana. Temperatura je obično najviša treći dan od izbijanja osipa. Djeca se osjećaju bolje i temperatura im postaje normalnija kada osip prestane izbijati. Vodene kozice ne ostavljaju ožiljke, osim ako se kraste ne inficiraju ili dijete stalno guli kraste. Obično treba do 12 mjeseci da se koža oporavi i vrati u prijašnji izgled. Preboljene vodene kozice su doživotna zaštita od istih.

Varičela je blaža, dječja zarazna bolest. Uzrokovana je virusom. Započinje kao mnogobrojne crvene točkice koje se nakon kratkog vremena razvijaju u vodene mjehuriće.

Njega

Svrbež:

Mjehuriće premažite ili nakratko okupajte dijete u blagoj otopini hipermangana. Otopina ne bi trebala doći u dodir s očima ili usnom šupljinom. Nakon kupke, posušite kožu mekanim ručnikom laganim tapkanjem, bez trljanja. Ako dijete ne može spavati, javite se pedijatru da vam prepiše sirup.

Temperatura:

Paracetamol (Lupocet, plicet, panadol-baby sirup) dajte djetetu ako ima temperaturu višu od 38 stupnjeva. Ne smijete djetetu davati andol ili aspirin jer može razviti oštećenje jetre, mozga i bubrega.

Dijete je zarazno dok i zadnji mjehurić nije prekriven krastom. Deset dana od početka izbijanja osipa dovedite svoje dijete pedijatru na kontrolu. Nakon 2 tjedna od početka bolesti ,može pohađati vrtić/školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda tjelesnog. odgoja 2-3 tjedna nakon što počne polaziti na nastavu.

Vodene kozice uzrokuju mjehuriće u ustima i grlu, pa dijete može odbijati hranu. Ponudite djetetu hladnu tekućinu da pije. Dojenčadi dajte čašom piti jer boca i duda mogu uzrokovati bol u ustima. Dajte djetetu tekuću hranu. Ne dajte mu slanu hranu.

Osip na spolovilu:

Mjehurići se javljaju i na spolovilu. Spolovilo možete prati vrlo blagom otopinom no pazite da su se svi kristali otopili.

Sprječavanje infekcije:

Da biste spriječili infekciju osipa, odrežite nokte svom djetetu. Perite mu često tijekom dana ruke. Kod male djece možete spriječiti infekciju tako što mu stavite pamučne rukavice.

Zaraza i izolacija djeteta:

Dijete je zarazno dok i zadnji mjehurić nije prekriven krastom. Deset dana od početka izbijanja osipa dovedite svoje dijete pedijatru na kontrolu. Nakon 2 tjedna od početka bolesti ,može pohađati vrtić/školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda tjelesnog odgoja 2-3 tjedna nakon što počne polaziti na nastavu.

 

 

Related posts
CijepljenjeDijete

Cijepljenje protiv vodenih kozica

Što su vodene kozice? Vodene kozice su česta dječja bolest. Obično se javljaju u lakšem obliku…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)