Mame

Menopauza

Kako da znam jesam li u menopauzi?

Menopauza se događa kada niste imali menstruaciju 12 mjeseci zaredom i niste trudni ili bolesni. To je normalan dio starenja. To se događa zato što razina ženskih spolnih hormona prirodno opada kako starete. Jajnici na kraju prestaju puštati jajašca, tako da više nećete imati mjesečnicu niti ćete moći zatrudnjeti.

Većina žena prolazi kroz menopauzu u 40-ima ili 50-ima. Ali to se može jako razlikovati. Jedno je istraživanje pokazalo da polovica žena u SAD-u dostigne menopauzu prije otprilike 52. godine. Neke žene mogu proći kroz “promjenu” i ranije ako su operirale uklanjanje maternice ili jajnika ili imaju određene tretmane protiv raka.

Jeste li krenuli u menopauzu?

Možda ćete primijetiti promjene mjesecima ili godinama prije nego što ste u menopauzi. Možda ćete imati vrućine i neredovite mjesečnice. Ovo se vrijeme naziva perimenopauza.

Nećete znati kada će točno nastupiti vaša menopauza. Sve što možete učiniti je obratiti pažnju na to kako se osjećate i primijetiti promjene. Imajte na umu da se simptomi jako razlikuju od žene do žene. Neke žene uopće nemaju simptome.

Promjene koje biste mogli primijetiti

Vaša menstruacija postaje neredovita.

Ovo je klasični znak da ste na putu u menopauzu. Vaše menstruacije mogu doći češće ili rjeđe, biti teže ili lakše ili trajati duže ili kraće nego prije. Kada ste u perimenopauzi, teško je predvidjeti kada ili ako može doći sljedeća menstruacija. Također je teže izmjeriti koliko će trajati menstruacija ili hoće li vam protok biti jak ili lagan. U ovoj je fazi teže zatrudnjeti, ali svejedno je moguće dok imate menstruaciju.

Neki lijekovi za kemoterapiju koji se koriste za liječenje raka također mogu učiniti vaše menstruacije nepravilnim. Svako krvarenje, čak i samo uočavanje, nakon menopauze nije normalno. Morate razgovarati sa svojim liječnikom.

Prikaz žene koju ulazi u menopauzu

Imate vrućine i noćno znojenje

Napadi vrućine mogu vam učiniti da se osjećate toplo ili iznenada vruće bez očitog razloga. Koža vam se može zarumeniti, a srce ubrzati. Tada ćete se odjednom osjećati hladno.

Noćno znojenje su valunzi koji se događaju tijekom spavanja. Mogu biti toliko intenzivni da vas probude. Poput toliko simptoma menopauze, valunzi i noćno znojenje mogu se jako razlikovati od žene do žene. Mogu trajati 1 minutu ili 5 minuta. Mogu biti blage ili teške. Možete ih imati nekoliko sati, jedan tjedno ili ih nikad ne imati.

Nekim se ženama ovi simptomi javljaju godinama ili desetljećima nakon što su zaustavili menstruaciju – u vrijeme zvano postmenopauza.

Ako imate vrućine, ali niste sigurni je li to povezano s menopauzom, obratite se svom liječniku. Postoje medicinska stanja, pa čak i lijekovi koji ih mogu dovesti.

Imate problema sa spavanjem?

Buđenje tijekom noći ili poteškoće sa spavanjem mogu se dogoditi iz puno razloga, ali ako obično nemate problema sa spavanjem, to može biti znak da se približavate menopauzi. Ponekad je to uzrokovano drugim simptomima menopauze poput noćnog znojenja. Ako problemi sa spavanjem neko vrijeme traju i ne možete točno odrediti zašto, možda je vrijeme da to kažete svom liječniku.

Osjećate se neraspoloženo?

Puno stvari može utjecati na vaše raspoloženje, a to uključuje i promjenu hormona koja se događa oko menopauze. Ako ste u prošlosti imali anksioznost ili depresiju, simptomi se mogu pogoršati tijekom menopauze. Bez obzira na razlog, zaslužujete da se osjećate dobro. Ako ste već duže od nekoliko tjedana, recite svom liječniku. Zajedno se možete odlučiti za tretman koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Zaboravljate stvari

I muškarci i žene mogu imati manjih propusta u pamćenju tijekom srednje dobi: nemogućnost smisla riječi ili gubljenje ključeva automobila. Obično to nije velika stvar. Zaborav može proizaći ne samo iz menopauze već i iz stresa. Ako se brinete da previše zaboravljate, obavijestite svog liječnika.

Prikaz promjene u menopauzi

Niste raspoloženi za sex?

Neke žene kažu da ih manje zanima seks ili imaju problema s uzbuđivanjem u menopauzi. Druge žene kažu da više uživaju u seksu i osjećaju se slobodnije jer se ne moraju brinuti zbog stvari poput toga da mogu ostati trudne.

Imate fizičke promjene.

Također možete primijetiti kako vam kosa i koža postaju suši i tanji. Neke se žene debljaju tijekom menopauze. Vaše se tijelo također može promijeniti tako da imate više masti oko struka, a više masnoće i manje mišića općenito. Možda će vam biti i malo teže kretati se, jer vas ukočeni zglobovi ili zglobovi bole. Važno je ostati aktivan. Možda ćete trebati više raditi kako biste zadržali snagu i ostali u formi.

Pozitivne strane

  • +

Negativne strane

  • -
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

MamePovezanost

Majčina ljubav

Vrijedno čitanja...