DijeteOdgoj

Ljubomora kod djece – uzroci i savjeti za rješavanje toga

Nesretni dječak osjeća ljubomoru dok roditelj provodi vrijeme s drugom djecom kod kuće

Djeca su obično vrlo eksplicitna kada je u pitanju izražavanje sebe. Možda se ne ustručavaju izraziti ljubav, mržnju, tugu, ljubomoru ili druge takve emocije. Što se tiče ljubomore, ona može početi utjecati na vaše dijete na više načina.

Dakle, što biste trebali učiniti kad otkrijete da vaše dijete pokazuje ljubomorno ponašanje?

Možda se pitate: ‘Hoće li početi nepovoljno utjecati na prirodu mog djeteta? Ako vam se takva pitanja pojave u mislima, sljedeći će vam članak možda pomoći da saznate više o ljubomori djece i kako se učinkovito nositi s njom.

Koji su uzroci ljubomore kod djece?

Ako se pitate što bi mogao biti uzrok ljubomore vašeg djeteta, sljedeći koraci mogu vam pomoći da shvatite bolje.

1. Prekomjerno maženje

Svi roditelji vole maziti i razmaziti svoju djecu jednom u neko vrijeme. Međutim, ako dijete pretjerano mazite, to može stvoriti osjećaj da je superiorniji drugima. Stoga, kad god vaše dijete naiđe na nekoga boljeg od njega ili nekoga tko posjeduje nešto bolje od onoga što vaše dijete može posjedovati, može se osjećati ljubomorno i nesigurno.

2. Usporedba

Vrlo je prirodno da roditelji uspoređuju jedno dijete s drugim ili s drugom djecom. Međutim, u redu je sve dok u vrijeme kad ne napravite huka iz situacije koja jest, ne date djetetu da to zna. Ali ako se izričite zbog svog osjećaja za usporedbu i nastavljate uspoređivati ​​svoje dijete sa sestrom ili prijateljem, to može ne samo stvoriti osjećaj suparništva, slabu samopouzdanje, već može prouzročiti i ljubomoru.

Djevojčica stoji u krevetiću, dječak pokušava gurati krevetić

3. Više zabrinuti i zaštitnički roditelji

Roditelji su zaštitnički i zabrinuti za dobrobit svoje djece. Međutim, ponekad roditelji mogu pretjerivati ​​i kad puste svoje dijete, dijete se može osjećati izgubljeno i kod djece koja su samopouzdanija od njega može razviti osjećaje ljubomore.

4. Nezdrava konkurencija

Zdrava konkurencija važna je za svako dijete, ali stvaranje natjecanja tamo gdje to možda nije potrebno može imati negativan utjecaj na djetetovu osobnost i može rezultirati ljubomorom. To se može dogoditi kada možete usporediti i očekivati ​​da dijete radi ono što možda nije sposobno, na primjer, ako jedno dijete pleše previše dobro, a očekujete da i vaše dijete isto učini, ali možda ne želi ili voli plesati.

5. Preko nadzora ili autoritarnog roditeljstva

Kad su roditelji prestrogi ili previše kontrolirani i očekuju da će njihova djeca slijediti pravila i propise, čak i da im nisu objasnili razloge za to, mogu njegovati osjećaje ogorčenosti i ljubomore kod svoje djece. Njihova se djeca mogu osjećati manje od svojih prijatelja ili vršnjaka stalnim boravkom u uređenom i zatvorenom okruženju.

Ako se vaše dijete osjeća ljubomorno, može postati pretjerano posesivan zbog svega

6. Vještine ili akademska ljubomora

Sva djeca nisu ista, gdje se neki mogu izvrsno baviti sportom, drugi mogu biti akademski dobri. I vrlo je često djeca ljubomorna na djecu koja se izuzetno dobro bave akademicima ili izvannastavnim aktivnostima.

7. Ljubomora braće i sestara

Često se vidi da je starije dijete ljubomorno na mlađu sestru. To se može dogoditi kada roditelji preusmjere fokus sa svog starijeg na novorođeno dijete. Starije dijete će se možda teško nositi sa situacijom i može razviti osjećaj ljubomore prema vlastitom bratu.

Ako je vaše dijete ljubomorno na svoju sestru, možda će se potruditi da privuče vašu pažnju

Evo nekoliko znakova ljubomornog dječjeg ponašanja:

1. Vaše dijete može postati pretjerano posesivno

Ako se vaše dijete osjeća ljubomorno, može postati pretjerano posesivan zbog svega. Taj se stav ne može ograničiti samo na materijalističke stvari, već može postati posesivan i prema svojim roditeljima, braći i sestrama i prijateljima. On možda ne želi ništa dijeliti i takav stav može izazvati i depresiju.

2. Vaše dijete se može usporediti

Ljubomorno dijete može usporediti svoje vještine, stvari i druge stvari s drugom djecom. U slučaju da mu nešto nedostaje ili nema, može pokazati svoje nezadovoljstvo i baciti trzaje.

3. Vaše dijete može izazvati bijes

Ako je vaše dijete ljubomorno na svoju sestru, možda će se potruditi da privuče vašu pažnju. Najbolji način da se privuče pažnja roditelja je loše ponašanje. Vaše dijete može raditi sve stvari koje vas mogu naljutiti i svi ti napori samo su preusmjeravanje pozornosti od njega.

4. Vaše dijete može pokazati agresivno ponašanje

Ljubomorno dijete može pokazati bezobrazno i ​​agresivno ponašanje. On se ne može samo ponašati sa svojom braćom i sestrama ili prijateljima, već ih može i maltretirati. U nekim slučajevima čak možete pronaći svoje dijete koje pokušava naštetiti braći ili sestri ili prijatelju.

5. Vaše se dijete može osjećati nesigurno

Vaše se dijete može osjećati nesigurno zbog ljubomore. Ovaj stav postaje izraženiji zbog dolaska nove bebe ili braće i sestara u život vašeg djeteta. Vaše se dijete može pojaviti u potrebi i nespretno i cijelo vrijeme može paziti na vašu ljubav i ljubav.

Posljedice ljubomore koju djeca mogu suočiti:

Ljubomora je negativna emocija i na taj način može negativno utjecati na djetetovu osobnost. Evo nekih posljedica s kojima se vaše dijete može suočiti zbog ljubomore:

  • Vaše dijete može postati agresivno
  • Vaše se dijete može pretvoriti u nasilnika
  • Vaše dijete se može izolirati i ostati po strani
  • Vaše dijete može pokazati nemoćan stav
  • Vaše dijete može razviti nisko samopoštovanje
Tužna djevojčica razmišlja

Evo nekoliko načina koji vam mogu pomoći u rješavanju problema djetetove ljubomore:

1. Slušajte svoje dijete

Ljubomora nije površna, već je duboko ukorijenjena. Razgovarajte s djetetom i slušajte njegove brige i razloge koji mogu uzrokovati takvo ponašanje vašeg djeteta. Slušanje djetetovih strahova, briga i zabrinutosti može mu pomoći u prevladavanju osjećaja ljubomore.

2. Usmjerite negativne emocije u pozitivne

Davanje pozitivnog smjera negativnim mislima vašeg djeteta može mu pomoći u rješavanju ljubomore. Ako je njegov brat ili prijatelj bolji od njega na studijama, trebali biste potaknuti dijete da samostalno uči teške i bolje ocjene, umjesto da ima loše osjećaje prema drugima koji se ponašaju bolje od njega.

U nekim slučajevima čak možete pronaći svoje dijete koje pokušava naštetiti braći ili sestri ili prijatelju.

3. Budite strastveni prema svom djetetu

Vaše dijete može pokazati negativno i bezobrazno ponašanje, ali prema svom djetetu morate biti brižni i strastveni. Ne gnjavite i ne kažnjavajte dijete. Važno je razumjeti da se vaše dijete suočava s teškom emocionalnom situacijom i da vam treba vaše suosjećanje da bi se moglo nositi s njim.

4. Objasnite važnost dijeljenja

Vrlo je važno da svako dijete nauči važnost brige i dijeljenja. Kad dijete nauči dijeliti svoje stvari s drugom djecom, možda mu ne samo pomaže da se sprijatelji, već može ukloniti i osjećaj ljubomore.

5. Uzdrži se od usporedbe

Usporedba stvara negativne emocije i devalvira osobu. Stoga, nemojte uspoređivati ​​svoje dijete s drugim djetetom ili s njegovim prijateljima. Svako dijete je jedinstveno i ima različite talente. Otkrijte u čemu je vaše dijete dobro i pomozite mu da razvije i savlada svoju vještinu umjesto da ga uspoređujete s drugima.

Kao roditelji, obožavate i volite svoje dijete i možete ga tuširati povremenim pohvalama za njegov trud i naporan rad. Ipak, suzdržite se od pretjerivanja. Možda ćete pretjerano hvaliti svoje dijete u situacijama kada se druga djeca možda odvažila i vaše riječi mogu postati uvjeravanje vašeg djeteta. Uzdrži se od toga.

7. Uzdrži se od uspoređivanja akademskog učinka

Savjetuje se da se suzdržite od uspoređivanja uspješnosti vašeg djeteta u školi sa njegovom braćom i sestrama ili prijateljima. To može stvoriti osjećaj animoziteta i ljubomore. Ako vaše dijete možda ne pokazuje dobre rezultate, možete ga potaknuti da naporno studira i postiže dobre ocjene umjesto da ga uspoređuje s drugima.

8. Utječu pozitivno ponašanje

Pokušajte što više držati podalje od stvari koje kod vašeg djeteta mogu stvoriti bilo kakvu ljubomoru. Savjetuje se da se osjećaji ljubavi, dijeljenja i brige uče od malih nogu. Također, podučavanje djece ljubomori može im pomoći na rješavanje ove emocije na bolji način. Ljubomora je vrlo česta kod djece. Međutim, ako se njome rješava na pozitivan način, vaše dijete to može prevladati. U slučaju da se suočite sa teškoćama u rješavanju ljubomore svog djeteta, pomoć od savjetnika ili stručnjaka na tom području može vam pomoći.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

MameOdgojPovezanost

Roditeljstvo bez stresa u 21. stoljeću

Vrijedno čitanja...