MamePorodTrudnoća

Vođenje visokorizične trudnoće

Close up of beg pregnant tummy and woman hand holding sonogram image of health unborn baby

Trudnoća se smatra visokorizičnom kada postoje potencijalne komplikacije koje bi mogle utjecati na majku, bebu ili oboje. Visokorizične trudnoće zahtijevaju vođenje od strane stručnjaka kako bi se osigurao najbolji ishod za majku i bebu.

Čimbenici rizika za trudnoću visokog rizika

Razlozi zbog kojih se trudnoća može smatrati visokorizičnom uključuju:

 • Starost majke. Jedan od najčešćih čimbenika rizika za trudnoću visokog rizika je dob buduće majke. Žene koje će imati manje od 17 godina ili starije od 35 godina kada im se rodi beba, izložene su većem riziku od komplikacija od onih između kasnih tinejdžerskih i ranih 30-ih godina. Rizik od pobačaja i genetskih defekata dodatno se povećava nakon 40. godine života.

Medicinska stanja koja postoje prije trudnoće. Stanja koja mogu predstavljati rizik za majku ili bebu uključuju:

 • Visoki krvni tlak
 • Problemi s plućima, bubrezima ili srcem
 • Dijabetes
 • Depresija
 • Pretilost
 • Autoimuna bolest
 • Spolno prenosiva bolest (STD)
 • Dugotrajne (kronične) infekcije kao što je virus humane imunodeficijencije ( HIV)
Prikaz ultrazvučne slike

Anamneza pobačaja, problemi s prethodnom trudnoćom i obiteljska povijest genetskih poremećaja također su čimbenici rizika za trudnoću visokog rizika.

Ako imate zdravstveno stanje, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što odlučite zatrudnjeti. Vaš liječnik može pokrenuti testove, prilagoditi lijekove ili vas savjetovati o stvarima koje trebate učiniti kako biste zaštitili zdravlje vas i vaše bebe.

Medicinska stanja koja se javljaju tijekom trudnoće. Čak i ako ste zdravi kada zatrudnite, moguće je razviti ili vam dijagnosticirati probleme tijekom trudnoće koji mogu utjecati na vas i vaše dijete.

Tri najčešća problema povezana s trudnoćom su:

 • Preeklampsija je sindrom koji uključuje visoki krvni tlak, visoku razinu proteina u mokraći i oticanje; može biti opasno ili čak smrtonosno za majku ili bebu ako se ne liječi. Uz pravilno liječenje, međutim, većina žena koje razviju preeklampsiju imaju zdrave bebe. Nitko nije siguran što uzrokuje preeklampsiju. Imate veće šanse ako ste stariji, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ako ste prije trudnoće imali visoki krvni tlak ili dijabetes. Nošenje više od jedne bebe također povećava rizik.
 • Gestacijski dijabetes je vrsta dijabetesa koja se razvija tijekom trudnoće. Žene s gestacijskim dijabetesom mogu imati zdravu trudnoću i bebe ako se pridržavaju plana liječenja svog zdravstvenog radnika. Obično se dijabetes povlači nakon poroda. Međutim, žene s gestacijskim dijabetesom izložene su povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Možda će vam trebati carski rez umjesto vaginalnog poroda kako biste spriječili ozljede vašeg djeteta. Rizik od gestacijskog dijabetesa raste ako ste stariji od 25 godina, ako ste višeplodno trudni, imate prekomjernu tjelesnu težinu, ili ste u prošlosti imali gestacijski dijabetes ili vrlo veliko dijete, ili ako netko u vašoj obitelji ima dijabetes.
 • Depresija. Između 14% i 23% žena tijekom trudnoće doživi depresiju. Vjerojatnije je ako ste prije bili depresivni. Trudnoća može biti povezana s depresijom zbog hormonalnih promjena, iscrpljenosti, stresa kod kuće i nedostatka podrške. Zauzvrat, depresija može biti povezana s problemima tijekom trudnoće i porođaja, niskom porođajnom težinom i prijevremenim porodom. Nakon rođenja, depresija može otežati brigu o sebi i bebi. Pitajte svog liječnika ili primalju o liječenju terapijom razgovora ili lijekovima. Pregledajte rizike i prednosti uzimanja lijeka tijekom trudnoće ili dojenja.

Problemi povezani s trudnoćom. Često se trudnoća klasificira kao visoko rizična zbog problema koji proizlaze iz same trudnoće i koji nemaju mnogo veze s zdravljem majke.

To uključuje:

 • Prijevremeni porod je trud koji počinje prije 37. tjedna trudnoće. Maloljetna djeca kasnije imaju veće šanse za zdravstvene probleme ili zastoje u razvoju. Iako ne postoji način da se zna koje će žene imati prijevremeni trudovi ili porod, postoje čimbenici koji žene izlažu većem riziku, kao što su određene infekcije, skraćeni vrat maternice ili prethodni prijevremeni porod.
 • Višestruko rođenje znači da nosite više od jedne bebe (blizance, trojke, četvorke itd.). Višeplodne trudnoće, koje su češće jer žene koriste više tretmana za neplodnost, povećavaju rizik od prijevremenog poroda, gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog tlaka uzrokovanog trudnoćom. Ove bebe imaju veći rizik od dugotrajnih zdravstvenih problema kao što su odgođeni razvoj ili cerebralna paraliza. Ali imajte na umu da se većina višestruka rađa zdrava.
 • Placenta previa je stanje u kojem posteljica prekriva cerviks. Stanje može uzrokovati krvarenje, osobito ako žena ima kontrakcije. Ako posteljica još uvijek prekriva cerviks blizu poroda, liječnik može zakazati carski rez kako bi smanjio rizik od krvarenja za majku i bebu.
 • Problemi s fetusom, koji se ponekad mogu vidjeti na ultrazvuku. Otprilike 2% do 3% svih beba ima manji ili veći strukturalni problem u razvoju. Ponekad može postojati obiteljska povijest fetalnih problema, ali ponekad su ti problemi potpuno neočekivani.

Provjera fetusa u visokorizičnoj trudnoći
Biofizički profil (BPP) može se zakazati za žene čije se trudnoće smatraju visokorizičnim. Ovo je test koji provjerava zdravlje fetusa. Kombinira nonstres test (NST) s ultrazvučnim pregledom, a obično se radi nakon 28. tjedna trudnoće.

NST se obično radi za procjenu zdravlja fetusa. Uključuje postavljanje fetalnog monitora na majčin trbuh i tumačenje otkucaja srca fetusa kao odgovor na fetalne pokrete. Obično traje 20 do 30 minuta i ne morate ostati preko noći u bolnici.

Tumačenje nestresnog testa ponekad može biti pogrešno; postoji relativno visoka stopa lažno pozitivnih rezultata, što znači da test može biti pozitivan kada je fetus stvarno dobro. Teško je odlučiti što dalje.

BPP to čini manje vjerojatnim kombiniranjem testa bez stresa s ultrazvučnim pregledom. Također traje 30 minuta i može se obaviti ambulantno.

Prikaz trudnice na ultrazvuku

Ultrazvučni pregled provjerava četiri stvari:

 • Fetalni ton
 • Fetalno disanje
 • Pokret fetusa
 • Volumen amnionske tekućine

Svaki od njih, plus test bez stresa, dobiva ocjenu od 0 do 2. Bodovi se zbrajaju za najviše 10. Tumačenje BPP rezultata ovisi o kliničkoj situaciji. Općenito, rezultat od 8 ili 10 smatra se normalnim, ali rezultat ispod 8 obično zahtijeva daljnju procjenu ili porod djeteta.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DojenjePoremećajPorodTrudnoća

Migrene u trudnoći

Vrijedno čitanja...