MamePovezanost

Prihvaćate li svoje dijete?

Sad looking child portrait on black background

Najvažnije je dijetetu pokazati ljubav i prihvatiti ga onakvo kakvo jest, primjerice da od živahnog djeteta ne očekujete da bude mirno, ili od bojažljivog i opreznog da bude otvoreno i hitro. Nedovoljna emotivna zainteresiranost za dijete, hladan i nezainteresirani stav prema djetetu može ići od ravnogušnosti do neskolosti.

Svako dijete teško podnosi manjak roditeljske ljubavi.

Ono doživljava taj nedostatak ljubavi i onda ako ga roditelji vole, ali nisu mu u stanju pokazati ljubav, kao što je npr. situacija kada su roditelji ili prezaposleni,  nemaju vremena za dijete, kada su preopterećeni brigama i problemima pa iako se brinu o djetetu ono stalno ima osječaj da su njihove misli negdje drugdje i da roditelje zapravo ne zanima što se događa.Ponekad roditelji čine sve ne bi li djeci bilo ugodno, ali ih udaljuju od sebe, čuvaju ih strani ljudi, a vikende i godišnje odmore provode kod rodbine.

Svako dijete teško podnosi manjak roditeljske ljubavi.

Ne tako rijetko i bez prijeke potrebe ostaju kod bake i djeda godinama. Ako je tako dugotrajno odvajanje trajalo u prvim godinama života. , mali su izgledi da će pri povratkudoći do potrebe bliskosti i povjerenja između roditelja i djeteta. Oni ne mogu više uspostaviti emocionalni kontakt. Dijete je za vrijeme odvajanja doživjelo odbacivanje od roditelja.

Djevojčica putu kod bake i djeda

U takvoj situaciji dijete da je voljeno i smatra da je samo krivac za nedostatak roditeljske ljubavi, jer je nije dostojan  (nije dovoljno dobro, poplušno, uspješno, pametno, lijepo). Na taj način stvara lošu sliku o sebi i svojim sposobnostima, postaje nesigurno i zato razvija potrebu da se bori za roditeljsku ljubav, skrećući pozornost na sebe na različite načine (ispadi bijesa, agresije, odbijanjem jela, odbijanjem da govori).

Ako ni to ne pomogne, najčešće dolazi do ekstremnne agresivnosti ili povlačenje u sebe i izolacije. Uzroci zbog kojih neki roditelji ne prihvaćaju svoje dijete mogu biti različiti i smatra se da večina roditelja nisu ni svjesni toga:

  • roditelji oponašaju svoje roditelje koji ga nisu prihvaćali
  • neprijateljstvo i ljutnju prema vlastitim roditeljima prenose na svoje dijete
  • svoje loše osobine prepoznaju u dijetetu
  • roditelj može pokazati neprijateljstvo prema djetetu kako bi preko njega povrijedilo drugog roditelja, što je češće kod rastavljenih roditelja.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)