DijeteOdgoj

10 Znakova da je vaše dijete zlostavljano

Maltretiranje je problem epidemijskih razmjera i može utjecati na svaki aspekt djetetova života. Ponekad roditelji ne znaju na što treba obratiti pažnju. Kao rezultat toga, dijelimo 10 znakova da je vaše dijete zlostavljano, koji vam mogu poslužiti kao vodič.

Iako je vidljivost oko ovog pitanja podignuta jer najteži slučajevi postaju nacionalne vijesti; još uvijek prevladava ideja da je maltretiranje dio djetinjstva i samo znak da su “djeca djeca”. Roditelji djece koja su često predmet šala nasilnika znaju da je problem mnogo teži od puke dječje igre. Ako ste zabrinuti da bi vaše dijete moglo biti meta nasilnika u školi ili cyber maltretiranja; evo nekoliko znakova na koje treba paziti.

  1. Povlačenje iz aktivnosti

Je li vaše dijete izgubilo interes za izvannastavne aktivnosti u kojima je nekada uživao? To bi mogao biti znak da je vaše dijete zlostavljano. Ako je nekoć volio svoje klubove ili timove nakon škole, a sada ih aktivno izbjegava, moglo bi doći do uznemiravanja zbog čega nerado dolazi.

2. Promjene navike u jelu i spavanju

Primjetne promjene u obrascima prehrane ili spavanja vašeg djeteta mogu ukazivati na to da je pod nekom vrstom stresa, što bi moglo biti rezultat napada nasilnika. Mogla bi imati smanjen apetit zbog misli koje su joj prolazile kroz glavu o njezinom mučitelju. Ako kod kuće jede više nego inače, to bi moglo značiti da joj je ručak ukraden. Njezine navike spavanja mogle su se promijeniti jer sada ima noćne more o osobi koja je zadirkuje. Postoji niz mogućih uzroka ovih promjena, pa ih treba istražiti.

3. Razdražljivost

Neraspoloženje može svakoga dovesti u loše raspoloženje, stoga pokušajte nakon škole potražiti korijen povećane razdražljivosti ili smanjene ćudi. Nasilnici troše djetetovo samopoštovanje, a dijete s niskim samopoštovanjem može ispasti iz te dodatne napetosti.

4. Izbjegavanje škole

Povremena lažna bol u trbuhu uobičajen je trik da izađe iz škole na nekoliko sati ili da propusti test za koji nije spremna, ali redoviti pokušaji da izađe iz škole mogu biti znak da dijete aktivno izbjegava svoje mučitelje .

Dječak je potišten u školi

5. Smanjenje ocjena

Teško je koncentrirati se na školski rad i dobivanje dobrih ocjena kada to znači da vas dijete u razredu stalno udara u stolicu ili vam se ruga. Ocjene vašeg djeteta mogu patiti, ne zbog ravnodušnosti prema školi, već zbog nasilnika koji stalno prigovara.

6. Vrpoljiti se

Ako je vaše dijete prije sjedilo vrlo dobro i dugo vremena, a sada se čini da se vrpolji, to bi mogao biti zbog nasilnika. Fizički nasilnik može potaknuti polovicu nagona za “bijeg” “bori se ili bježi”, uzrokujući da budu hiper-svjesni svoje okoline i uvijek spremni za jurnjavu.

7. Nespreman raspravljati o školi

Dijete koje izbjegava odgovarati na pitanja o svom danu ili odgovara uobičajno moglo bi skrivati činjenicu da ga netko zadirkuje. Dio školskog dana koji trenutno ima najduži dojam na vaše dijete može biti činjenica da ga netko ne voli i da ga se rugaju. Teško je prisjetiti se uzbudljivih dijelova dana kada su misli vašeg djeteta zaokupljene mukom kolege iz razreda.

8. Agresivnost

Povećana agresija i nasilni ispadi mogu biti pokazatelj zlostavljanja. To je zato što djeca koja dane provode uznemiravana traže izlaz za svoje frustracije. Svaka nagla promjena osobnosti trebala bi biti razlog za zabrinutost. Međutim, zaokret u agresivnijem smjeru trebao bi se odmah riješiti.

Dječak sjedi na stepenicama

9. Biti zao prema mlađoj braći i sestrama

Počinje li vaše dijete zadirkivati vašu drugu djecu? Ako je tako, možda ima nasilnika s kojim ima posla kad vas nema. Prirodno je poželjeti iskrcati svoj teret na nekog drugog na isti način na koji je na vas. Moguće je da bi vaše dijete samo trebalo izbaciti svoju ljutnju, ali ne zna kako. To bi moglo dovesti do toga da pribjegne tome da svojoj mlađoj braći i sestrama učini isto što se čini njoj.

10. Neobjašnjive modrice ili ozljede

Ako se vaše dijete vrati kući s modricama ili ozljedama koje nisu povezane s redovitom razularenošću djeteta; onda je vrijeme da se zabrineš. Da, moguće je da je pao na igralište; ali također je moguće da ga je gurnuo nasilnik i da se boji reći vam o tome.

Sram i neugodnost koji mogu pratiti zlostavljanje često su dovoljni da djeca prešute svoje nevolje. To je posebno ako se boje da će biti podvrgnuti odmazdi za klepetanje.

Mnogo je potencijalnih znakova da je vaše dijete zlostavljano, važno je da budete strpljivi sa svojim djetetom. I dajte mu do znanja da ste na njegovoj strani i da ćete zajedno pronaći rješenje problema.

Related posts
Mame

Što je nasilje u obitelji?

Zlostavljanje u obitelji, koje se naziva i “obiteljsko nasilje” ili “nasilje od…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

MamePovezanost

Roditeljstvo u 21. stoljeću

Vrijedno čitanja...