DijeteInfekcije

Bronhitis

Boy using respiratonic inhaler

Bronhitis je infekcija i upala bronhija, dišnih puteva koji vode u pluća. Kada vaše dijete ima prehladu,gripu, upalu grla ili sinusnu infekciju, virus koji uzrokuje bolest se može proširiti i na bronhije. Nakon što bacili zahvate bronhije, dišni putevi postaju natečeni, upaljeni i djelomično blokirani sa sluzi.

Bronhitis mogu izazvati i bakterijske infekcije i iritansi poput dima cigarete i prašine, no kod djece su najčešći krivac virusi. Svatko s infekcijom dišnih puteva može se razboljeti od bronhitisa.

Upala može nestati za nekoliko dana – to je osnovna razlika između akutnogkroničnog bronhitisa.

Od akutnog bronhitisa uglavnom oboljevaju djeca i bebe uglavnom tijekom zimskih mjeseci. Akutni bronhitis traje kratko i rijetko dolazi do komplikacija, a liječenje antibioticima najčešće nije potrebno. Dok kronični bronhitisučestalim napadajima uzrokuje postepeno oštećenje pluća. Glavni simptom kroničnog bronhitisa je kašalj koji traje duže od 3 mjeseca.

Virusni bronhitis uglavnom uzrokuje blag kašalj s malo sluzi koja je bistra. Bakterijski bronhitis se liječi antibioticima i može izazvati jači kašalj s gustom zelenom ili žutom sluzi.

Inficirana sluznica nabubri i gotovo potpuno onemogući ulazak i izlazak zraka iz alveola pa dijete zbog toga ne dobiva dovoljnu količinu kisika. Takva pojava naziva se akutnim virusnim bronhiolitisom i pojavljuje se gotovo isključivog kod beba, dakle u dojenačkoj dobi.

Pedijatar pregledava dječaka sa stetoskopom

Bronhitis kod beba i djece uglavnom je praćen kašljom sa sivkastim ili žućkastim ispljuvkom odnosno sluzi. Ostali simptomi su kratkoća daha, hripanje te povišena tjelesna temperatura. Često će se javiti bol u gornjem dijelu grudnog koša, koja se može pogoršavati zbog kašlja. Bronhitis kod beba gotovo je najčešće oboljenje. Prije ili kasnije dijete će se razboljeti od akutnog bronhitisa.

Bilo bi dobro izbjegavati pušiti u prostorijama u kojima se dijete igra, boravi ili spava. Premda tako nećete otkloniti svaku mogućnot da dijete dobije bronhitis, ipak ga neće dobiti zbog boravka u (htjeli vi to priznati ili ne) prostoriji sa zagađenim zrakom.

Ako je uzrok bronhitisa bakterijska infekcija, liječnik će propisati antibiotik. No, najčešći uzrok bronhitisa kod djece su virusi i u tom slučaju antibiotici ne mogu pomoći.

Ponekad će liječnik djetetu u slučaju težeg bronhitisa propisati Ventolin pumpicu kako bi dijete moglo normalno disati.

Stanje bi se trebalo poboljšati u roku od tjedan do deset dana.

Pedijatar pregledava bebu.

Evo nekoliko savjeta za ublažavanje simptoma u međuvremenu:

Dajte djetetu dovoljno tekućine:

  • Osam do deset čaša dnevno. Tekućina će pomoći u oslobađanju dišnih puteva i spriječiti dehidraciju.

Visoka tjelesna temperatura:

  • Tuširanjem i lijekovima za skidanje temperature.

Ovlaživači zraka:

  • Pomoći će vašem djetetu da lakše diše, ako je u sobi vlažniji zrak dišni putevi trebali bi se lakše pročistiti. Ako nemate ovlaživač zraka, isti efekt imat će i inhalacija.

Slane kapi za nos:

Možete ih nabaviti bez recepta, a pomažu kod začepljenog nosa i olakšava udisanje. Koristiti možete i fiziološku otopinu.

Odmor:

  • Vašem djetetu je potrebno puno odmora u čistom i toplom mjestu bez dima. Pomoći može i termofor na prsima.

Lijekovi:

  • Liječnik može preporučiti lijekove koji će pomoći kod ublažavanja simptoma, poput acetaminofena ili ibuprofena.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)