MamePorod

Kako se izvodi carski rez

Baby being born via Caesarean Section coming out

Carski rez obično se izvodi pod (epiduralna ili spinalna anestezija). Ona umrtvi vaš donji dio tijela, budni ste tokom operacije. Ovakva je anestezija sigurnija za vas i vašu bebu u odnosu na opću anesteziju u kojoj ste uspavani. Mali broj carskih rezova izvodi se pod općom anestezijom, najčešće kada dođe do komplikacija u kojoj ste ugroženi Vaša beba i vi.

Prije operacije potrebno je:

 • napraviti krvne pretrage – da bi se provjerilo jeste li anemični te da bi se zadržao primjerak vaše krvi u slučaju potrebe
 • primiti antibiotike – da bi se smanjio rizik od postoperativne infekcije
 • ako je potrebno, primiti lijekove za održavanje niskoga krvnog tlaka tijekom operacije – efedrin ili fenilefrin
 • primiti antacide – lijekove za smanjenje kiselosti želuca
 • primiti antiemetike – lijekove za sprječavanje mučnine i povraćanja

Antacidi i antiemetici koriste se u slučaju kad vam je potrebna opća anestezija jer tada postoji opasnost da hrana ili piće koje ste konzumirali uđu u dišne putove.

Također će vam biti uveden kateter u mjehur da bi se ispraznio. To je nužno jer uz regionalne anestetike nećete moći osjetiti punoću mjehura.

Operacija:

Carski rez obično traje 40-50 minuta.

 • Iznad vašeg trbuha bit će postavljen zaslon da ne biste morali gledati operaciju. Međutim, možete zatražiti da se zaslon spusti da biste vidjeli rođenje svoga djeteta. Nećete vidjeti svoje tijelo, nego samo podizanje bebe.
 • Tijekom operacije operacijski će stol biti nagnut ustranu pod kutom od najmanje 15 stupnjeva. Tako se vaša maternica i beba pomaknu ustranu, što smanjuje pritisak na maternicu i glavne žile u leđima, čime se smanjuje rizik od niskoga krvnog tlaka i mučnine tijekom operacije. Stol se obično vrati u početni položaj nakon završetka porođaja.
 • Liječnik će napraviti horizontalni rez u donjem dijelu vašeg trbuha, na vrhu zdjelične kosti – područje popularno zvano bikini-zona. Zatim slijedi još jedan horizontalni rez na zidu maternice kojim se omogućuje da beba izađe. Niski će vam rez poslije prouzročiti manje boli, a i izgleda bolje od vertikalnog reza.
 • Nakon porođaja primit ćete injekciju hormona oksitocina koji potiče stezanje maternice i smanjuje krvarenje. Uskoro se i posteljica odvaja i uklanja. Vaš trbuh i zid maternice bit će zašiveni s pomoću razgradiva konca.

Prekrasna djevojčica s nekoliko minuta nakon rođenja leži na majci.

Rez na koži bit će zašiven:

 • šavovima koji će se poslije razgraditi ili
 • šavovima koji će poslije biti uklonjeni – najčešće nakon pet do sedam dana

Ako ste otpušteni iz rodilišta prije nego što se šavovi carskog reza uklone, raspitajte se o mogućnost vađenja šavova kod primarnoga ginekologa, posebice ako živite u mjestu udaljenom od rodilišta.

U rijetkim je slučajevima moguće da se za zatvaranje reza koristi ljepilo za kožu. Najbolje bi bilo s osobljem bolnice unaprijed provjeriti koju će metodu koristiti.

Nakon operacije:

Nakon operacije najvjerojatnije ćete biti premješteni u sobu za intenzivnu njegu ili biti pod pojačanim nadzorom. Kad prestane djelovanje anestetika, medicinsko će osoblje provjeriti je li s vama sve u redu te će vas nastaviti nadzirati svakih nekoliko sati. Provjerit će:

 • vaš puls
 • vaš krvni tlak
 • osjećate li malaksalost ili bol

Na raspolaganju će vam biti kombinacija lijekova protiv boli – najčešće su to paracetamol, nesteroidni lijek protiv upale, te snažniji lijekovi protiv boli kao što je morfij.

Bude li vas oporavak dobro napredovao, trebali biste moći normalno jesti i piti za nekoliko sati.

Vjerojatno ćete htjeti započeti s dojenjem, a u slučaju da vam je potrebna pomoć, svakako se obratite medicinskom osoblju, koji vam stoji na raspolaganju 24 sata.

Novorođenče pokriven vertiksom u inkubatoru.

Smanjivanje rizika od krvnih ugrušaka:

 • Carski rez nosi veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u nožnim i zdjeličnim venama (dubinska tromboza vena).
 • Moguće je da će vam tijekom i nakon operacije biti stavljene posebne elastične čarape da bi se smanjio rizik od ugruška, a osoblje će vam pomoći pri hodanju nakon operacije. Ako u vas postoji veći rizik od stvaranja ugrušaka, možda će vam biti ponuđene injekcije. Ako osjećate bol u nogama nakon carskog reza, odmah se javite liječničkom osoblju.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)