MamePovezanost

Rana povijest Valentinova

Valentine's Day background

Rana povijest Valentinova

Valentinovo je nazvano po sv. Valentinu, katoličkom svećeniku koji je živio u Rimu u 3. stoljeću. Postoje mnoge priče o sv. Valentinu i vremenom su te priče prerasle u legendu koju danas poznajemo. U vrijeme Valentinova života, mnogi Rimljani su se pretvarali u kršćanstvo, ali car Klaudije II. Bio je poganin i stvorio stroge zakone o tome što je kršćanima bilo dopušteno.

Klaudije je vjerovao da bi rimski vojnici trebali biti posvećeni Rimu i stoga su donijeli zakon koji ih sprečava da se udaju. Sveti Valentin počeo je vjenčavati te vojnike u tajnim kršćanskim ceremonijama i to je bio početak njegove reputacije vjerovanja u važnost ljubavi. Naposljetku, Valentine je otkrivena i zatvorena zbog svojih zločina protiv Claudiusa. Dok je bio u zatvoru, Valentine je brinula za svoje zatvorenike, a također i za slijepu kćer u zatvoru. Legenda kaže da je Valentine izliječila djevojčinu sljepoću i da mu je posljednji čin prije nego što je pogubljen bio da joj napiše ljubavnu poruku potpisanu your iz tvoje Valentine. Valentinovo je pogubljeno 14. veljače u 270. godini.

Valentinovo koncept s crvenim i crnim tenisicama.

Kako se Dan zaljubljenih razvio?

Tek nakon više od 200 godina 14. veljače proglašen je Dan sv. Valentina. U to vrijeme Rim je postao kršćanin, a Katolička crkva bila je odlučna u uklanjanju svakog preostalog poganstva. Svake godine u veljači je održan paganski ritual plodnosti, a Papa je ukinuo ovaj festival i proglasio 14. veljače Dan sv. Valentina, čime je ovaj blagdan utemeljen na katoličkom kalendaru svetih.

Praksa slanja ljubavnih poruka razvila se u ljude koji šalju posebne kartice izražavajući svoju naklonost

Pjesnik Chaucer u srednjem vijeku prvi je povezao sv. Valentina s romantičnom ljubavlju. To je bio početak tradicije ljubavne ljubavi, ritual izražavanja ljubavi i divljenja, obično u tajnosti. Taj se običaj širio diljem Europe, a priče su se širile o Visokom sudu ljubavi u kojem žene suci odlučuju o pitanjima vezanim za ljubav 14. veljače svake godine. Povjesničari vjeruju da su ti susreti zapravo bili okupljanja na kojima su ljudi čitali ljubavnu poeziju i igrali igre flerta.

Simboli za Valentinovo

Praksa slanja ljubavnih poruka razvila se u ljude koji šalju posebne kartice izražavajući svoju naklonost. Ove su kartice bile prekrasne ručne izrade od strane pošiljatelja i pojedinačno osmišljene da pokažu koliko su voljeli primatelja. Kartice bi obično sadržavale sentimentalni stih, navješćujući ljepotu prijemnika i koliko su voljene. Karte za Dan sv. Valentina bile su ukrašene slikama Kupida, srca i cvijeća i obrubljene čipkom i vrpcom. Ove se slike i danas koriste kako bi simbolizirale ljubav i prepoznate su u cijelom svijetu.

 

Sladoled sa čokoladom, prigodno za Valentinovo

Što je Valentinovo u suvremenom vremenu?

Dok se Valentinovo slavi u većini zemalja, različite kulture su razvile vlastite tradicije za ovaj festival. U nekim dijelovima svijeta Valentinovo se promatra kao dan izražavanja ljubavi između članova obitelji i prijatelja, a ne romantičnih parova. Neke tradicije uključuju ostavljanje lizalica i darova za djecu, a drugi uključuju djela zahvalnosti među prijateljima.

Valentinovo se najčešće povezuje s romantičnom ljubavlju, a milijuni kartica za Valentinovo svake se godine razmjenjuju. Darovi cvijeća ili jedna crvena ruža šalju se s romantičnim porukama voljenima, a parovi provode posebno vrijeme zajedno. Mnogi parovi odlučuju proslaviti Valentinovo s večerom, piknikom ili specijalnim domaćim jelom. Mnogi restorani nude promocije za Valentinovo, a hrana je često predstavljena simbolima ljubavi poput srca i cvijeća.

Valentinovo se najčešće povezuje s romantičnom ljubavlju, a milijuni kartica za Valentinovo svake se godine razmjenjuju

Još jedna popularna aktivnost

Valentinovo je da se prepustite luksuznom hotelu na prekrasnom mjestu, dopuštajući paru da se odmakne od svega i uživaju u kvalitetnom vremenu zajedno. Prijedlozi za brak su također popularni na Valentinovo, i često se biraju kao savršen dan za izražavanje svoje ljubavi i predanosti. Neki se prijedlozi vjenčanja isporučuju vrlo kreativno, primjerice nakon penjanja na vrh planine ili slanja poruke na oglasnu ploču. Bez obzira na metodu, bračni prijedlozi na Valentinovo općenito su romantični i nezaboravni.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)