MameTrudnoća

Testovi za trudnoću

Pregnancy test with positive result and baby shoes lying on calendar, concept of extending family and expecting for baby

Koliko su točni testovi na trudnoću?

Testovi trudnoće su vrlo točni kada ih pravilno koristite. Testovi trudnoće koje dobijete u drogeriji rade 99 od 100 puta. Oni su jednako točni kao test trudnoće u mokraći koji ćete dobiti u liječničkom uredu. Testovi trudnoće rade tako da provjerite urin za hormon koji se naziva humani horionski gonadotropin (HCG).

Vaše tijelo proizvodi ovaj hormon samo ako ste trudni. HCG se oslobađa kada se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice – kada počinje trudnoća. Ako su rezultati testa na trudnoću pozitivni, to znači da ste trudni. Ako su negativni, to znači da niste trudni.

Testovi trudnoće najtočniji su kada ih uzmete nakon što ste već propustili razdoblje. Test trudnoće će biti manje točan ako je istekao ili ga ne koristite na pravi način. Stoga uvijek provjerite datum isteka na pakiranju i pažljivo pročitajte upute koje dolaze s testom trudnoće.

Ako su rezultati testa na trudnoću pozitivni, to znači da ste trudni. Ako su negativni, to znači da niste trudni.

Koliko brzo mogu uzeti test trudnoće?

Test trudnoće možete uzeti u bilo koje vrijeme nakon kašnjenja – to znači da rade najbolje. Dobra je ideja napraviti test za trudnoću što je prije moguće ako propustite razdoblje ili mislite da ste trudni. Što prije znate da ste trudni, prije možete početi razmišljati o svojim mogućnostima i dobiti sve što je potrebno da očuvate trudnoću.

Test trudnoće s pozitivnim rezultatom i odjećom za novorođenče, koncept proširenja obitelji

Mnogi testovi na trudnoću kažu da rade nekoliko dana prije propuštenog razdoblja, ali rezultati su obično manje točni. Pročitajte naljepnicu na testu trudnoće kako biste saznali kada treba napraviti test trudnoće i koliko će to biti točno. Ponekad test trudnoće može naći hormone trudnoće u mokraći već 10 dana nakon nezaštićenog seksa. No ti rezultati nisu super pouzdani i možete dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat testa. Ako su vam razdoblja vrlo neredovna ili ne dobivate nikakva razdoblja iz nekog razloga, najbolje bi bilo napraviti točan rezultat testa trudnoće 3 tjedna nakon seksa.

Što trebam učiniti ako je test na trudnoću pozitivan? 

Ako nakon testa na trudnoću bude rezultat pozitivan, to znači da ste trudni. Uvijek možete uzeti još jedan test kako biste bili sigurni, ako želite. Nakon pozitivnog testa naručite se kod ginekologa te kupite folnu kiselinu i ostale lijekove po preporuci ginekologa.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)