MamePovezanost

Velika uloga tate nakon poroda

little boy and father playing together in a room

Tate se ponekad nađu zbunjeni svim promjenama koje se događaju s mamom tijekom trudnoće, a posebice nakon poroda. Tada se ženino tijelo vraća u “normalu” a s tim dolaze i posljedice koje muškarci ponekad ne mogu razumjeti.

Ovo su naši savjeti za tate nakon poroda:

1. Ako ste mislili da će hormoni vaše bolje polovice nakon porođaja vratiti u normalu – pogriješili ste!

Period od šest tjedana nakon poroda zove se babinje i to je vrijeme kada se žene i fizički i emocionalno i hormonalno oporavljaju od trudnoće i poroda. Visoke razine estrogena i progesterona se vraćaju na svoje normalne razine, a prolaktin koji je zadužen za stvaranje mlijeka “luduje.”

Prvih šest tjedana vaše bebe je pak vrijeme u kojem se vi navikavate na bebu i beba na vas, a s time dolazi i ritam hranjenja i spavanja, dojenja i sl.

SAVJET ZA TATE:

U tom osjetljivom razdoblju budite oprezni prema mamama, pružite im pomoć, a posebice kada je u pitanju dojenje i briga oko djeteta. Držite na oku mamino raspoloženje, te na vrijeme uočite pojavu post-porođajne depresije odnosno baby bluesa, ako je u pitanju takva dijagnoza pomognite mami s liječenjem, uputite je psihologu, budite uz nju. Nije to ništa neobično i novo, mame i tate diljem svijeta uspješno se nose s takvim dijagnozama. Nije kraj svijeta!

Tata preuzima ulogu za hranjenje djeteta

2. Znamo da pokušavate pomoći, no izjave poput: Mislim da je gladandefinitivno nisu primjerene ni poželjne nakon što ste zadnjih sat vremena proveli slušajući svoje dijete kako vrišti.

Na mamu pada dragocjen teret majčinstva kao što je dojenje i glavnina brige za bebu, barem prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta.

SAVJET ZA TATE:

Umjesto predlaganja rješenja, a pogotovo ona koja su očita, pitajte mamu treba li joj pomoć ili još bolje uzmite dijete sebi i pustite mamu da se odmori.

3. Učinite sve kako biste pomogli svojoj supruzi dok doji.

Iako mnogi misle, pogotovo muškarci, da dojenje dolazi samo od sebe – to nije istina. Dojenje je sprega volje, živaca, bebine suradnje i veliki faktor sreće. Uz dojenje dolaze i bolne bradavice, prepunjene grudi, da ne pričamo o komplikacijama. Dojenje je teško i ispcrpno, stoga muževi pomognite ženama da im olakšate dojenje.

SAVJET ZA TATE:

Ako je potrebno pripravite im jednostavni obrok da ne ogladne, pitajte ih jesu li žedne, vi preuzmite brigu od podrigivanju bebe i sl.

Oduševljena beba koja uživa u igri s tatom, koju otac diže u zrak, prazan prostor

4. Mama možda neće biti odmah po isteku šest tjedana spremna na “intimu.”

Riječ je o emocionaloj i fizičkoj spremnosti koja je načeta brigom o djetetu i svemu što to donosi. Kako bi saznali je li vaša žena spremna za intimni odnos otvoreno razgovarajte o tome i pomognite joj u svladavanju emocionalnih zapreka. I ono najvažnije – poštujte njen ritam.

SAVJET ZA TATE:

Nije u intimnom odnosu sve, nekim ženama oporavak od porođaja pada teže. Pružite joj uho za slušanje i rame za plakanje. Ponašajte se prema mami onako kako bi željeli da se ona ponaša prema vama da ste bili trudni devet mjeseci i rodili dijete od četiri kile.

5. Podijelite zaduženja

Život s novorođenčetom je posebno hektičan dok se i jedan i drugi, pa i treći ne uživite u svoje uloge. Taj period teško pada mamama, jer očevi će se prije ili kasnije vratiti na posao – barem tijekom rodiljnog dopusta.

SAVJET ZA TATE:

Očistite kući, speglajte bebinu robicu, bez posebne najave bebu izvedite u šetnju, napravite večeru. Iako su mame cijele dane doma, vjerujte nam na riječ ponekad nemaju vremena ni za pranje zuba. Ne vjerujete nam! Ostanite osam sati sami s bebom, da se uvjerite.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)