MameTrudnoća

Dijabetes i trudnoća

Glucose meter with good result sugar level and accessories for checking and measuring sugar level, concept of diabetes and healthy lifestyles

Ako imate dijabetes tipa 1 ili tipa 2 i planirate obitelj, trebate planirati trudnoću što je više moguće. Kontrola šećera u krvi prije začeća i tijekom trudnoće daje vam najbolje šanse za trudnoću i porod bez problema i zdravu bebu.

Ako imate dijabetes i trudnoća je neplanirana, još uvijek možete mnogo učiniti kako biste djetetu dali najbolji početak u životu. Informacije na ovoj stranici su za žene koje imaju dijabetes prije trudnoće. Ako se tijekom trudnoće razvije dijabetes, to se naziva gestacijski dijabetes.

Planirana trudnoća:

Posjetite svog liječnika ili edukatora za dijabetes najmanje 6 mjeseci prije nego što počnete pokušavati zatrudnjeti, ako možete. Dobit ćete savjete i smjernice o kontroli šećera u krvi što je bliže moguće i uzimanju potrebnih dodataka kao što je folna kiselina.  Može vam se također savjetovati da mijenjate lijekove.

Ako imate dijabetes, postoji mala vjerojatnost da će i vaše dijete razviti dijabetes, ali velika je vjerojatnije da neće.

Ako ste zdravi i kada se trudnoća dobro kontrolira, imate dobru šansu za normalnu trudnoću i porod. Dijabetes koji nije dobro kontroliran tijekom trudnoće može dugoročno utjecati na vaše zdravlje, a može biti i rizično za vaše dijete. Neplanirana trudnoća Ne mogu svi planirati trudnoću. Ako imate dijabetes i mislite da ste trudni, posjetite svog liječnika što je prije moguće. 

Kada ste trudni, postoji šansa da se mogu razviti neke od mogućih komplikacija dijabetesa, poput bolesti oka i bolesti bubrega. Trebat će vam liječnici da paze na to. Također postoji rizik razvoja preeklampsije u kojoj se vaš krvni tlak povećava, što može uzrokovati probleme za dijete. Bebe rođene od žena s dijabetesom suočavaju se s rizicima kao što su rođenje veće od prosjeka ili s defektom. Također se mogu roditi prerano ili čak mrtvorođeni. Ti rizici su uvelike smanjeni ako držite šećer u krvi pod dobrim nadzorom.

Žena u trudnoći drži medicinske pilule ili dodatke i mjerač glukoze s mjerenjem razine šećera, konceptom zdravstvene zaštite i dijabetesa tijekom trudnoće

Lijekovi u trudnoći:

Vaš liječnik će morati pregledati sve lijekove koje uzimate prije nego što zatrudnite ili što je prije moguće nakon što saznate da ste trudni, jer mnoge lijekove treba prekinuti ili promijeniti tijekom trudnoće. Potrebe za šećerom i inzulinom u tijelu će se promijeniti tijekom trudnoće. To znači da će se lijekovi koje trebate kontrolirati razinu šećera u krvi promijeniti.

Mogu se često mijenjati. Liječnici će vam savjetovati koliko često ćete testirati šećer i koje lijekove koristiti. Neke žene s dijabetesom tipa 1 bit će savjetovano da promijene način na koji uzimaju inzulin, te im se može savjetovati da koriste inzulinsku pumpu. Neke žene s dijabetesom tipa 2 mogu kontrolirati svoj šećer u krvi samo dijetom i bez lijekova u ranoj fazi trudnoće.

Ako ste zdravi i kada se trudnoća dobro kontrolira, imate dobru šansu za normalnu trudnoću i porod.

No, većina žena će morati uzimati lijekove za kontrolu razine šećera u krvi u nekoj fazi. Ako uopće želite uzimati bilo kakve lijekove – propisane, bez recepta ili alternativno – prvo se obratite liječnicima. Ako primijetite da se potreba za lijekovima naglo mijenja, ili se vaš šećer u krvi iznenada mijenja, obratite se liječniku za savjet.

Postoji mnogo toga što možete učiniti:

Početi uzimati folnu kiselinu kada razmišljate o trudnoći vidjeti svoje liječnike rano i često pažljivo pratite razinu šećera u krvi dobiti savjet o tome što jesti i slijediti ga izbjegavajte alkohol, pušenje i droge redovito pregledavajte sve lijekove sa svojim liječnicima provjerite jesu li sva cijepljenja ažurirana težiti zdravoj težini.

Trudnica si ubrizgava lijek za dijabetes

Rođenje:

Trebali biste planirati rođenje djeteta zajedno sa svojim liječnikom i babicom. Možda ćete dobiti savjet za carski rez. Može vam se savjetovati da pijete šećer i inzulin tijekom poroda. Možda će vam savjetovati da bebu dobijete malo ranije ili da se odluči samostalno doći rano. Održavanje šećera u krvi pod dobrom kontrolom daje vam najbolje šanse za dostizanje punog trajanja.

Nakon rođenja, vaše će dijete biti pomno promatrano i može redovito provoditi krvne pretrage. Ovo je test za niske razine šećera, a ne za dijabetes. Vaša beba će možda trebati otići u sobu za posebnu njegu dan ili dva. Trebali biste moći dojiti dijete.Dijabetes neće utjecati na dojenje, a inzulin nije štetan za dijete. Razgovarajte s babicom ili konzultantom za dojenje ako imate bilo kakvih nedoumica.  Ako imate dijabetes, postoji mala vjerojatnost da će i vaše dijete razviti dijabetes, ali velika je vjerojatnije da neće.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)