DijeteInfekcijeTrudnoća

Hepatitis i trudnoća

Vintage photo, Woman in pregnant showing stack of medical pills, tablets or supplements, concept of using vitamins during pregnancy, expecting for baby

Što su infekcije hepatitisa B i hepatitisa C?

Hepatitis B i hepatitis C su ozbiljne infekcije koje pogađaju jetru. Obje bolesti su zarazne i uzrokovane virusima. Oba mogu dovesti do ozbiljne, dugotrajne bolesti.

Koji su dodatni rizici uzrokovani infekcijama hepatitisa B i hepatitisa C tijekom trudnoće?

Ne samo da se trudnica suočava s rizicima hepatitisa sama, ona također može prenijeti viruse na svoje dijete. Mnoge trudnice možda čak i ne znaju da su zaražene jer infekcija ponekad ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome.

Kako se širi zaraza virusom hepatitisa B?

Virus hepatitisa B širi se izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama (kao što su krv, sperma ili vaginalne tekućine) zaražene osobe. To se može dogoditi tijekom nezaštićenog seksa ili tijekom dijeljenja igala koje se koriste za ubrizgavanje (“pucanje”) lijekova. Beba može biti zaražena tijekom rođenja ako majka ima hepatitis B. Virus hepatitisa B može se širiti i ako živite sa zaraženom osobom i dijelite kućanske predmete koji mogu doći u dodir s tjelesnim tekućinama, kao što su četkice za zube ili britve. Hepatitis B se ne širi slučajnim kontaktom s ljudima i predmetima. Hepatitis B se ne širi dojenjem.

Što je akutna infekcija virusom hepatitisa B?

Infekcija virusom hepatitisa B može biti akutna ili kronična. Akutna infekcija je kratkotrajna bolest koja se događa u prvih 6 mjeseci nakon što je osoba zaražena.

Simptomi mogu uključivati ​​sljedeće:

  • Umor
  • Gubitak apetita
  • Mučnina i povraćanje Žutica (žutilo kože i očiju)
  • Bol u želucu
  • Bolovi u mišićima i zglobovima

Infekcija se može potpuno raščistiti za nekoliko tjedana bez liječenja. Oni koji se riješe virusa hepatitisa B postaju imuni na njega. Ne mogu ponovno dobiti virus.

Što je infekcija kroničnim virusom hepatitisa B?

Mali broj odraslih i mnoga djeca mlađa od 5 godina koja su zaražena nikad se ne oslobađaju virusa hepatitisa B. To se naziva kronična infekcija. Ti ljudi zadržavaju virus do kraja života. Oni su poznati kao nositelji. Većina prijevoznika nema nikakvih simptoma. Kod malog broja nositelja, kronična infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su ciroza jetre, rak jetre i rana smrt.

Može li se zaraza virusom hepatitisa B izliječiti?

Ne postoji lijek za infekciju virusom hepatitisa B, ali se simptomi mogu liječiti. Također postoji cjepivo koje sprječava infekciju virusom hepatitisa B. Ljudima koji su nedavno kontaktirali s virusom hepatitisa B i nisu cijepljeni, može se dati cjepivo imunoglobulina hepatitisa B (HBIG) zajedno s cjepivom. HBIG sadrži antitijela na virus. U određenim situacijama može pružiti dodatnu zaštitu od infekcije.

Žena saznaje da je trudna te se brine za budućnos svog djeteta

Ako sam trudna i zaražena virusom hepatitisa B, koliko je vjerojatno da ću virus prenijeti na dijete?

Oko 90% trudnica s akutnom infekcijom virusom hepatitisa B će prenijeti virus svojim bebama. Između 10% i 20% žena s kroničnom infekcijom će to učiniti.

Kako infekcija virusom hepatitisa B utječe na bebe?

Infekcija virusom hepatitisa B može biti teška kod beba. To može ugroziti njihove živote. Inficirani novorođenčad imaju visok rizik (do 90%) da postanu nositelji. I oni također mogu prenijeti virus na druge. Kada postanu odrasli, imaju 25% rizika od smrti od ciroze jetre ili raka jetre.

Kako mogu saznati jesam li zaražen virusom hepatitisa B?

Sve trudnice su testirane na hepatitis B. Postoje različite pretrage krvi za infekciju virusom hepatitisa B. Oni mogu reći da li ste nedavno bili zaraženi ili ste nositelj. Oni također mogu reći da li ste u prošlosti imali virus hepatitisa B i da ste sada imuni na njega ili da li ste imali cjepivo protiv hepatitisa B.

Što ako je moj rezultat pozitivan na infekciju virusom hepatitisa B?

Ako rezultat vašeg testa pokazuje da ste zaraženi virusom hepatitisa B, možda ćete imati dodatne testove za provjeru funkcije jetre i općeg zdravlja. Vaša druga djeca, vaši seksualni partneri i drugi koji žive u vašem kućanstvu su u opasnosti od infekcije. Trebalo bi im reći o testiranju i cijepljenju.

Trudnoća pod tabletama

Hoće li virus hepatitisa B utjecati na to kako ću roditi?

Imati infekciju hepatitisom B ne utječe na način na koji ćete rađati. Ako ste zaraženi virusom hepatitisa B i dalje možete dobiti vaginalnu isporuku.

Ako sam zaražen virusom hepatitisa B, mogu li dojiti?

Da. Još uvijek možete dojiti dijete ako ste zaraženi virusom hepatitisa B.

Ako sam zaražen virusom hepatitisa B, što se može učiniti kako bi se spriječilo da se moje dijete zarazi?

U roku od nekoliko sati od rođenja beba će primiti prvu dozu cjepiva protiv hepatitisa B. Snimak HBIG-a također je dan. Tijekom sljedećih 6 mjeseci dane su još dvije doze cjepiva. Nakon završetka serije cjepiva, vaše će dijete biti testirano na infekciju virusom hepatitisa B.

Što ako je moja beba pozitivna na infekciju virusom hepatitisa B?

Ako rezultati ispitivanja pokažu da je dijete zaraženo virusom hepatitisa B, morat će imati stalnu medicinsku skrb. Bit će potrebno redovito posjećivati ​​liječnika kako bi se procijenilo zdravlje djeteta i koliko dobro funkcionira jetra.

Kako se širi zaraza virusom hepatitisa C?

Virus hepatitisa C širi se izravnim kontaktom sa zaraženom krvlju. To se može dogoditi tijekom dijeljenja igala ili dijeljenja kućanskih predmeta koji dolaze u kontakt s krvlju. Beba može biti zaražena tijekom rođenja ako majka ima infekciju hepatitisa C. Također se može širiti tijekom nezaštićenog seksa, ali je teže širenje virusa na ovaj način. Ne širi se povremenim kontaktom ili dojenjem.

Bit će potrebno redovito posjećivati ​​liječnika kako bi se procijenilo zdravlje djeteta i koliko dobro funkcionira jetra.

Koji su znakovi i simptomi infekcije virusom hepatitisa C?

Infekcija virusom hepatitisa C uzrokuje znakove i simptome slične onima kod infekcije virusom hepatitisa B. Također ne može uzrokovati nikakve simptome. Za razliku od infekcije virusom hepatitisa B, većina odraslih osoba zaražena je virusom hepatitisa C – 75% do 85% – postaju nositelji. Većina nositelja razvija dugotrajnu bolest jetre. Manji broj će razviti cirozu jetre i druge ozbiljne, životno ugrožavajuće probleme s jetrom.

Ako sam zaražen virusom hepatitisa C, koliko je vjerojatno da ću prenijeti virus na moje dijete?

Oko 4% žena koje su zaražene virusom hepatitisa C prenijet će ih svojim bebama. Rizik je povezan s količinom virusa koju žena ima i je li također zaražena HIV-om. Ako sam zaražen virusom hepatitisa C, koliko brzo nakon poroda ću testirati moje dijete? Ako ste zaraženi virusom hepatitisa C, vaše će dijete obično biti testirano u dobi od najmanje 18 mjeseci.

Ako sam zaražen virusom hepatitisa C, mogu li dojiti?

Da. Još uvijek možete dojiti dijete ako ste zaraženi virusom hepatitisa C.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)