DijetePovezanostRazvoj

Razvoj djeteta po mjesecima

Djetetu treba pomagati ali ne i forsirati. Tako ćete ponekad pomoći svom mališanu da dođe do teško dostupne igračke, ali ga s druge strane nećete stavljati u sjedeći položaj ako njegovo tijelo za to još uvijek nije spremno.

 

 • Tek rođena beba nije sposobna sama okretati glavu na drugu stranu. Slušni i vizualni osjet počinju se koordinirati, a novorođenče pogled usmjerava prema zvuku. Šake su joj većinom stisnute, ali ako joj stavite prst na dlan zgrabit će ga.

Odmah nakon rođenja već biste trebali zamijetiti određena stanja i pokrete koje bi novorođeno dijete trebalo moći izvršiti ili bolje rečeno zadovoljiti. Za početak, kad leži na leđima, jednoliko pokreće ruke i noge dok glavicu drži ravno.

 • S dva mjeseca beba je spremna nekoliko sekundi držati glavu odignutu od površine i pritom se oslanjati na ručice. Pred kraj drugog mjeseca bebi je najdraža igra rukicama. Sad vas prepoznaje pogledom.

 

 • S tri mjeseca voljet će provoditi vrijeme u kadi. Sada joj je osmjeh što širi i iskreniji. Razvijaju joj se vratni mišići te će uskoro moći držati glavu uspravno. Primijetit ćete kako joj se plač razlikuje ovisno o tome što vam želi reći. Beba polako počinje oponašati osobe u svojoj okolini.

 

 • S četiri mjeseca beba prepoznaje vas ali svaki put kada se pojavite pred njom ona će pomisliti da ste neka druga “vi”. Sve više će je zanimati igračke žarkih boja, kuhače, lonci. U ovim mjesecima bi bilo dobro da bebi posvetite što više pažnje što kroz igru što kroz maženje jer su u ovoj dobi željni topline i ljubavi.

 

 • S pet mjeseci beba može hvatati stvari u ruke, glavu može držati uspravno i dizati se u sjedeći položaj jer joj tijelo neprestano jača. Sada zna razliku između vas i ostalih osoba. Tražit će više zagrljaja i često će vas vuči za hlače/suknju. Igračke stavljajte dalje od nje jer će je to potaknuti da gmizanjem a kasnije i puzanjem dođe do cilja. U ovoj dobi će joj koordinacija ruku i očiju sve brža pa maknite sve stvari za koje smatrate da ju mogu ozlijediti.

Razvoj djeteta od malih nogu.

 • S šest mjeseci beba je sad emotivnija te ćete joj nedostajati ako ne budete prisutni a prema stranim osobama će biti nepovjerljiva. Sada već polako se može pomoću namještaja dizati te tako hodati. Svojim jezikom će početi pričati i nemojte se čuditi kada ju uhvatite u situacijama kada ljutito maše rukama i guguće to ustvari znači podigni me. Polako joj uvodite krutu hranu.

 

 • S sedam mjeseci bebina ravnoteža je stabilnija te će ruke upotrebljavati na razne načine. Uči upirati prstom te hvata sve stvari što joj se nađu na putu jer tako upoznaje okolinu. Pokušavat će sve imitirati. U ovoj dobi će razumjeti kada izgovarate njeno ime i jednostavne riječi.

 

 • S osam mjeseci beba će možda propuzati te sa svojom sve većom znatiželjom istraživati. Njezino pamćenje je iznenađujuće dobro pa će se vraćati na neke stvari više puta ako ju prekinete. Njezina snalažljivost je iznad prosječna te će moći s više tvari odjednom vladati. Dat će vam jasno do znanja da želi biti samo s vama. Polako uz igru učite ju izgovaranje riječi i budite jasni. Ne zaboravite dati joj ljubav u svakom trenutku.

 

 • S devet mjeseci bebino pamćenje razvilo te je svjesna svoje okoline. Prepoznaje svoje bake i djedove i ostalu obitelj, te bi mogla znati određene naredbe poput “ne” “ne smiješ” “dođi”.
  U ovoj dobi bi trebali čuti prvu pravu riječ no sve je individualno od djeteta do djeteta. Pjevajte joj, razgovarajte što češće s njom, ponavljajte rečenice te mnoštvo drugih igri. Jer tako uče.

 

 • S deset mjeseci beba bi mogla povezivati više aktivnosti te će htjeti biti u centru pažnje. Voljet će biti u društvu ostalih beba i djece. Gledajte da kroz dan što više provedete dan s bebom te da ju učite jer im je mozak kao spužva i sve upija.

 

 • S 11 mjeseci beba je sve emotivnija prema vama i jedno što ju uistinu zanima ste vi, sve više će tražiti vašu blizinu. Na vaša raspoloženja i osjećaje će reagirati pa će tako kada budete tužni suosjećat se s vama kao i kada budete sretni. U ovoj dobi polako će imati svoje najdraže stvari kao što su plišani medo, autić i slično.

 

 • S 12 mjeseci beba će uskoro proslaviti svoj prvi rođendan. Razumije puno toga što govorite, pokazivat će prstom stvari koje želi. Njezino pamćenje je izvanredno, ako ste nešto izgubili i ne možete naći pitajte vaše dijete gdje je jer će sigurno znati. Vole se družiti s drugim bebama te pokušajte im to i priuštiti park je idealno mjesto za takvu vrstu druženja.

 

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)