Povišena tjelesna temperatura nije bolest

Povišena tjelesna temperatura nije bolest

Vrlo efikasna i preporučljiva metoda snižavanja temperature je tuširanje djeteta mlakom vodom.

Povišena temperatura nije bolest

Ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja – npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova (uzroka naravno, može biti mnogo više). Kada se savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time se ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.

Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit ćemo snižavanje povišene tjelesne temperature. Druga važna stvar u borbi protiv povišene temperature jest ta, da se naš organizam na taj način brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti.

Povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi.

Kada snižavati temperaturu?

Značajnom temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 C mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 C. Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, treskavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija i opća slabost.

Mjerenje temperature djeteta

Nekoliko smjernica koje Vam mogu pomoći

Za dojenčad (djeca do 1 godine života) – kada konzultirati liječnika?

  • Ako je dijete mlađe od 2 mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 °C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija.
  • Ako je starije od 2 mjeseca i ima temperaturu 38,9 °C i višu.
  • Novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno.
  • Ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno – npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče, zatim ako je letargičan (usporeno i pospano dijete) i djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od 2 godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!
Pročitaj više  Simptomi i komplikacije gripe

Za djecu

Djeca obično dobro toleriraju povišenu temperaturu, koja pak veće probleme stvara kod roditelja. Dobro je voditi se činjenicom kakvo je opće stanje djeteta i kako se ono ponaša, negoli samo vrijednostima temperature. Ako Vaše dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati, vjerojatno nema razloga za zabrinutost. Javite se liječniku ako je dijete nemirno, iritabilno, ima ozbiljnu glavobolju ili bol u trbuhu ili druge simptome koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu. Javite se liječniku ako povišena temperatura traje više od jednog dana kod djeteta mlađeg od 2 godine ili duže od 3 dana kod djeteta starijeg od 2 godine. Temperaturu od 38,5 obično nije potrebno snižavati.

Mlada majka mjeri temperaturu svojoj kćerci

Preporuke za snižavanje povišene tjelesne temperature

Vrlo efikasna i preporučljiva metoda koju roditelji uglavnom dočekuju s omalovažavanjem, jest tuširanje djeteta mlakom vodom. Na taj način se tijelo oslobađa viška topline. Također su preporučljivi mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja. Od lijekova se za snižavanje temperature preporučaju paracetamol i ibuprofen. Acetilsalicilna kiselina se ne smije davati djeci mlađoj od 16 godina!

Pročitaj više  Infektivna mononukleoza
2 komentara
Ana-Marija
ADMINISTRATOR
PROFILE

Više objava

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja su označena s *

2 Komentara

Posljednje objave

Naš Autor

Najkomentiranije

Galerija objava