DehidracijaDijete

Povišena tjelesna temperatura nije bolest

Hispanic mom measuring fever to sick daughter with digital thermometer. Family life at home with latina woman taking care of ill little girl. Health care with mother and child, people and medicine

Povišena temperatura nije bolest

Ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja – npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova (uzroka naravno, može biti mnogo više). Kada se savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time se ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.

Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit ćemo snižavanje povišene tjelesne temperature. Druga važna stvar u borbi protiv povišene temperature jest ta, da se naš organizam na taj način brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti.

Povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi.

Kada snižavati temperaturu?

Značajnom temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 C mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 C. Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti: znojenje, treskavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija i opća slabost.

Mjerenje temperature djeteta

Nekoliko smjernica koje Vam mogu pomoći

Za dojenčad (djeca do 1 godine života) – kada konzultirati liječnika?

  • Ako je dijete mlađe od 2 mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 °C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija.
  • Ako je starije od 2 mjeseca i ima temperaturu 38,9 °C i višu.
  • Novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno.
  • Ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno – npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče, zatim ako je letargičan (usporeno i pospano dijete) i djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od 2 godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!

Za djecu

Djeca obično dobro toleriraju povišenu temperaturu, koja pak veće probleme stvara kod roditelja. Dobro je voditi se činjenicom kakvo je opće stanje djeteta i kako se ono ponaša, negoli samo vrijednostima temperature. Ako Vaše dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati, vjerojatno nema razloga za zabrinutost. Javite se liječniku ako je dijete nemirno, iritabilno, ima ozbiljnu glavobolju ili bol u trbuhu ili druge simptome koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu. Javite se liječniku ako povišena temperatura traje više od jednog dana kod djeteta mlađeg od 2 godine ili duže od 3 dana kod djeteta starijeg od 2 godine. Temperaturu od 38,5 obično nije potrebno snižavati.

Mlada majka mjeri temperaturu svojoj kćerci

Preporuke za snižavanje povišene tjelesne temperature

Vrlo efikasna i preporučljiva metoda koju roditelji uglavnom dočekuju s omalovažavanjem, jest tuširanje djeteta mlakom vodom. Na taj način se tijelo oslobađa viška topline. Također su preporučljivi mlaki oblozi koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Mehanizam je isti kao i kod tuširanja. Od lijekova se za snižavanje temperature preporučaju paracetamol i ibuprofen. Acetilsalicilna kiselina se ne smije davati djeci mlađoj od 16 godina!

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)