DijeteRazvoj

Kako poticati emocionalnu inteligenciju kod djeteta

Child psychology, little boy making tower with blocks

Roditelje i druge odrasle osobe ponekad zaborave da djeca imaju sposobnost prepoznavanja raspoloženja roditelja i onda kada oni nastoje sakriti svoje prave osjećaje.

Budite iskreni prema djetetu i to zahtjevajte od njega

Ne skrivajte probleme od djeteta. Uz objašnjenje životnih situacija dijete će nešto iz toga naučiti. Ne tajite mu da se ne slažete s bračnim partnerom ili da se razvodite. Dijete to ionako vidi i još više se boji. Zato mu recite da je to vaš problem i da on nije kriv za to. Ne prekrivajte da ste ostali bez posla ili da je netko u obitelji umro.

Ako dijete laže, to ne znači da je lažljivo, kako roditelji najčešće zaključe, već ne može podnjeti vašu reakciju na istinu.

Dijete treba poticati u stvaranju i održavanju prijateljstva s drugom djecom. Treba ih poticati na rođendanske proslave i slična druženja.

Zahtjevajte ljubazno ponašanje prema drugim ljudima.

Poticati da učine nešto za dijecu i odrasle koji su slabiji, siromašnij, bolesni. Ukljućite ih u društveno koristan rad.

Budite autoritet. Današnji odgoj je u većini slučajeva previše popustljiv. Nemam vremena za djecu, pa je najlakše popustiti, dati im ono što žele. Ne popuštajte u stvarima koje smatrate važnim.

Učite djecu upornosti. Ne dopustite da odustanu nakon prvog pokušaja. Strpljivo ga potičite da ide dalje.

Mladi otac pokazuje svom sinu kako da oslikava drvene jelene

Ne riješavajte probleme djeteta ako ga može riješiti samo. Ne pišite mu zadaću, ne uplićite se u njegove sukobe s drugom djecom osim ako se radi o zlostavljanju. Radeći njegove zadaće i stvari koje bi ono trebalo raditi šaljete mu poruku da je nesposobno, što dijete na  kraju i prihvati i prestane se truditi.

Pred djetetom je potrebno govoriti i o svojim nedostatcima, a ne samo kako ste vi u svemu bili najbolji. To će vas učiniti bliskijima i povećati vaš autoritet.

Ne dopustite djetetu da provede više od 15 sati tjedno pred televizijom. Nasilje koje je često na TV-u smanjuje djetetovu osjetljivost na tuđu patnju.

Smatra se da računalo i računalne igre potiču razvoj emocionalnih vještina.

Njegujte humor.

Razvijajte pozitivan stav prema životu i problemima. Optimizam se uči od roditelja. Za svaki problem postoji riješenje.

Potičite dijete da slobodno izrazi svoje osjećaje. Osjećaje ne biramo sami. Ali možemo izabrati način kako izraziti osjećaje.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)