DijeteOdgoj

Kojim vrijednostima Božić uči djecu?

Happy siblings opening the christmas presents

Djeca vole Božić i vesele se uzbuđenju koje on nosi. Zapravo, božićna čarolija budi dječje veselje u svakome od nas, bez obzira na dob.

No s vremenom je pravi duh Božića zasjenjen materijalnim darovima i simbolima. Za većinu djece Božić znači poklone, igračke i finu hranu. Nema ničega lošeg u uživanju u materijalnim darovima, ako prava bit ovog blagdana živi u srcima naše djece.

Snaženje dječje vjere

Isus je razlog ovog blagdana. Prije nego što djeci ispričamo o Djedu Božićnjaku, ispričajmo im dirljivu priču o malom Isusu koji se rodio u štali, jer je on pravi simbol Božića. Ispunimo dom ukrasima koji simboliziraju pravu svrhu Božića: adventskim vjenčićem, jaslicama, anđelima i slično. I više od same proslave, molitva je najbolji način štovanja božićnih blagdana.

Nadahnuće

Božić nadahnjuje djecu da sanjaju, žele i nadaju se ljepšim stvarima u životu. Božić je najbolje vrijeme da dijelimo nade i snove kao obitelj, i divna prilika da cijenimo dobrotu u svakome te blagoslove koje imamo u životu.

Potaknite djecu da napišu popis nada i snova, za sebe i za druge članove obitelji. Sačuvajte taj popis kao obiteljsko naslijeđe i svakog Božića osvrnite se na blagoslove koji su vam te godine stigli. To će djecu potaknuti da dijele svjetlost nade s onima kojima je to potrebno.

Djevojčica kiti bor

Proslava ljubavi

Božić je istinska proslava ljubavi. Potaknite djecu da čine mala dobra djela za svoje prijatelje, članove obitelji i druge. Pišite jedni drugima božićne „poruke ljubavi” i recite im koliko ih volite. Izražavajte ljubav na različite načine – provođenjem vremena s voljenima, riječima ljubavi, djelima služenja. Ispunite dom ljubavlju i živite tako da ta ljubav teče kroz srca vaše djece.

Neka te vrijednosti budu naslijeđe vaše djece i kroz njih ona će naučiti otkrivati pravu čaroliju i istinsku svrhu Božića.

Povezanost članova obitelji

Zabavljajte se i uživajte u tradicionalnim svečanostima kao obitelj. Pjevajte najdraže božićne pjesme ili zajedno gledajte film s božićnom tematikom. Isplanirajte obiteljske aktivnosti ili zajedno otputujte nekamo. Važno je da djeca cijene toplinu obiteljskog zajedništva tijekom ovog razdoblja.

Neka svaki trenutak ima svoju važnost. Sjetite se da je Božić najbolje vrijeme za obiteljska druženja. I fotografirajte, kako biste dugo pamtili najljepše trenutke.

Obitelj uživa u blagodati Božića

Vrijednost jednostavnosti

Prava vrijednost božićnog dara ne mora biti njegova cijena. Čak štoviše, jednostavni darovi s lijepom porukom se više cijene. Potaknite djecu da sami naprave čestitke ili sitne darove od papira, ili ih zamolite da vam pomognu pri pečenju kolača za prijatelje, učitelje i obitelj. Pokažite djeci da najbolji darovi uvijek dolaze iz srca.
Nauče li djeca cijeniti jednostavnost, cijenit će svaku malu stvar koju dobiju u životu. A time će biti manje razočarani kada ne dobiju ono što žele.

Prava sreća nije uvijek u tome da dobijemo ono što želimo za Božić.

Dijeljenje

Ništa ne veseli toliko kao iskustvo davanja i dijeljenja s drugima. Još važnije, čast je i povlastica vama, kao roditeljima, usaditi djeci istinsko značenje i svrhu dijeljenja i širenja blagdanskog veselja. Podučite djecu da daju i dijele sa svojim prijateljima i voljenima. Uključite ih i u pomaganje onima kojima je pomoć potrebna. Prava sreća nije uvijek u tome da dobijemo ono što želimo za Božić. Ona je i u sposobnosti da dajemo i uljepšamo živote drugih.

Zahvalnost

Svojim primjerom nadahnite djecu da budu zahvalna za sve divne darove koje dobivaju, bez obzira na njihovu vrijednost. Naučite ih da cijene nematerijalne darove i blagoslove kao što su – obitelj, prijatelji, vrijeme, ljubav i mnoge druge. Možete i zamoliti djecu da napišu svoj popis božićnih blagoslova na kojima su zahvalni. Potom taj popis punudite malom Isusu kao božićni dar.

 

Related posts
Tradicija

Tradicije Božića

Božić je ispunjen tradicijama, starim i novim. Neki potječu iz Njemačke iz 16. stoljeća ili…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)