DijeteGenetikaPoremećajRazvoj

Depresija u dječjoj i adolescentnoj dobi

Young boy with depression

Smatraju je bolešću budućnosti, te će prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije uskoro postati drugi vodeći zdravstveni problem na svijetu.

 

Razlike depresije u odraslih i djece

 

Depresija u djece/adolescenata je vrlo slična depresiji u odraslih uz određene specifičnosti, a razlike leže u opsegu, žestini i utjecaju simptoma.

  • Djetetovo /adolescentovo ponašanje će najveći dio dana biti depresivno ili razdražljivo sa značajnim poteškoćama u obiteljskom, školskom i vršnjačkom funkcioniranju. Djeca /adolescenti/ će za razliku od odraslih koji, kada su depresivni ni u čemu ne uspiju uživati, u nekim aktivnosti moći uživati.

Simptomi vrlo često znaju biti

  • Depresivno raspoloženje koje podrazumijeva subjektivni osjećaj tuge ili praznine te zapažanja drugih da je netko tužan uplakan, gubitak interesa ili zadovoljstva u svim ili gotovo svim aktivnostima.

Dijete će biti savršeno čisto i ako ga okupate dva ili tri puta na tjedan, koristeći najnježnija sredstva, najbolje običnu vodu i nekoliko kapi bademovog ulja

Gubitak ili porast tjelesne težine, uz prateći gubitak smanjena ili porasta apetita, nesanica ili previše spavanja, psihomotorna ubrzanost ili usporenost koju zamjećuju drugi, ali i doživljaj subjektivnog osjećaja nemira ili usporenosti, umor i gubitak energije, poteškoće koncentracije, poteškoće donašanja odluka, osjećaj bezvrijednosti, osjećaj krivnje, nisko samopoštovanje, osjećaj beznadnost, razmišljanja o smrti, suicidalne ideje bez plana ili suicidalni plan i pokušaji ukazuju na to da se radi o depresiji.

Depresija kod djece.

Adolescencija

  • Adolescencija se smatra razdobljem češće pojave depresivnog raspoloženja iz razloga što to doba samo po sebi predstavlja razdoblje velikih promjena, sazrijevanja, kriza.
  • To je doba kada adolescent više nije dijete ali nije još ni odrasla osoba, doba je traženja vlastite samostalnosti i identiteta kao i prilagodbe na fiziološke i tjelesno promjene koje se događaju u tijelu.
  • To je doba čestih nesporazuma na relaciji roditelj-adolescent što predstavlja otežavajuću okolnost kako za adolescenta koji traži svoj vlastiti put tako i za roditelja koji se i sam susreće sa krizom srednje dobi.
  • Doba traženja vlastitog identiteta podrazumijeva separaciju od roditelja koju često prati doživljaj gubitka što zahtjeva proradu a u cilju odrastanja i stjecanja vlastite autonomije.

U toj se dobi adolescenti često mogu osjećati usamljenima. Moguće su pojave promjena raspoloženja, blage depresivnosti i anksioznosti koje su prolazne te se kao takve mogu smatrati normalnim fenomenom i u službi su razvoja.

Terapije

U liječenju depresije u djece i adolescenata se primjenjuju psihosocijalne terapije i medikamentozna terapija. Ovisno o težini simptoma, često se tijekom liječenja primjenjuje kombinacija različitih psihosocijalnih terapija, kao što je psihoedukacija i psihoterapija i uzimanje lijekova. U slučaju suicidalnosti potrebno je razmotriti pitanje sigurnosti te po potrebi dijete/ adolescenta i hospitalizirati.

 

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)