AlergijeDijeteInfekcije

Ugrizi buha

Ugrizi buha male su, obojene izbočine na koži koje nastaju od buha koje se hrane vašom krvlju. Buhe su mali kukci poznati kao vektori (živa bića koja prenose bolesti između životinja i ljudi). Vektori često prenose infekcije putem krvi.

Što su ugrizi buha?

Ugrizi buha su male, obojene izbočine na vašoj koži koje nastaju od buhe koja se hrani vašom krvlju.

Buhe su sićušni kukci bez krila. Tamno smeđe su ili crne boje i imaju plosnata tijela. Imaju šest nogu, snažne kandže na dnu nogu koje im omogućuju da se drže domaćina i usne dijelove koji vam probadaju kožu i hrane se vašom krvlju. Stražnje noge su im duže i jače od srednjih i prednjih nogu, što im omogućuje skok preko 30 cm.

Postoji više od 2500 vrsta buha u svijetu i više od 300 vrsta u Sjedinjenim Državama.

Ugrizi buha rijetko uzrokuju trajnu štetu. Uzrokuju blagu smetnju i iritaciju na kratko vrijeme. Međutim, ugrizi buha mogu biti opasni jer mogu prenijeti bolesti koje mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne.

Gdje se nalaze buhe?

Buhe su najaktivnije kada je vrijeme toplo. Vani, buhe vole hladna, vlažna područja s puno hlada. Žive oko drveća, lišća, visoke trave i grmlja. Buhe skaču na životinje kada prolaze tim područjima.

Na psima, mačkama i drugim životinjama buhe žive oko ušiju, vrata, leđa i trbuha (abdomena). Kad uđu u vaš dom, buhe mogu skočiti sa zaražene životinje i sakriti se. Često se skrivaju u tepihu, namještaju, posteljini i pukotinama na podu.

Prikaz krpelja

Zašto buhe grizu?

Mužjaci i ženke buha hrane se krvlju. Ženke buha polažu jaja nakon što se hrane krvlju. U nekim vrstama buha, posebno vrstama koje obično smetaju psima i mačkama, bebe buha (larve) hrane se izmetom (izmetom) odraslih buha bogatom krvlju. Izmet buha naziva se i prljavština buha.

Grizu li buhe ljude?

Buhe grizu ljude. Međutim, vrste buha koje obično smetaju psima i mačkama ne žive na ljudima. Psi i mačke imaju mnogo više dlake nego ljudi. Buhe vole životinje s puno krzna jer im krzno omogućuje lako skrivanje.

Što se događa kada vas ugrize buha?

Buhe imaju snažne kandže na krajevima nogu kojima se drže za domaćina. Njihovi usni dijelovi uključuju sićušnu iglu (rilo) koja probada vašu kožu, siše vam krv i izlučuje slinu u krvotok.

Zašto ugrizi buha svrbe?

Kada buha izluči slinu u vaš krvotok, vaše tijelo registrira slinu kao alergen. Vaš imunološki sustav tada šalje kemijski histamin na područje gdje vas je buha ugrizla kako bi uklonio alergen iz vašeg tijela. Histamin je ono što uzrokuje svrbež i oticanje ugriza buhe. Većina ljudi ima alergiju na ugriz buhe.

Tko je u opasnosti da ga ugrize buha?

Buhe radije grizu životinje. Ako u blizini nema životinja, buhe će ugristi svakoga.

Sljedeći čimbenici privlače buhe:

 • Toplina tijela.
 • Disanje (ugljični dioksid ili CO2).
 • Pokret.
 • Vibracije.
Zaštita protiv uboda insekata

Kako se liječe ugrizi buha?

Ujedi buha obično ne zahtijevaju liječenje. Kreme ili masti protiv svrbeža i antihistaminici koji se izdaju bez recepta mogu ublažiti svrbež kože i nelagodu. Međutim, obratite se svom liječniku ako se nakon ugriza razviju teži simptomi (alergijska reakcija, groznica, glavobolja ili bolovi u tijelu).

Kako spriječiti svrbež kod uboda buhe?

Ne češite ugrize buha. Riskirate slomiti kožu i izložiti se infekciji. Ako slučajno razbijete kožu, održavajte područje čistim pranjem sapunom i vodom i prekrivanjem ugriza buha zavojem. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate zaraženi ugriz buhe.

Ugrizi buha traju samo nekoliko dana. Međutim, postoje mnogi proizvodi bez recepta ili kućni lijekovi koji mogu spriječiti svrbež kod uboda buha.

Kućni lijekovi sigurni su za većinu ljudi. Međutim, dobra je ideja provjeriti sa svojim liječnikom prije nego isprobate neke od sljedećih opcija kako biste se riješili ugriza buha. Možda ste u opasnosti od razvoja alergijske reakcije na koži.

Kako se liječi ugriz buha?

Ujedi buha obično ne zahtijevaju liječenje. Kreme ili masti protiv svrbeža i antihistaminici koji se izdaju bez recepta mogu ublažiti svrbež kože i nelagodu. Međutim, obratite se svom liječniku ako se nakon ugriza razviju teži simptomi (alergijska reakcija, groznica, glavobolja ili bolovi u tijelu).

Koje se bolesti mogu prenijeti ugrizima buha?

Buhe ponekad prenose bolesti koje mogu zaraziti ljude.

Neke od tih bolesti uključuju:

 • Simptomi slični gripi poput groznice, bolova i zimice.
 • Niski krvni tlak.
 • Krvarenje ispod kože ili drugih organa.
 • Slabost.
 • Kratkoća daha.
 • Bol u prsima i/ili abdomenu.
 • Mučnina i/ili povraćanje.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

AlergijeDijeteInfekcije

Mačke - zdravstveni i sigurnosni rizici za bebe i djecu

Vrijedno čitanja...