DijeteOdgojRazvoj

Njegujte djetetovo samopouzdanje

The little baby or year-old child learning to walk on the grass in sunny summer day. The concept children's months, happy child playing

Osjećaj o sebi djeca počinju razvijati još u dojenačkoj dobi, kada o sebi saznaju kroz vaše oči. Dijete upija vaš glas, govor tijela i svaki vaš izraz.

Roditeljske riječi i ponašanje više od bilo čega drugoga utječe na razvoj djetetove slike o sebi. Pohvalite li dijete za njegova postignuća, koliko god mala bila, u djetetu ćete razviti osjećaj ponosi. Ako mu dopustite da radi stvari samo za sebe, pomoći ćete mu da se osjeća sposobnim i neovisnim. S druge strane, omalovažavanjem ili negativnim usporedbama s drugim djetetom učinit ćete da se osjeća bezvrijedno.

Izbjegavajte dvosmislene poruke ili korištenje riječi kao oružja: “Kako glupo od tebe!” ili “Ponašaš se nezrelije od svog mlađeg brata!” Takvi komentare zabole “iznutra” isto kao što bi zabolio udarac “izvana”. Budite suosjećajni i birajte riječi pažljivo. Neka dijete nauči da svi griješimo i da ga i dalje volite, čak i kada ne volite neke njegove postupke i ponašanje.

Mladi roditelji jedu sa svojim djetetom.

Primjetite djetetovo dobro ponašanje

Jeste li se ikada zapitali koliko puta ste reagirali negativno prema djetetovim “nestašlucima” tokom dana? Možda otkrijete da kritizirate više nego što komplimentirate. Kako biste se vi osjećali kada bi vaš šef imao toliko negativne energije.

Puno učinkovitiji pristup je “uhvatiti” dijete dok radi nešto dobro: “Sam si se sjetio namjestiti krevet, pa to je sjajno” ili ” gledala sam te dok učiš s mlađim bratom i vrlo si bila strpljiva” mama je jako ponosna na tebe.  Gledajući na duge staze takve izjave će ohrabriti dijete za budućnost. Pokušajte s što manje ukora prilaziti djeci. Vaša ljubav je beuvijetna i svako dijete treba takvu ljubav i sigurnost.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)