MameTrudnoća

Folna kiselina u trudnoći

Pregnant woman reading book about pregnancy and maternity in living room

Folna kiselina je vrsta B vitamina koja je potrebna kod proizvodnje crvenih krvnih zrnaca a igra važnu ulogu prilikom rasta stanica embrija i razvoja fetusa.  Folna kiselina se gubi toplinskom obradom pa se preporučuje jesti što je više moguće sirovih namirnica.

Folna kiselina je umjetni oblik vitamina B koji se zove folat. Folat igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i pomaže u pravilnom razvoju mozga i leđne moždine vaše bebe. Najbolji izvori folne kiseline su obogaćene žitarice. Folat se prirodno nalazi u tamnozelenom povrću, agrumima, goveđem mesu

Osim što osigurava normalan rast i razvoj, sprječava oštećenje živčane cijevi i urođene defekte poput spine bifide do koje dolazi već u 3. – 4. tjednu trudnoće. Zbog toga je važno biti folnu kiselinu kao pripremu za trudnoću i u prvom tromjesečju trudnoće, jer se u tim ranim fazama razvija i bebin mozak.

Koliko folne kiseline moram piti?

Preporučena doza za žene u reproduktivnoj dobi, koje se pripremaju za trudnoću ili su trudne jest 400 mikrograma svaki dan. Evo ostale preporuke:

  • kad pokušavate začeti: 400 mikrograma dnevno
  • prva tri mjeseca trudnoće:  400 mikrograma dnevno
  • od 4. do 9. mjeseca trudnoće: 600 mikrograma dnevno
  • dok dojite: 500 mikrograma dnevno

Zbog toga je važno biti folnu kiselinu kao pripremu za trudnoću i u prvom tromjesečju trudnoće, jer se u tim ranim fazama razvija i bebin mozak.

Ako uzimate svaki dan multivitamine koji sadrže folnu kiselinu, provjerite sadrže li dnevnu preporučenu dozu. I nemojte se oslanjati samo na njih: prehrana bogata folatima je vrlo bitna. Jedite teleću jetru, grah, grašak, šparoge, špinat, avokado, zelenu salatu, prokulice, brokulu, raštiku…

Trudnica jede mnogo različitih povrća tijekom trudnoće, zdravi koncept trudnoće

Koje su prednosti folne kiseline?

Bez dovoljno folne kiseline u vašem tijelu, neuralna cijev vaše bebe možda se neće pravilno zatvoriti i moglo bi doći do zdravstvenih problema koji se nazivaju defektima neuralne cijevi poput spina bifide i anencefalije (nepotpun razvoj mozga i lubanje).

Kad ju uzimate prije i za vrijeme trudnoće, može zaštiti vas i bebu od:

  • prijevremenog rođenja
  • male porođajne težine
  • pobačaja

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)