Sastojci:
- 100 g cvjetnog meda
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 50 g maslaca
- 2 žutanjka
- 100 ml toplog mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice amonijevog karbonata (Lidl)
- 400+100 g pirovog ili pšeničnog brašna
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica začina za medenjake
Priprema:
1.Na laganoj vatri otopite med i šećer uz dodatak vode. Umiješajte maslac da se otopi, pustite da se ohladi pa umiješajte žutanjke.
2.U toplo (zagrijano) mlijeko dodajte prašak za pecivo i amonijev karbonat (ledeni kvasac). Pustite minutu da se zapjeni.
3.400 g brašna pomiješajte s kakaom i začinima za medenjake (+ žličica cimeta ako koristite gotovu mješavinu), dodajte pripremljeni med i mlijeko pa kratko zamijestite tijesto uz dodatak preostalih 100 g brašna. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 6-8 sati.
4.Tijesto podijelite na 3-4 manja komada. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte na tanko 4-5 mm i režite u željene oblike. Ostatke tijesta skupite, ponovo razvaljajte i režite po želji.
5.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 8-9 minuta. Od ove količine tijesta dobit ćete 4 lima od pećnice.
Posluživanje
Čim se medenjaci ohlade spremite ih u metalnu kutiju s poklopcem ili ih ukrasite po želji pa spremite. Meni su najdraži s kraljevskom glazurom (od bjelanjka i šećera u prahu) ili bijelom glazurom od 200 g šećera u prahu + 4-5 žlica mlijeka jer nisu preslatki, a glazura im da točku na i 🙂
Savjet: Ledeni kvasac, ili amonijak za kolače (amonijev karbonat), ili jelenja sol tradicionalno se koristi za medenjake kao i za neka prhka tijesta. U Njemačkoj i na zapadu uobičajena je namirnica koja stoji u dućanima sa ostalim sitnicama za kolače, a tamo se zove hirschorn salz. To je prah poput praška za pecivo ali ima drugu funkciju. Površina tijesta ostaje glatka i sjajna, a tijesto, medenjaci, duže vlažni, svježi i sastav je drugačiji. Kod nas je u prodaji samo oko Božića / Uskrsa, a može se naći i u ljekarnama.
Mala tajna: Kod pripreme i pečenja medenjaka, pomalo neugodan miris amonijevog karbonata brzo se zaboravi čim se medenjaci ohlade za degustiranje (ništa strašno, samo nos držati malo dalje… Recept je više puta isproban s manjom i većom količinom amonijevog karbonata te nije potrebno posebno luftanje i otvaranje prozora).