Recepti

Zimski medenjaci

Raw gingerbread men with glaze on a baking sheet

Sastojci:

  • 100 g cvjetnog meda
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 50 g maslaca
  • žutanjka
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice amonijevog karbonata (Lidl)
  • 400+100 g pirovog ili pšeničnog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica začina za medenjake

Priprema:

1.Na laganoj vatri otopite med i šećer uz dodatak vode. Umiješajte maslac da se otopi, pustite da se ohladi pa umiješajte žutanjke.

2.U toplo (zagrijano) mlijeko dodajte prašak za pecivo i amonijev karbonat (ledeni kvasac). Pustite minutu da se zapjeni.

3.400 g brašna pomiješajte s kakaom i začinima za medenjake (+ žličica cimeta ako koristite gotovu mješavinu), dodajte pripremljeni med i mlijeko pa kratko zamijestite tijesto uz dodatak preostalih 100 g brašna. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 6-8 sati.

4.Tijesto podijelite na 3-4 manja komada. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte na tanko 4-5 mm i režite u željene oblike. Ostatke tijesta skupite, ponovo razvaljajte i režite po želji.

5.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 8-9 minuta. Od ove količine tijesta dobit ćete 4 lima od pećnice.

Posluživanje

Čim se medenjaci ohlade spremite ih u metalnu kutiju s poklopcem ili ih ukrasite po želji pa spremite. Meni su najdraži s kraljevskom glazurom (od bjelanjka i šećera u prahu) ili bijelom glazurom od 200 g šećera u prahu + 4-5 žlica mlijeka jer nisu preslatki, a glazura im da točku na i 🙂

Savjet: Ledeni kvasac, ili amonijak za kolače (amonijev karbonat), ili jelenja sol tradicionalno se koristi za medenjake kao i za neka prhka tijesta. U Njemačkoj i na zapadu uobičajena je namirnica koja stoji u dućanima sa ostalim sitnicama za kolače, a tamo se zove hirschorn salz. To je prah poput praška za pecivo ali ima drugu funkciju. Površina tijesta ostaje glatka i sjajna, a tijesto, medenjaci, duže vlažni, svježi i sastav je drugačiji. Kod nas je u prodaji samo oko Božića / Uskrsa, a može se naći i u ljekarnama.

Mala tajna: Kod pripreme i pečenja medenjaka, pomalo neugodan miris amonijevog karbonata brzo se zaboravi čim se medenjaci ohlade za degustiranje (ništa strašno, samo nos držati malo dalje… Recept je više puta isproban s manjom i većom količinom amonijevog karbonata te nije potrebno posebno luftanje i otvaranje prozora).

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recepti

Slasna piletina s jogurtom i sezonskim povrćem

Vrijedno čitanja...