MamePovezanost

Beba treba sigurnost i kada spava

Sigurno spavanje u rukama roditelja.

Zbog sigurnosti i topline, bebe se osjećaju zadovoljnije kada spavaju s roditeljima.

Zašto bebe ne spavaju i ne bi trebale spavati same, istraživanja su pokazala da je nužna blizina majčinog tijela za normalan razvoj djetetovog mozga.

Bebe kada spavaju sa svojim majkama, imaju bolji san te duže spavaju. Jedan od bitnih čimbenika je da beba bolje napreduje, kada se uzme u obzir biologija i psihologija, postaju jasni fiziološki i socijalni čimbenici koji majku motiviraju na zajedničko spavanje s djetetom i objašnjava potrebu roditelja da dodiruju svoju bebe i spava u njezinoj blizini.

Objašnjava da zbog niskog sastava mlijeka, koje je posebno prilagođeno još ne razvijenom probavnom sustavu bebe. Ako dojite u prvim mjesecima noćni podoji će biti češći, ne zato što je beba stalno gladna nego što traži utjehu i sigurnost. Urođene neurološke reakcije bebe na majčin miris, blizinu i dodir smanjuje bebin plač i pozitivno utječe na disanje, temperatura tijela, iskorištavanje kalorija, razinu hormona stresa.

No postoji i druga metoda spavanja

Kako bilo, spavanje je jedan od najvećih problema s kojima se roditelji suočavaju. Većina pedijatara ne može ponuditi ništa osim savjeta iz osobnog iskustva. Često taj savjet glasi “pustite dijete da se isplače”. Metoda “plakanja” dan ili dva obično uistinu urodi plodom i dijete se najčešće prestane buditi noću. No, psiholozi upozoravaju da se djetetu time šalje poruka da, plakalo ono ili ne, nitko neće doći.

Kako god, odluka je vaša. Ako se odlučite za zajedničko spavanje, ne morate nužno spavati u istom krevetu: mnogi roditelji biraju spustiti jednu od stranica dječjeg krevetića i povezati dječji i bračni krevet. A možete i odlučiti da dijete treba svoju sobu ili da je najprirodnije da je dijeli s vama.

Dijeljenje kreveta i snivanje s bebom

Kada se izuzmu rizici od slučajnog udarca bebe, ima u stvari vrlo zaštitničku ulogu za bebe starije od tri mjeseca. Bebe koje su spavale s roditeljima ostvarile su više fizičkog kontakta i doživjele više dodira te postoji veća šansa da će postati sretnija kao djeca.

Još ako ima ispričate priču za laku noć, to će dijete biti manje prestrašeno i lakše će sklapati prijateljstva s vršnjacima, upravo zbog razvijenijih kognitivnih kapaciteta.

Kasnije se ta se djeca razvijaju u optimističnije i samopouzdanije adolescente koji vjeruju u sebe i svoje prosudbe.

Kada odrastu, djeca koja su dijelila krevet s roditeljima, ista pozitivna iskustva sklonija su prenijeti i na vlastitu djecu.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)