MamePorod

Babinje

Rađanje i donošenje novog bića na svijet.

Babinje se stanje u kojem se žena nalazi poslije porođaja i traje 6-8 tjedana

Porod je veliki napor, stres i promjene za žensko tijelo. Osim zacjeljivanja rane od epiziotomije ili pucanja, tijelu treba vremena da se prilagodi na ne-trudno stanje, također i na zahtjeve koje traži beba. Većina majki nakon poroda misli da se može vratiti starim aktivnostima no liječnici upozoravaju da bi trebale ostati najviše 2 tjedna doma.

Nekoliko savjeta za vrijeme babinja

– Prvi tjedan ili čak mjesec smanjite posjete na minimum. Nemojte razmišljati hoće li se netko uvrijediti, jer trebate misliti na vašu bebu. Iako jedno od najljepših razdoblja u ženinom životu, ovo je jedno od najtežih. Upravo ste postali majka, izmoreni ste od poroda, hormoni vam luduju. Imate predivno biće kojem značite cijeli svijet, mučite se s dojenjem.

Tražiti pomoć nije slabost već vapaj. Recite točno što vam treba i kakvu pomoć tražite.

No, ovakav ritam može biti vrlo težak za svaku svježu rodilju, kako fizički, tako i emocionalno. Iako prije poroda smatrate da ćete sve to obaviti bez problema, činjenice su bitno drugačije. Vama je potreban odmor i vrijeme koje ćete provesti sa svojom bebom. U razdoblju poslije poroda imat ćete dovoljno brige i ne trebate misliti o kućanskim poslovima i kuhanju ručka.

Niste loša majka ako tražite pomoć!

Tražiti pomoć nije slabost već vapaj. Recite točno što vam treba i kakvu pomoć tražite. Sebe morate staviti odmah nakon potrebe svog djeteta, jer vaše dijete treba zdravu i odmornu majku.

newborn-baby-with-blue-eyes-falling-asleep-R53C4NK

Pripremite se još u trudnoći na razdoblje nakon poroda, neka vaš partner uzme godišnji odmor ako može da bude s vama neko vrijeme nakon poroda. Zamolite nekoga od rodbine da vam pomogne sa kućanskim poslovima i da vam donese skuhani ručak svaki dan. Ako nemate opcije ni za jedno, onda platite osobu koja će se brinuti o vašem kućanstvu dok vi to ne budete mogli – isplati se.

Današnje društvo ima prevelika očekivanja od žena. One su pod stalnim pritiskom da ispune očekivanja društva i da budu ono što društvo od njih očekuje. Rijetko nam se pruži prilika da zaboravimo na sve i da se fokusiramo na svoju transformaciju iz žene u majku, koja se događa odmah nakon poroda.

Related posts
MamePorod

Porod i epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija za porod, kao jedno od velikih postignuća moderne medicine, omogućuje nam da…
Pročitaj više
DijeteDojenjeHigijenaMame

Njega bebe i mame nakon poroda

Što bi ste trebali imati u torbi?Mama: -krema za bradavice -grudnjak za dojilje -jastučići za…
Pročitaj više
Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)