DijeteInfekcije

Rota virus

Woman using microscope in a laboratory, horizontal

Kako spriječiti Rota virus infekcije?

Rota virus odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sustava u dojenčadi i male djece. Nema lijeka koji će savladati ovaj virus, ali danas već postoji cjepivo kao prevencija za najteže oblike bolesti, odnosno najugroženije skupine dječje populacije.

Rota virus infekcije su bolest dojenčadi i male djece. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od šest mjeseci i djeca do pet godina života.

Infekcije uzrokovane ovim virusom čest su uzrok hospitalizacije dojenčadi jer izaziva teške proljeve i povraćanje uz povišenje temperature, što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidracije (gubitka tjelesne tekućine).

Cjepivo koje stoji na raspolaganju može spriječiti bolest ili se ona javlja u znatno blažem obliku.

Zaraza se prenosi na dva načina

Zaraza se lako proširi i nije čudno da je u 30% crijevnih infekcija djece uzročnik upravo Rota virus jer se radi o vrlo zaraznom mikroorganizmu. Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sustav je u načinu širenja: Rota virus ulazi u organizam na dva način:

  •  oralno fekalni put, dijete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom, koje su kontaminirane stolicom.
  •  kapljična infekcija  virus se nalazi u sićušnim kapljicama sline zaražene osobe i tijekom govora se širi po zraku.

Virusne infekcije u zelenoj pozadini, 3d ilustracija

Upravo zbog ovakvog načina širenja Rota virus može izazvati prave epidemije obično na dječjim odjelima, ali i u jaslicama ako se nađe i jedno dijete zaraženo Rota virusom. Najčešće se epidemije javljaju tijekom mjeseca veljače, iako virus kruži zrakom od prosinca do travnja.

Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crijevu, gdje počinje njegov rast vrlo brzo se primjećuje njegov učinak jer virus, da bi se mogao umnažati, mora biti u stanici.Nakon 12 sati bolest se očituje jakim povraćanjem i povišenjem temperature, a tijekom iduća 24 sata počinje proljev koji traje oko dva do tri dana.

Rota virus infekcije su bolest dojenčadi i male djece. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od šest mjeseci i djeca do pet godina života.

Liječenje

Unos tekućine i minerala jedini je način liječenja jer se tako vrši nadoknada izgubljenog. Kao i kod svake druge infekcije, organizam stupa u akciju obrane od napadača i šalje u napad svoje mehanizme obrane, kao što su limfociti, stanice bijele krvne loze, koje imaju zadaću da odstrane i onemoguće patogene mikroorganizme (tj. one koji uzrokuju bolest).

Organizam se oslobađa Rota virusa na relativno jednostavan način. Stanice crijeva koje su napadnute već su uglavnom pri kraju svojeg životnog ciklusa i predodređene da se zamijene (koža i sluznice se stalno obnavljaju). Tijekom tri dana zaražene stanice se odstrane stolicom (fecesom) iz organizma.

Zaustavljanje proljeva ne bi išlo na ruku procesu ozdravljenja jer bi blokiralo prirodni mehanizam obrane u izbacivanju zaraženih stanica. Antibiotici uništavaju korisne crijevne bakterije (fiziološka flora), koje također imaju koristan učinak na obranu organizma.

U liječenju akutnih proljeva preporučuje se pored oralne rehidracijske otopine i uzimanje probiotika- dobre bakterije, koji pomože kod uspostavljanja ravnoteže crijevne mikroflore.

Prevencija infekcije Rota virusom

  • Opće preventivne mjere teško je provesti na dječjim odjelima i u jaslicama jer se virus širi i kapljičnom infekcijom, tako da su manje epidemije među djecom mlađe dobi neminovne.
  • Cjepivo protiv Rota virusa (kao i sva druga cjepiva) djeluje preventivno jer jača obrambene snage organizma tako što potiče stvaranje specifičnih antitijela protiv ovog virusa.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)