DijeteOdgoj

Učinkoviti načini postupanja s prkosnom djecom

Pitanje kako se nositi s prkosnom djecom nešto je s čime se većina roditelja borila u jednom ili drugom trenutku. Prkos u djece čest je problem, posebno u mališana i adolescenata. To je normalan dio djetetovog razvoja i može se izraziti u ponašanjima poput povratnog razgovora s roditeljima, učiteljima i drugim odraslima ili neposlušnosti.

Među djecom školske dobi, prkos će vjerojatnije biti u obliku svađe ili nečinjenja nečega što ste tražili – ili to vrlo, vrlo polako – umjesto punog bijesa (što je vjerojatnije da će se dogoditi kod mlađe djece). Vaše dijete možda pokušava kontrolirati situaciju ili proglasiti svoju neovisnost. Možda testiraju ograničenja. Ili možda izražavaju nesklonost nekom zadatku poput obavljanja svojih poslova.

Kad prkos nije ono što se čini

U nekim slučajevima ono što se čini kao prkos može biti jednostavno dijete koje se zeza jer je toliko usredotočeno na neku aktivnost. Razumijevanje onoga što stoji iza ponašanja vašeg djeteta važan je dio rješavanja problema.Prkosno ponašanje koje traje dulje vrijeme i ometa djetetove uspjehe u školi i njihove odnose s obitelji i prijateljima može biti znak nečega što se naziva opozicijskim prkosnim poremećajem.

U djece koja imaju ODD, prkos karakteriziraju ponašanja, poput gnjeva ili agresije, koja se često čine neprikladnima za djetetovu dob. Djeca koja imaju ODD mogu imati i druge probleme poput depresije, anksioznosti ili ADHD-a. Ako sumnjate da vaše dijete može imati ODD, obratite se djetetovom liječniku ili školskom savjetniku da biste dobili pomoć i informacije.

Kako upravljati prkosom kod djece

Ako prkos vašeg djeteta nije na razini ODD-a niti na njega utječe neka druga temeljna briga, postoje načini za rad na poboljšanju ponašanja.

Brat i sestra se svađaju zbog slatkiša te sestra prkosi.

Postavite očekivanja

Provjerite jesu li vam dovoljno jasna pravila i kućanski poslovi te jesu li prilagođena dobi. Petogodišnjaku ili šestogodišnjakinji može biti neodoljivo kad mu se kaže da očisti sobu, pa stoga odbija to učiniti. Oni će možda moći bolje obaviti posao ako ga rastavite na manje zadatke, poput podizanja igračaka s poda i pomoći vam da ih sklonite.

Dođite do korijena ponašanja

Potražite uzroke i okidače i pokušajte pratiti prkos svog djeteta. Postoji li obrazac? Postoje li određene stvari koje ne vole ili žele raditi? Jesu li prkosni kad su stvari užurbane. Jednom kada istražite uzrok, možete poduzeti korake za prilagođavanje situacija tako da vam se dijete manje može suprotstaviti.

Postupajte s djetetom onako kako biste željeli da se prema vama ponašaju

Baš kao što to imaju odrasla djeca, i vaše se normalno odgojeno dijete može odmoriti. Možda su neraspoloženi ili se osjećaju preplavljeno i trebaju stanke. Budite odlučni u pogledu onoga što vaše dijete mora učiniti, ali razgovarajte s njim s ljubavlju i razumijevanjem. Kad date dobar primjer kako izraziti mišljenje ili se ne složiti na način pun ljubavi i poštovanja, slijedit će i vaša djeca.

Iskoristite verbalne vještine svog djeteta

Roditelji djece školske dobi imaju izrazitu prednost u odnosu na roditelje mališana kada se radi o ponašanju poput prkosa: oni to mogu riješiti. Mirno razgovarajte s djetetom o tome što želi, a zatim pokušajte razviti rješenje koje odgovara vama oboma.

Uspostavite apsolutna osnovna pravila

Pazite da vaše dijete zna vaša obiteljska pravila. Na primjer, ako je razgovor s nepoštovanjem apsolutno ne-ne u vašoj kući, jasno stavite do znanja da će za to biti posljedica – bez kompromisa ili druge šanse. Svakako odaberite posljedicu koju ste spremni provesti, kao što je ostatak dana bez TV-a ili obavljanje dodatnih poslova, tako da vaše dijete ne zanemaruje vaše zahtjeve i podriva vaš autoritet.

Djevojčica prkosi i ljuti se na mamu.

Kompromis kad možeš

Inzistira li vaša kći da nosi svoju lijepu ljetnu suknju hladnog jesenskog dana? Umjesto da se upustite u bitku, pokušajte doći do kompromisa, poput traženja od nje da nosi tajice. Općenito govoreći, dobra je ideja popustiti kada vaše dijete želi ostvariti kontrolu nad nečim manjim kako biste mogli ostati čvrsti kada su u pitanju veće stvari.

Raspravite o mogućnostima

Ponekad dijete može pokazivati ​​prkosno ponašanje jer želi više reći kada i kako nešto radi. Jedan od načina da se djeci pomogne da se osjećaju kao da imaju više kontrole jest davanje izbora. Na primjer, nakon što postavite parametre – “Igračke se moraju odložiti” – riješite s djetetom kada će obaviti zadatak. Na primjer, igračke možete odložiti bilo kada prije spavanja.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

DijeteOdgoj

Faza prkosa

Vrijedno čitanja...