Recepti

Kompot od krušaka

Ripe yellow pears and jars of honey on old wooden background

Sastojci:

  • Ovo je količina da se napune 6 tegle od  750 ml
  • 2 do 3 kg krušaka
  • 600 g šećera
  • 1.5 l vode
  • 2 vrećice vanilinog šećera
  • sok od limuna

Priprema:

  1. 1.

    Staviti litru i pol vode u lonac, dodati šećer ( ako volite slađe, dodajte još šećera ) usipati vanilinog šećera i prokuhati.
    Ostaviti na stranu da se potpuno ohladi.

  2. 2.

     

    Zrele, ali tvrđe, kruške oguliti, očistiti od sjemenki i stavljati u posudu koju ste napunili sa vodom i iscijedili jedan limun ( da vam kruške ne pocrne ).
    Isjeći kruške na komadiće po vašoj želji ( neko ih ne siječe već stavlja cijele polovine ili četvrtine u tegle, meni ovako može više stati u teglu ) i nježno ih ugurati u tegle.

  3. 3.

     

    U dublji lonac  staviti kuhinjsku krpu na dno, poredati tegle, ali da se ne dodiruju, staviti krpe i između tegli i nasipati vodu do grlića tegle. Kuhati na osrednjoj temperaturi oko 15 minuta. ( ako previše ključa, smanjiti temperaturu ). Sve tegle staviti u tepsiju, naliti oko 2 do 3 cm vode i “peći” oko 45 minuta na 100*C.

  4. 4.

     

    Ostaviti da se ohladi i staviti u špajz sa ostalom zimnicom.

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recepti

Knedle

Worth reading...