Rižoto s šparogama

Rižoto s šparogama

Poslužite vruće. Po želji možete nakapati s malo maslinovog ulja.

Sastojci

  • 1 stručak divljih šparoga
  • manja mlada luka
  • 240 g riže okruglog zrna (arborio riža)
  • 5 žlica domaćeg maslinovog ulja
  • 80 ml suhog bijelog vina
  • 480 ml vruće vode ili povrtnog temeljca
  • – sol, papar

Priprema

  1. 1.

    Očistite šparoge tako da ih presavijete. U dijelu gdje šparoga pukne, odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje djelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće veličine 2.5 cm. Ostavite sa strane.

  2. 2.

    Operite i narežite mladi luk na tanke kolutiće (zajedno s zelenom stabljikom).

  3. 3.

    Ulijte oko 480 ml vode u manji lončić i stavite na vatru da se zagrije. Održavajte vrućim jer će vam trebati za podlijevanje rižota. Umjesto vode možete koristiti povrtni temeljac.

  4. 4.

    U woku ili tečici zagrijte maslinovo ulje. Dodajte mladi luk pa neprestano miješajući dinstajte oko 2 minute ili dok ne omekša, ali ne smije poprimiti žutu ili smeđu boju.

  5. 5.

    Dodajte narezane šparoge pa dinstajte 2 minute, neprestano miješajući.

  6. 6.

    Dodajte sirovu rižu pa pržite oko 1 minutu neprestano miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi za dno.

  7. 7.

    Dolijte bijelo vino pa kuhajte miješajući dok riža ne upije sve vino (nakon što riža upije vino, trebala bi biti kremasta).

  8. 8.

    Dolijte vruću vodu, sol i papar pa kuhajte oko 15 minuta ili dok riža ne bude skuhana al dente. Ako je potrebno, dodajte još vruće vode, ali pričekajte da cijela voda ispari kako biste dodali drugu da vam se riža ne prekuha.

  9. 9.

    Kada je riža kuhana, a sva voda isparila, skinite rižu s vatre, poklopite pa ostavite da odstoji 5 minuta poklopljeno.

Ana-Marija
ADMINISTRATOR
PROFILE

Više objava

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Obavezna polja su označena s *

Posljednje objave

Naš Autor

Najkomentiranije

Galerija objava