U većem loncu zakuhajte puno vode pa dodajte na cvjetiće natrganu brokulu ili cvjetaču.
Treba im oko 15 minuta da se skuhaju pa prema uputama o vremenu kuhanja tjestenine izračunajte koliko minuta kasnije dodajete tjesteninu.
Birajte kratku tjesteninu, djeci je praktičnija za jesti. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte i na kockice narezane tikivce.
Procijedite i isperite hladnom vodom pa svemu dodajte na kockice narezan dimljeni tofu i prepolovljene cherry rajčice i drugog svježeg povrća po želji (vodu u kojoj se kuhalo povrće i tijesto nemojte baciti, bit će odličan temeljac za juhu ili varivo).
Začinite s dvije žlice pesta i dobro promiješajte (ja zbog djece blaže začinim, a i dimljeni tofu je slan pa treba oprezno).
Za pesto vam treba vezica bosiljka, bademi, parmezan i maslinovo ulje – obično sve odmjeravam od oka i usitnim običnim štapnim mikserom pa dodajem ulja ako je potrebno doraditi teksturu.
Prije odlaska na ljetovanje napravim staklenku pesta od bosiljka i jednu pesta od sušenih rajčica.