Sastojci:
- Ovo je količina da se napune 6 tegle od 750 ml
- 2 do 3 kg krušaka
- 600 g šećera
- 1.5 l vode
- 2 vrećice vanilinog šećera
- sok od limuna
Priprema:
- 1.
Staviti litru i pol vode u lonac, dodati šećer ( ako volite slađe, dodajte još šećera ) usipati vanilinog šećera i prokuhati.
Ostaviti na stranu da se potpuno ohladi. - 2.
Zrele, ali tvrđe, kruške oguliti, očistiti od sjemenki i stavljati u posudu koju ste napunili sa vodom i iscijedili jedan limun ( da vam kruške ne pocrne ).
Isjeći kruške na komadiće po vašoj želji ( neko ih ne siječe već stavlja cijele polovine ili četvrtine u tegle, meni ovako može više stati u teglu ) i nježno ih ugurati u tegle. - 3.
U dublji lonac staviti kuhinjsku krpu na dno, poredati tegle, ali da se ne dodiruju, staviti krpe i između tegli i nasipati vodu do grlića tegle. Kuhati na osrednjoj temperaturi oko 15 minuta. ( ako previše ključa, smanjiti temperaturu ). Sve tegle staviti u tepsiju, naliti oko 2 do 3 cm vode i “peći” oko 45 minuta na 100*C.
- 4.
Ostaviti da se ohladi i staviti u špajz sa ostalom zimnicom.