DijetePoremećaj

Kako smiriti kolike kod bebe

Newborn baby

Dojenački grčevi ili kolike znaju biti iznimno naporni: bebu je gotovo nemoguće umiriti, što god roditelji učinili.

 

Kolike su naporne i za roditelje i za bebu

Znate da je riječ o kolikama (ili dojenačkim grčevima), kada se bebe uznemire oko zalaska sunca i ne možete ih smiriti satima.

Kako se definiraju kolike?

Većina liječnika kolike definira kao neprekidno plakanje dulje od 3 sata dnevno. Ali većina liječnika zapravo nema odgovor na uzrok plača.

 

  •  Sva se novorođenčad rađa 3 mjeseca prerano (govorimo o terminskim bebama). Novorođeni konji mogu trčati sat vremena nakon rođenja, ali naše bebe ne mogu.  Njima treba četvrto tromjesečje osjeta koje poznaju iz maternice: blag dodir, nježno njihanje, priljubljeno nošenje…
  •  Ritam koji su doživjele unutar maternice pokreće refleks koji umiruje bebe. Taj je refleks doslovan prekidač za isključivanje plakanja i uključivanje sna.
  • Kako to onda tim majkama uspijeva? One imitiraju maternicu noseći i njišući bebe cijeli dan i hraneći ih triput u sat vremena. Uostalom, i sami ste to vjerojatno pokušali: znate da se bebe umire kada ih vozite automobilom ili palite usisavač.

Većina liječnika kolike definira kao neprekidno plakanje dulje od 3 sata dnevno. Ali većina liječnika zapravo nema odgovor na uzrok plača.

 

Donosimo vam par trikova za smirivanje bebe koja ima kolike

Šuškanje

  • Suprotno mitovima, bebama ne treba tišina da bi usnule. Sjetite se: dolaze iz maternica u kojima su neprekidno, tijekom 9 mjeseci, osluškivale šuštanje krvotoka. Znanost kaže da buka unutar maternice zna premašiti 70 decibela! Posegnite stoga za bijelim šumom: zvuk perilice rublja, usisavača, kiše, vlaka… bilo što ravnomjernog ritma brzo će uspavati bebu!

Njihanje

Život u maternici zna biti jako nemiran. Zamislite bebu koja poskakuje u maternici dok se vi spuštate niz stepenice. Nježno njihanje sjajno je kada treba smirenu bebu zadržati mirnom, ali kada ih treba smiriti, dobro je koristiti brze, ali kratke pokrete. Dovoljno je pokrenuti ruku centimetar-dva gore-dolje.

Sisanje

  • Bebama je to dojenje ili sisanje. Hoćete li koristiti dudu varalicu ili ne, izbor je potpuno vaš. Možete i bez nje, ali to će zahtijevati malo više strpljenja i smirenosti (i vremena za dojenje).

Newsletter
Nove objave na Vaš email!

Prijavite se za Baby&Mom newsletter i iskoristite najbolje od Baby&Mom, prilagođeno vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *